FOLLOW US: facebook twitter

Έναρξη με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια και Λύκεια

Ημερομηνία: 12-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησαν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά πλην της Ειδικής Αγωγής

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Με δεκάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, αλλά και πολλά άλυτα λειτουργικά προβλήματα ξεκίνησε χτες Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ηλείας ενώ η εικόνα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά είναι πολύ καλύτερη πλην των θεμάτων που αφορούν την Ειδική Αγωγή και κυρίως την Παράλληλη Στήριξη.

Το βασικότερο πρόβλημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών καθώς ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης δεν καλύπτει τα πραγματικά κενά και είναι βέβαιο πως μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου που προβλέπεται να ακολουθήσει η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών τα σχολεία θα λειτουργήσουν με σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην ειδική αγωγή μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς πολλά παιδιά που χρήζουν αποκλειστικής στήριξης από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής θα υποχρεωθούν- βάσει και της νέας εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας- να «μοιραστούν» τον ίδιο εκπαιδευτικό, δυο και τρία παιδιά τα οποία όμως έχουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυσκολίες…

Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Το μόνιμο αίτημα της ΕΛΜΕ Ηλείας για δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των σχολείων από ειδικά κλιμάκια των Δήμων που στην πλειοψηφία τους στεγάζονται σε κτήρια ετών, παραμένει αναπάντητο ενώ και ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που έχουν προσληφθεί με μειωμένο ωράριο, δεν επαρκεί…

Στέλλα Αναστασίου, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας

«Η έναρξη Γυμνασίων και Λυκείων στην Ηλεία θα γίνει με δεκάδες κενά που μπορεί να φτάσουν και τα εκατό (100) καθώς ο αριθμός των αναπληρωτών που προσελήφθησαν είναι πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου και εξήγησε πως τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης μιλούσαν για 176 λειτουργικά κενά και στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν περίπου 110 αναπληρωτές από τους οποίους σήμερα Δευτέρα θα γνωρίζουν πόσοι θα αναλάβουν τελικά υπηρεσία. «Στην ουσία όμως μιλάμε για έναρξη της σχολικής χρονιάς με δεκάδες κενά δεδομένου ότι η β ‘ φάσηαναπλήρωσης συνήθως γίνεται τέλη Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, στην ειδική αγωγή, έγινε «σφαγή» και αυτό διότι μέσω της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας έγιναν περικοπές σε θέσεις εκπαιδευτικών και τμήματα που σημαίνει ότι πολλά παιδιά θα μείνουν χωρίς υποστήριξη. Για να χρυσώσουν το «χάπι» δηλαδή αντί να υπάρχει παράλληλη στήριξη ανά παιδί, με τη νέα εγκύκλιο επιτρέπεται να κάνει ένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής σε δυο και σε τρία παιδιά…Πασαλείμματα… Ενώ και στα τμήματα ένταξης για να καλύψουν τα κενά βάζουν λίγες ώρες σε κάθε σχολείο και όχι όσες απαιτούνται με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι αναγκαίες ώρες…».

Η κ. Αναστασίου αναφέρθηκε και στα σχολικά κτήρια, τονίζοντας πως έχουν αποστείλει επιστολές στους Δήμους ζητώντας να προβούν σε ουσιαστικούς ελέγχους, δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους με ειδικά κλιμάκια και όργανα στα περισσότερα παλιά σχολικά κτήρια ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. «Ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα αφορά τον καθαρισμό των σχολείων όπου οι δήμοι έχουν προσλάβει καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων και έτσι και φέτος θα δούμε καθαρίστριες να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο. Πάγιο αίτημα μας είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους μόνιμης απασχόλησης».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ ανακοίνωσε πως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στη 1 το μεσημέρι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας στον Πύργο όπου και θα θέσουν όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης αλλά και το θέμα της ακρίβειας, της διαβίωσης των αναπληρωτών καθώς και του αντεργατικού νομοσχεδίου. 

Αντωνία Μπρή, πρόεδρος ΣΕΠΕ Πύργου – Ολυμπίας

Με ελάχιστα κενά σε εκπαιδευτικούς ξεκινάνε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντωνία Μπρή τονίζοντας πως ελλείψεις παρουσιάζονται σε κάποιες ειδικότητες κυρίως θεατρικής αγωγής και φυσικής αγωγής οι οποίες είναι «σκόρπιες» σε σχολεία. «Επειδή αναμένεται η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών ευελπιστούμε πως μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουμε κανονικά και χωρίς προβλήματα. Το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αφορά την Ειδική Αγωγή που όπως φαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων με εγκύκλιο του άλλαξε τα δεδομένα. Αυτό δεν είναι προς όφελος των παιδιών που χρήζουν παράλληλης στήριξης. Αν το Υπουργείο θέλει να δει σοβαρά το θέμα της παράλληλης θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση για τη δημιουργία γκρουπ μαθητών καθώς δεν αποτελεί λύση και να «επιστρέψει» στην διαδικασία ένας εκπαιδευτικός προς έναν μαθητή που αποτελεί ξεκάθαρα και την θέση μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ασχοληθεί με την σωστή, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των δυσκολιών των μαθητών από τις αρμόδιες επιτροπές έτσι ώστε να δίνονται παράλληλες στηρίξεις στα παιδιά που τις χρειάζονται. Εικόνα για το πόσες παράλληλες στηρίξεις έχουν δοθεί θα έχουμε από σήμερα Δευτέρα καθώς εκκρεμεί η ανάληψη υπηρεσίας».

Η κ. Μπρή αναφέρθηκε και στις σχολικές καθαρίστριες τονίζοντας πως στο Δήμο Πύργου τοποθετήθηκαν κανονικά και μάλιστα ξεκίνησαν και οι έκτακτοι καθαρισμοί ενώ κάποια μικροπροβλήματα παρουσιάζονται για την ώρα σε σκόρπια σχολεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot