FOLLOW US: facebook twitter

Εν τόπω… αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ

Ημερομηνία: 05-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τέλος στη μονιμότητα, επιτροπή για τους μισθούς, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μειωση έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προωθούνται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ευελιξίας της ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών παρόχων.

Μετά την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα «αναπτυξιακά» σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνονται στους εργαζομένους της Δημόσιας Επιχείρησης και σε άλλες επιλογές, όπως η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες στη Μεγαλόπολη και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, όπου το 45% του ΑΕΠ προέρχεται από τις μονάδες της ΔΕΗ που θα κλείσουν.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που προωθούνται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ευελιξίας της ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών παρόχων, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα έχει μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος, γι’ αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι σπουδαιότερες ρυθμίσεις προβλέπουν:

Καταργείται η μονιμότητα στις προσλήψεις νέου προσωπικού και οι μισθοί του θα καθορίζονται από την ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Το ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις.

– Υλοποιείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα περιλαμβάνει παροχή κινήτρων αποχώρησης, ανάλογα με αυτά που είχαν ισχύσει στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Το κόστος, όπως διευκρίνισε, θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ και θα καλύπτει τις εργοδοτικές εισφορές. Η μελέτη της McKinsey αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα είναι βιώσιμη με μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 εργαζομένους, ενώ πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για 2.000.

– Μειώνεται από το 75% στο 30% η έκπτωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ για το ανταποδοτικό μέρος των λογαριασμών ρεύματος και καταργείται πλήρως η έκπτωση για τις λοιπές χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.). Το μέτρο είχε θεσπιστεί το 1990, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

– Προωθείται η τριετής θητεία για τους 80 γενικούς διευθυντές και διευθυντές, που θα επιλέγονται από τη νέα Επιτροπή Προσλήψεων και Προσωπικού, έπειτα από δημόσια διαδικασία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και ενδιαφερόμενοι που δεν εργάζονται στη ΔΕΗ.

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, με πιο σημαντικό τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, που σήμερα απαγορεύεται, καθώς και ευνοϊκά τιμολόγια για όσους κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν κατανάλωση τουλάχιστον 1.600 KW.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος