Ελληνικό ελαιόλαδο: Ανάκαμψη παραγωγής και εξαγωγών το 2018
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44805″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό ελαιόλαδο εξελίσσεται το 2018, καθώς μετα την περσινή μέτρια σοδειά, η φετινή εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τον πήχη τόσο στην παραγωγή, όσο και στις εξαγωγές.
Αυτά επεσήμανε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Τυποποιητικών Ελαιολάδου, προσθέτοντας ότι το ελαιόλαδο θα πρέπει να πωλείται σαν «premium« προϊόν.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι η εφετινή παραγωγή ανέρχεται κοντά στους 280.000 τόνους και εξέφρασε την εκτίμηση για νέα άνοδο των εξαγωγών, που παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.
Όπως θύμισε, προ 15ετίας ήμασταν στους 15.000 τόνους και πλέον έχουμε διπλασιασμό των εξαγωγών στους 30.000 με 35.000 τόνους.
«Όλα τα θετικά μηνύματα μάς κάνουν να είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι, ενώ ελπίζουμε πως θα κερδίσουμε ένα επιπλέον 3%- 5%, κάτι που είναι συνάρτηση και της διαμόρφωσης των τιμών από τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία, καθώς νέες χώρες μπαίνουν διαρκώς στην παραγωγή ελαιολάδου» ανέφερε.
Καθώς δε οι ελληνικές εταιρίες αναζητούν μεγαλύτερα έσοδα, κύρια από τις εξαγωγικές τους προσπάθειες, ο κ.Οικονόμου τόνισε πως γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Αυτό προϋποθέτει και κάποιες ενέργειες από την πλευρά μας, για να το κάνουμε γνωστό, να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα του.
Και αυτό δεν αφορά μόνο το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να το δούμε συνολικά με όλα τα προϊόντα, έτσι ώστε η φήμη των ελληνικών τροφίμων να γίνει εφάμιλλη με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ανώτερη γεύση που διαθέτουν και τα θρεπτικά συστατικά τους» τόνισε, προσθέτοντας πως η σύγχρονη επιλογή για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι συγκεκριμένη.
«Δεν θα πρέπει να πωλείται σαν ένα απλό ελαιόλαδο, αλλά σαν premium γιατί το αξίζει, όμως αυτό προϋποθέτει παράλληλα και μια εθνική στρατηγική» σημείωσε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θετικού momentum τα δεκάδες διεθνή βραβεία που κέρδισαν πρόσφατα ελληνικά προϊόντα σε διαγωνισμούς όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης («New York International Olive Oil Competition – NYIOOC»), όπου Ελληνες παραγωγοί απέσπασαν 54 βραβεία.
Ανοίγουν πόρτες στις διεθνείς αγορές
«Είμαστε χαρούμενοι για τη βράβευση των ελληνικών ελαιολάδων, ήταν μια διάκριση που την αξίζουν τα ελληνικά ελαιόλαδα, πολλά από τα οποία αποτελούν προσπάθειες και μικρών τυποποιητών» σχολιάζει, ενώ τόνισε πως το ελληνικό ελαιόλαδο διαρκώς βελτιώνει την ποιότητα του.
«Δεν το αφήνουμε στη τύχη του, έχουν δρομολογηθεί προσπάθειες συλλογικές, που ξεκινούν από το χωράφι και φτάνουν μέχρι και την όμορφη συσκευασία, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να κερδίζει σημαντικά μερίδια στις ξένες αγορές» αναφέρει για να συμπληρώσει πως τα ελληνικά ελαιόλαδα επιδιώκουν, μέσα και από τις διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς να αποκτήσουν ένα διαβατήριο για τη διεθνή αγορά.
Κατά τον κ.Οικονόμου, όλες οι παραπάνω προσπάθειες έχουν αποτέλεσμα, που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου.
«Επί χρόνια το ελαιόλαδο μας το καρπώνονταν άλλες χώρες, οι οποίες δημιουργούσαν προσμείξεις για να βελτιώσουν τις ποιότητες των δικών τους ελαιολάδων» είπε, προσθέτοντας πως στόχος του κλάδου είναι η επώνυμη παρουσία έτσι ώστε να έχουμε μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για ελαιόλαδο στην Αμερική
Η ζήτηση για το ελαιόλαδο από τους Αμερικάνους θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς το μέλλον στις εξαγωγές ελαιολάδου φαίνεται να είναι στην Αμερική, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά η ποσότητα ελαιολάδου που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με αυτή της Ισπανίας (καταλαμβάνει την πρώτη θέση), ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Τυνησία. Αξιοσημείωτη αύξηση το 2017 παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Τουρκία (338,89%), που ξεπέρασαν την Ελλάδα και το Μαρόκο.
Συγκρίνοντας το σύνολο της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου στην Αμερικάνικη αγορά, διαφαίνεται ότι οι δύο πρώτες χώρες – Ιταλία και Ισπανία – το 2016 κατείχαν συνολικά το συντριπτικό ποσοστό του 82,15% του συνόλου της αξίας, ενώ στην Ελλάδα αναλογεί ποσοστό ίσο με 2,95% του συνόλου.
Η συνολική αξία των εξαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρόλο που ο όγκος των συνολικών εισαγωγών παρουσιάζει αυξομειώσεις. Παράγοντες όπως η διείσδυση του ελαιόλαδου στα αμερικανικά νοικοκυριά και η διάδοση των ευεργετικών ιδιοτήτων του στην υγεία, συμβάλλουν στην αύξηση που παρατηρείται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κυριαρχεί στην αγορά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με ποσοστό 56% (173.492 τόνοι το 2016). Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς οι εισαγωγές του αποτελούν το 12% των συνολικών εισαγωγών.
Η αγορά ελαιολάδου στη Ν. Κορέα
Η αγορά ελαιολάδων της Κορέας κυριαρχείται κυρίως από το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο. Στην Νότιο Κορέα δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου και η κατανάλωση τροφοδοτείται αποκλειστικά από τις εισαγωγές.
Στην Κορέα το ελαιόλαδο εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα εξωτικό είδος και όχι ως βασικό τρόφιμο, αντίθετα με την Ελλάδα και τις δυτικές χώρες. Εννοείται ότι η κατάσταση αυτή ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για τις επιτραπέζιες ελιές. Συνολικά, χάρη στην άποψη που έχει ευρέως εδραιωθεί μεταξύ των Κορεατών για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά και στη σταδιακή διείσδυση δυτικών καταναλωτικών προτύπων, αναμένεται ότι η κατανάλωση του προϊόντος θα διατηρήσει και στο προσεχές μέλλον την ήπια ανοδική της τάση.
Σχετικά με τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα, αυτές άρχισαν ουσιαστικά από το έτος 2000 και ακολούθησαν ανοδική τάση. Πρόσφατα, υπάρχει αξιόλογο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο και οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πιο γρήγορα από την άνοδο της κατανάλωσης του προϊόντος, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά, το οποίο παραμένει ωστόσο περιορισμένο. Η ποσότητα του εξαχθέντος ελληνικού ελαιολάδου κατά την τελευταία πενταετία κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 200 τόνων και η αξία του μεταξύ 587 χιλιάδων και 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ. Ο πολύ σημαντικός για εμάς δείκτης της αξίας ανά κιλό (διότι, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, καταδεικνύει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στην εδώ αγορά) αυξήθηκε αργά αλλά σταθερά, από 2,4 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2001 σε 7,05 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2017.
Προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Νοτίου Κορέας, προτείνεται η κατάρτιση και εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβολής και προώθησης ανάλογο με εκείνο του ελληνικού κρασιού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]