Εν αναμονή των αποζημιώσεων οι πληγέντες στην Κρέστενα
Θέμα ημερών η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής
Θέμα ημερών ανέφερε πως η είναι η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος. Η περιοχή επλήγη από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2R στις 15 Φεβρουαρίου και πολλά από τα παλιά σπίτια που υπάρχουν στα χωριά υπέστησαν σοβαρές ζημιές μαζί και με άλλα κτίρια. Ο δήμος μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή ώστε να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων για να τους βοηθήσουν στο θέμα της αποκατάστασης. Τρεις μήνες μετά το σεισμό ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα ανοίξει το δρόμο για την αποζημίωση των πληγέντων.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε ότι «είμαστε σε αναμονή της απόφασης για την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης. Δυστυχώς όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες έχουν καθυστερήσει τις εξελίξεις από όλους τους φορείς στην κεντρική κυβέρνηση. Είχαμε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία την πρώην ΥΑΣ και με διαβεβαίωσαν ότι η απόφαση οριοθέτησης βρίσκεται στο υπουργείο και αναμένεται η τελική υπογραφή από τον κ. Σπίρτζη ή τον κ. Δέδδε. Είναι θέμα ημερών η οριοθέτηση για να λειτουργήσει το ΤΑΠ Πύργου ως ΤΑΣ για να υποβάλουν αιτήσεις όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως δεν θα ξεφύγουμε από τα όσα ισχύουν στις αποζημιώσεις ανάλογων καταστροφών. Ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι δωρεάν αρωγή και τα υπόλοιπα θα εκταμιεύονται μέσα από τράπεζες. Όμως και αυτό αποτελεί ένα ερωτηματικό, με την κρίση που υπάρχει κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει για να μη δυσκολευτούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών. Κάποια σπίτια θα κατεδαφιστούν είτε θα επισκευαστούν, οπότε θα υπάρξει πρόβλημα στέγασης. Αν οι ρυθμοί της χρηματοδότησης δεν είναι κανονικοί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος. Η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής θα ακολουθήσει το χάρτη των ζημιών μη εξαιρώντας καμία περιοχή.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για το χωριό Φρίξα που εδώ και δεκαετίες από σεισμό που έπληξε ξανά την περιοχή το 1965 αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα κατολίσθησης. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που χρειάζονται να υπάρχει πρόσβαση προς αυτές, όπως άλλωστε και στο χωριό. «Ο σεισμός αυτός έδωσε διαχειρίσιμες ζημιές, δεν έφερε μεγάλη καταστροφή για να είναι επιφυλακτική η πολιτεία και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων θα υπάρξουν οι αντίστοιχες εξυπηρετήσεις στους πληγέντες». Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε πως ο δήμος ετοιμάζεται για παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές για την επισκευή των δικτύων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση.