Ελπιδοφόρο μήνυμα θα στείλει η κοινότητα ελλήνων τσιγγάνων του Παπακαυκά Αμαλιάδας
Ο συγγραφέας του βιβλίου ΓΚΟΓΚΙ- Μνήμη Ν. Μπατζαλής, ο ειδικευόμενος γιατρός και 16 φοιτητές θα δώσουν το παρών σε εκδήλωση του Παν/μίου Πατρών για την εξάλειψη και την ην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Δυναμικό παρών θα δώσει η κοινότητα Ελλήνων τσιγγάνων του δήμου Ήλιδας από την συνοικία Παπακαυκά της Αμαλιάδας, στην εκδήλωση που διοργανώνουν στις 8 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, οι υπεύθυνοι του προγράμματος του Πανεπιστημίου Πατρών “Υποστηρικτικές Παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά, για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Στην εκδήλωση που έχει τίτλο «Λόγοι Ρομά και μη ρομά συγγραφέων – Από την πραγματικότητα στη μυθοπλασία και πάλι πίσω». θα παρουσιαστεί η διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και την τοπική κοινωνία που έχει σαν στόχο την εξάλειψη και την ην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά με καινοτόμες προσεγγίσεις και απυθύνεται σε μια κοινωνική ομάδα πουπαρουσιάζει υψηλά ποσοστά μη τακτικής φοίτησης των μαθητών ρομά τόσο μαθησιακά όσο και ψυχοκοινωνικά.
Ο Νίκος Μπατζαλής, ο ένας εκ των δυο συγγραφέων του βιβλίου ΓΚΟΓΚΙ – Μνήμη των εκδόσεων ΑΠΑΡΣΙΣ ( το βιβλίο έγραψαν μαζί με τον αείμνηστο Κώστα Χηνά) αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση των υπεύθυνων του προγράμματος του Παν/μίου Πατρών να παρευρεθεί ως ομιλητής στην εκδήλωση της 8ης Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών όπου η κοινότητα των ελλήνων τσιγγάνων του δήμου Ήλιδας θα στείλει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα με την παρουσία των φοιτητών – τσιγγάνων του Παπακαυκά που πραγματικά αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα. Τόσο για το επίπεδο διαβίωσής τους, όσο και για μορφωτικό επίπεδο των νέων παιδιών που τελειώνουν το σχολείο, μορφώνονται και σπουδάζουν.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, μαζί του θα είναι ο ειδικευόμενος Γιατρός και οι 16 φοιτητές της γειτονιάς Παπακαυκά της Αμαλιάδας, που είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι, η μόρφωση των παιδιών είναι απόλυτα εξαρτώμενη, από τις συνθήκες διαβίωσης και τη σταθερή εργασία των γονιών!
Ταυτόχρονα η αναφορά στα δύο βιβλία : “Ρομανότσορουπέ”και Γκογκί – μνήμη” θα είναι μια ακόμη όμορφη νότα στην όλη εκδήλωση ενώ όπως δηλώνει ο κ. Μπατζαλής« Το Γκογκί – μνήμη των εκδόσεων ΑΠΑΡΣΙΣ είναι ένα “διαβατήριο” που αξίζει να μπει στα ελληνικά σχολεία !».