FOLLOW US: facebook twitter

Ένα ακόμα βέλος στην καρδιά του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας

Ημερομηνία: 24-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98961″ img_size=”full”][vc_column_text]Αύξηση πιστώσεων για τους αναπληρωτές. Στο συρτάρι οποιαδήποτε κίνηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση της κλήρωσης του σημαιοφόρου στο δημοτικό στη λογική της αριστείας. Ισοτιμία των ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια. Κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο.

Με τροπολογίες σε νομοσχέδια άλλης θεματολογίας, με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να καλείται πρώτη φορά από την έναρξη της νέας Βουλής μόλις αυτή την εβδομάδα και χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο προχωρά η κυβέρνηση στα πρώτα μέτρα στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Κενά παρά την αύξηση των αναπληρωτών

Η πρώτη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών δεν σχεδιάστηκε ως έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα κενά στα σχολεία. Το υπουργείο προτίθεται να καλύψει αυτά τα κενά με αύξηση των πιστώσεων για τους αναπληρωτές. Μέτρο που γίνεται δεκτό από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά που δείχνει ταυτόχρονα την πρόθεση να διαιωνιστεί η προβληματική λογική στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος με αναπληρώσεις αντί με μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ, η υπουργος «χλεύασε» την πιθανότητα 10.500 προσλήψεων στη γενική εκπαίδευση και είπε πως ό,τι αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί μετά το 2021.

Κωλυσιεργία και αοριστία για μόνιμους διορισμούς

Η κ. Κεραμέως λέει πως θα προχωρήσει μόνο στους 4.500 της ειδικής αγωγής και για τους υπόλοιπους ότι θέλει να διαπιστώσει πρώτα τις “πραγματικές ανάγκες”. Όταν έχουμε πάνω από 30.000 αναπληρωτές κάθε χρόνο δεν φαίνονται ποιες είναι οι ανάγκες;

Ακόμα, όμως, και οι διορισμοί των 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Μόλις αυτή την εβδομάδα βγήκαν οι πρώτοι προσωρινοί πίνακες, «αλλά όσο δεν αποφασίζεται η κατανομή, δεν προκηρύσσονται δηλαδή για ποιες θέσεις και ειδικότητες θα γίνουν οι διορισμοί, δεν μπορούν να βγουν οι οριστικοί πίνακες και το ζήτημα μάλλον θα μετατεθεί για το νέο έτος.

Προάγοντας τον ανταγωνισμό

Αντιδράσεις των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών έχει προκαλέσει επίσης και η τροπολογία για τους σημαιοφόρους. «Είναι μια ιδεοληπτική επίθεση της ΝΔ που προωθεί τον ανταγωνισμό ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες.

Πρωτοφανής είναι παράλληλα και ο τρόπος που επιλέχθηκε αρχικά από το υπουργείο να παρακάμψει τη νομοθεσία της παλιότερης ηγεσίας. Το υπουργείο προχώρησε σε νομοθετικά κόλπα, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς να μην εφαρμόσουν το νόμο μέχρι να ψηφιστεί ο νέος. Πρόκειται για μια πλήρη περιφρόνηση των θεσμών και των διαδικασιών. Το δικαίωμα να κρατάς τη σημαία υπερβαίνει αν είσαι καλός μαθητής ή όχι, όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα απέναντι σε αυτό το σύμβολο.

Παραβίαση του άρθρου 16

Τα υπόλοιπα μέτρα του υπουργείου Παιδείας έρχονται πάλι μέσω τροπολογιών. Μία από τις κυριότερες διατάξεις που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, αποτελεί η ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, παραβιάζοντας το άρθρο 16 που ορίζει πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». «Η πρόθεση του υπουργείου είναι να αποδομήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερο, με μείωση των εισακτέων και των κονδυλίων και ταυτόχρονη προώθηση των υποψήφιων φοιτητών στα ιδιωτικά κολλέγια, στα οποία προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποδώσει ένα μεγαλύτερο ακαδημαϊκό κύρος.

Εκ νέου περιορισμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια

Για να συμπληρωθούν οι βολές κατά του δημόσιου πανεπιστημίου, το υπουργείο Παιδείας καταργεί επίσης τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές από το επόμενο έτος. Πρώτον, οι συνεχείς αλλαγές δεν ωφελούν κανένα. Δεν μπορείς να καταργήσεις κάτι πριν καν το δοκιμάσεις, έτσι δεν θα προλάβουμε ποτέ να δούμε αν οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης βοηθούν το σύστημα, στο να μην πηγαίνουν οι μαθητές στα φροντιστήρια κτλ.

Σχολεία δύο ταχυτήτων

Τέλος, η ΟΛΜΕ έχει εκφράσει τη διαφωνία της και για την προώθηση των πρότυπων σχολείων. Το υπουργείο πρέπει να ενισχύσει συνολικά το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, όχι να φτιάχνει γκέτο και μαθητές δύο ταχυτήτων, αφαιμάζοντας τα σχολεία από μυαλά και προσωπικό»

Ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον

Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που έχουν προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις, καθώς εστιάζουν στην αποδόμηση όποιας κατάκτησης αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας είχε επιτευχθεί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot