FOLLOW US: facebook twitter

Ένα 38αρι, ένα 45αρι και η πιο επεισοδιακή ημέρα στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ημερομηνία: 21-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ο Μπένετ έβγαλε από το συρτάρι του γραφείου του ένα 45αρι. Ήταν η πρώτη μέρα στην προεδρία του Χένρι Φορντ του Β’

Για τον κόσμο της αυτοκίνησης η 21η Σεπτεμβρίου είναι σημαδιακή. Είναι μία ημέρα – ορόσημο, για δύο διαφορετικούς λόγους. Και μία ημέρα που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, γκάζια και… σφαίρες.

Διαβάζοντας κανείς τα όσα συνέβησαν, σαν σήμερα, στο παγκόσμιο επιχειρείν, διαπιστώνει ότι η βιομηχανία του αυτοκινήτου έχει αναμφίβολα την τιμητική της. Ας δούμε λοιπόν τα όσα συνέβησαν.

Το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο στην Αμερική

Το ημερολόγιο γράφει 21 Σεπτεμβρίου 1893 όταν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους του Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης το πρώτο όχημα που κινείται με βενζίνη στην Αμερική.

Είχε μονοκύλινδρο κινητήρα, ηλεκτρική ανάφλεξη και καρμπιρατέρ. Ο σχεδιαστής δικύκλων Τσαρλς Έντγκαρ Ντιουρέα (Charles Edgar Duryea) είχε την ιδέα. Και ο αδελφός του Φρανκ Ντιουρέα, κατασκευαστής εργαλείων, τον βοήθησε να κατασκευάσουν τη μηχανή.

Τα δύο αδέλφια θα μπορούσαν να έχουν χαρεί μαζί την τεράστια αυτή επιτυχία. Αλλά η διαμάχη για το ποιος έπρεπε να την πιστωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα σε ρήξη τις σχέσεις τους. Ο Τσαρλς υποστήριζε ότι το μοντέλο έφτασε σε λειτουργική μορφή υπό τη δική του καθοδήγηση, ενώ ο Φρανκ διατεινόταν ότι είχε ο ίδιος τελειοποιήσει τον κινητήρα όσο ο Τσαρλς ήταν στο Ιλινόις.

Η πρώτη ίδρυση αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Το ημερολόγιο γράφει 21 Σεπτεμβρίου 1895, όταν οι αδελφοί Ντιουρέα, ιδρύουν την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία της Αμερικής, Duryea Motor Wagon Company of Springfield.

Τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, την Ημέρα των Ευχαριστιών και πριν ακόμη ξεσπάσει ο καυγάς για την “κυριότητα” της επιτυχίας, τα δύο αδέλφια κέρδισαν τον πρώτο αγώνα ταχύτητας στη χώρα.

Την αμέσως επόμενη χρονιά έβγαλαν στην αγορά το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο προς πώληση, το Haynes – Duryea. Στην πρώτη χρονιά παραγωγής, κατασκευάστηκαν 25 οχήματα. Η εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της έως και το 1917.

Η πρώτη ημέρα του Χένρι Φορντ του Β’ στο τιμόνι

Το ημερολόγιο γράφει 21 Σεπτεμβρίου 1945 όταν ο Χένρι Φορντ ο Β’ αρχίζει τη θητεία του ως νέος πρόεδρος της Ford Motor Company. Είχε συγκληθεί μία συνεδρίαση του ΔΣ για να επιβεβαιωθεί η παραίτηση του ιδρυτή της εταιρείας, Χένρι Φορντ, από την προεδρία. Ήταν πλέον τόσο αδύναμος, που χρειάστηκε να τον βοηθήσουν να καθίσει στη θέση του.

Ο Χάρι Μπένετ, που είχε ουσιαστικά αναλάβει την καθημερινή διαχείριση της εταιρείας όσο η υγεία του Φορντ επιδεινωνόταν, και ήταν σε όλους γνωστός ως το δεξί χέρι του ιδρυτή, ήταν κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος με την επιλογή της διαδοχής. Θεωρούσε ότι η θέση ανήκει δικαιωματικά στον ίδιο. «Συγχαρητήρια» φέρεται να είπε με ειρωνικό ύφος στον νέο πρόεδρο, ο οποίος έστειλε λίγες ώρες αργότερα τον Τζον Μπούγκας να τον απολύσει.

Ο Μπούγκας, πρώην αξιωματικός του FBI, βρήκε τον Μπένετ στο γραφείο του να καίει έγγραφα. Όταν του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει από την εταιρεία, ο Μπένετ άνοιξε το συρτάρι του γραφείου του και έβγαλε ένα 45αρι. Ο Μπούγκας τράβηξε από τη ζώνη του ένα 38χαρι. «Μην κάνεις το λάθος να βάλεις το δάχτυλο στη σκανδάλη. Θα σε σκοτώσω. Δεν θα αστοχήσω. Η σφαίρα θα φτάσει απευθείας στην καρδιά σου, Χάρι», φέρεται να του είπε. Ο Μπένετ υποχώρησε και οι τίτλοι τέλους στη σχέση του με τη Ford γράφτηκαν αναίμακτα.

Αναδημοσίευση από naftemoriki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia