FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ακόμα ναυάγιο με τις πληρωμές ενισχύσεων

Ημερομηνία: 10-10-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Η υπόθεση θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Αύγουστο και 5 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα
 

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει, ο νέος γύρος πληρωμών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την τραγική κατάληξη με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα του 2022 και την βαριά ατμόσφαιρα που δημιούργησε όλη η διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων της περυσινής χρονιάς, δηλαδή του 2023, μέχρι την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι «τεχνικοί σύμβουλοι» που αμείβονται αδρά για να τον επικουρούν, έχει στη διάθεσή του μόλις μια εβδομάδα περιθώριο για να κλείσει οριστικά όλες τις εκκρεμότητες με τις άμεσες ενισχύσεις του 2023. Το κακό ξεκινάει από το γεγονός ότι άλλη μια φορά, όλα γίνονται υπό πίεση και την τελευταία στιγμή.

Περιττό να αναφερθεί ότι κανείς εκ των ιθυνόντων δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εξ αυτού του λόγου οι παραγωγοί και τις δυσκολίες προγραμματισμού που δημιουργεί αυτή η αβεβαιότητα.

Θεωρητικά και με βάση προηγούμενες αναφορές του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «καθυστερούμενα» προς εκκαθάριση για την ΕΑΕ 2023 ανέρχονται σε 81,4 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Οργανισμός στην ετεροχρονισμένη ανακοίνωσή του για την παρτίδα πληρωμών 157 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, υπενθύμιζε πως η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2023 -σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς- είναι η 15η Οκτωβρίου 2024.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Οκτωβρίου κλείνει λοιπόν το οικονομικό έτος για το ταμείο των άμεσων ενισχύσεων και όσα χρήματα δεν δοθούν χάνονται οριστικά από τον κοινοτικό κουμπαρά. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής της ΚΑΠ (2023, 2024) ότι όσα χρήματα δεν απορροφούνται από τα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων, µπορούν στο τέλος να διανεμηθούν οριζόντια (δηλαδή σε όλους τους κατόχους δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων) µέσω της βασικής ενίσχυσης. Σηµειωτέον, το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για λάθη ή καθυστερήσεις, δεδοµένου ότι «καραδοκούν» και νέα κοινοτικά πρόστιµα.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Τσιάρας,  στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τους ΟΕΦ (Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων) είχε πει μεταξύ άλλων ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Ο.Ε.Φ. δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υποτίθεται είχε κάνει το υπουργείο, η υπόθεση θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Αύγουστο, πλέον έχει φτάσει Οκτώβρης και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα 5 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των προκαταβολών της 15ης Οκτωβρίου

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις ύψους 52,3 εκατ. ευρώ λόγω… λάθους του τεχνικού συμβούλου! που δεν είναι άσχετος και με την καθυστέρηση προκήρυξης του προγράμματος για τους φορείς των ελαιοπαραγωγών. Αυτό το νέο φιάσκο αφορά περί τους 197.000 αγρότες και αναφέρεται σε επιδοτήσεις του 2022 που πληρωθήκαν από λάθος του με στοιχεία του 2021.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot