Εμβολιασμός: Ανοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 85 ετών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127461″ img_size=”full”][vc_column_text]Από τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών ξεκινάει –εκτός απροόπτου– σε δέκα ημέρες από σήμερα ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 του γενικού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, η πλειονότητα των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα ενεργοποιηθούν εμβολιαστικά κέντρα σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ενεργοποιηθούν περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα, το «στήσιμο» των οποίων απαιτεί προσωπικό αλλά κυρίως οργανωτική – διοικητική προετοιμασία που αφορά την παραλαβή των εμβολίων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της διαδικασίας. Ετσι, δεν αποκλείεται τουλάχιστον σε αρχική φάση, κάποιοι εμβολιασμοί ηλικιωμένων να γίνουν και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε περιοχές όπου δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η προετοιμασία των δομών ΠΦΥ.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού. Τα άτομα άνω των 85 ετών που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης θα λαμβάνουν από σήμερα μήνυμα για το ραντεβού είτε στο κινητό τους είτε στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Σε αυτή την περίπτωση ο αποδέκτης του μηνύματος απλώς θα επιβεβαιώσει το ραντεβού. Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Ηδη από σήμερα ενεργοποιείται στην πλατφόρμα η δυνατότητα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, που θα γίνεται απλώς με τη χρήση του ΑΜΚΑ. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μέσω της πλατφόρμας και μέσω των φαρμακείων θα μπορούν να προγραμματίσουν νέο ραντεβού και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν αποδεχθεί το αρχικό ραντεβού που προγραμματίστηκε αυτόματα από το σύστημα, ενδεχομένως επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο χρόνος ή το σημείο εμβολιασμού. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να διευκρινιστεί πώς θα γίνει και ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί του προσωπικού του ΕΣΥ και των εργαζομένων και φιλοξενουμένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χωρίς –τουλάχιστον έως την Πέμπτη– να «χαθεί» στη διαδικασία από αστοχία στον προγραμματισμό δόση εμβολίου. Σε ημερήσια βάση διενεργούνταν το διάστημα 4 έως 7 Ιανουαρίου λίγο περισσότεροι από 5.000 εμβολιασμοί την ημέρα, δυνατότητα που αυξήθηκε σε 8.000 εμβολιασμούς ημερησίως από την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών που θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση θα είναι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και οι περίπου 12.000 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
Ο εμβολιασμός και των υπόλοιπων ομάδων πληθυσμού θα προχωράει με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αλλά και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Μέχρι τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 1.255.800 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Εως την Πέμπτη είχαν παραληφθεί περισσότερες από 160.000 δόσεις, ενώ 83.500 δόσεις αναμένονταν την Παρασκευή. Αναφορικά με το εμβόλιο της Moderna, αναμένονται 220.000 δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς στις εγκύους
Στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις εγκύους, και το κατα πόσο αυτό είναι ασφαλές αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας
«Το εμβόλιο Covid φέρεται να είναι αδύνατο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα, σημείωσε πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίσημη σύσταση είναι να μην γίνεται εμβολιασμούς σε εγκύους» είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.
«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]