FOLLOW US: facebook twitter

Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ- Νίκησε η πλανητική αλληλεγγύη

Ημερομηνία: 01-07-2024 | Συντάκτης:

Του Μάκη Μπαλαούρα*

 Ευτυχές τέλος έλαβε η 12ετής «Οδύσσεια» του Ασάνζ. Επτά χρόνια έγκλειστος στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου αναγκάστηκε να καταφύγει επί προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Ο διάδοχος πρόεδρος Μορένο διέταξε τον Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ο δημοσιογράφος συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και κρατείτο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου, σε απαράδεκτες συνθήκες.

Οι συνθήκες απομόνωσης αρκετών μηνών, από την οποία απελευθερώθηκε, αφού άλλοι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίησή του, τον οδήγησε σε κατάθλιψη, σύμφωνα με κορυφαίους ψυχίατρους, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας του Ασάνζ εάν μεταφερθεί στις ΗΠΑ είναι υψηλός.

Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν από τον Τραμπ. Ο προκάτοχός του Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο.

 Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της πλευράς του Ασάνζ, με τη στήριξη της Αυστραλίας που οδήγησε στην απελευθέρωση του, έδειξε ότι η αμερικάνικη πλευρά, πέραν από το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, εν όψη των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ο Μπάιντεν που είχε χαρακτηρίσει τον Ασάνζ «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας», ήθελε να «γλυκάνει» την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του που είχε αποστασιοποιηθεί λόγω της θερμής στήριξης προς τον Νετανιάχου και τις σφαγές του! 

 Θυμίζουμε ότι ο Ασάνζ, Αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου αμερικανικών – και άλλων κυβερνήσεων- στο Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, που ήρθαν στο φως το 2010 από τα Wikileaks, με τη δημοσιοποίηση 700.000 απόρρητων έγγραφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές παγκόσμιες δραστηριότητες των ΗΠΑ και των στενών συνεργατών τους, αποκαλύπτοντας ένα παγκόσμιο σύστημα κτηνωδίας, ασυδοσίας και διαφθοράς.

  Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του, με 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία που επιφέρουν ποινή κάθειρξης 175 ετών.

«Εξόντωση» της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας

 Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, είχε δηλώσει: «Ο κ. Ασάνζ έχει εκτεθεί σκόπιμα, για μια περίοδο αρκετών ετών, σε σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, που μπορούν να περιγραφούν ως ψυχολογικά βασανιστήρια. Στα 20 χρόνια ενασχόλησης μου με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικής καταστολής δεν είδα ποτέ, μια ομάδα “δημοκρατικών” κρατών να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απομονώσουν, δαιμονολογήσουν και κακοποιήσουν ένα άτομο για μια μακροχρόνια περίοδο και με τόσο λίγο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο. Η συλλογική καταδίωξη του Ασάνζ πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

  Ο στόχος των ΗΠΑ και των προθύμων, καθώς και διεθνών οργανώσεων και ΜΜΕ σε αργό ψυχολογικό και βιολογικό θάνατο του Ασάνζ, γίνεται παράδειγμα «εξόντωσης» της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Πολλές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξαν το αίτημα του για μη έκδοση στις ΗΠΑ.

Τα Wikileaks αποκάλυψαν και τη καθοδήγηση της Αμερικάνικης πρεσβείας στο πολιτικό-οικονομικό και μιντιακό πλέγμα της Ελλάδας

  Εδώ και 14 χρόνια που ήλθαν στο φως και τα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αποκαλύφθηκε η άμεση σχέση της με συγκεκριμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Όπως μας υπενθύμισε και πρόσφατα ο Άρης Χατζηστεφάνου στην Εφημερίδα των Συντακτών, θα διαπιστώναμε ότι τα περισσότερα αιτήματα των Αμερικανών διπλωματών προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας έχουν γίνει πραγματικότητα.

Μεταξύ αυτών η κατάργηση του ασύλου και η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, αναγνώριση των (αμερικανικών) κολεγίων, αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των «Σωμάτων Ασφαλείας», με μοντέλο FBI, επιπλήξεις για τις αμυντικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Η πρεσβεία επίσης εξήρε τις φιλοαμερικανικές παρουσιάσεις καναλιών, όπως του ΣΚΑΪ, τη διάχυση προς ΜΜΕ της γραμμής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε καίρια ζητήματα διεθνούς πολιτικής, ενώ διατηρούσε «συνδέσμους» σε σχολές δημοσιογραφίας και «τοποθετούσε πόρους» προκειμένου να κάμψει τον αντιαμερικανισμό στις επόμενες γενιές δημοσιογράφων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα φαίνεται να έχει «πετύχει» όλους τους στόχους της αμερικανικής διπλωματίας…

Διεθνής κινητοποίηση

  Σε όλο τον κόσμο μέχρι πρότινος είχαν δραστηριοποιηθεί εκατοντάδες κινήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και κοινωνικών επιστημόνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του Ασάνζ.

Επισημαίνονταν ταυτόχρονα, ότι κινδυνεύει και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, γιατί όπως ξέρουμε, τα περισσότερα συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν δομικούς λόγους να κρύβουν επιμελώς την αλήθεια από τους πολίτες ή να την παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη, καθώς έχουν στενούς δεσμούς με την εξουσία. Γι’ αυτό και δεν στηρίζουν ανθρώπους όπως ο Ασάνζ γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία ως προς το πώς ασκείται η δημοσιογραφία. Για τον Ασάνζ, η δημοσιογραφία είναι ερευνητική και “βίαιη”, που σημαίνει εναντίον των θεσμών, αν χρειαστεί.

Τέλος, θυμίζω ότι οι πάμπολλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για την απελευθέρωση του Ασάνζ πραγματοποιήθηκαν από συλλογικότητες, ενώ από τα κόμματα υπήρξε εμφανή στήριξη από το ΜέΡΑ25.

Να μη ξεχάσουμε ότι η εφημερίδα μας η «Εποχή» και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα οργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση στις 24/1/2020, στο Θέατρο Καρέζη, με ομιλητές τους Χουάν Μπράνκο, δικηγόρο των Wikileaks-νομικό σύμβουλο του Ασάνζ, Mαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφο και Καρτιέρ Ζενεράλ ενεργό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

*Δημοσιεύτηκε στην εφ. «Η ΕΠΟΧΗ» 29/6/2024


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος