FOLLOW US: facebook twitter

«Ελάτε με τις προτάσεις σας»

Ημερομηνία: 04-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

-Και επίσημα ανοιχτή η πρόσκληση Φαρμάκη για τις ΟΧΕ προς τους δήμους

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για Στρατηγικές -εκτός Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης- στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, καλώντας τους αρμόδιους Χωρικούς Στρατηγικούς Φορείς να υποβάλουνε προτάσεις στρατηγικών ΟΧΕ όπως αυτές προσδιορίζονται στο έργο «Σχεδιασμός, επιλογή και προσαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027».

Η συγκεκριμένη πρόσκληση εστιάζει στη στρατηγική ΟΧΕ του Παραλιακού Μετώπου Αχαΐας και Ηλείας (Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού) ν και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως.

Ως Χωρικοί Στρατηγικοί Φορείς για την υποβολή των Στρατηγικών και τον συντονισμό αυτών, θεωρούνται οι φορείς οι οποίοι σαφώς ορίζονται σε Εταιρικό Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των αναφερόμενων φορέων. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Στρατηγικών ορίζεται η 3η Νοεμβρίου του 2023.

Οι στρατηγικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικές για το κοινό καλό, με ολοκληρωμένη τοπική (placebased) προσέγγιση, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, συμμετοχή και συνδημιουργία. Η ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων των περιφερειακών και υποπερειφερειακών περιοχών σαν συνδέσμους για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και καινοτομία, απαιτεί ταυτόχρονα κοινή προσέγγιση μεταξύ οριζόντιων πολιτικών και διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης. Τα Χωρικά Εργαλεία στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 συγχρηματοδοτούνται κυρίως από τον Στόχο Πολιτικής (ΣΠ) «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης όλων των εδαφικών τύπων και των τοπικών πρωτοβουλιών» των ΠεΠ.

Συνδυασμός πηγών χρηματοδότησης

Η συγχρηματοδότηση των χωρικών εργαλείων μπορεί να περιλαμβάνεται και σε άλλους Στόχους Πολιτικής και Ειδικούς Στόχους του ΠεΠ, ή και να προέρχεται από άλλα Προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι Στρατηγικές ΟΧΕ χρηματοδοτούνται κυρίως από τον Ειδικό Στόχο: «Ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας σε περιοχές πλην των αστικών».

Με βάση την στρατηγική του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2021-2027, o βασικός στόχος των OXE για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεις σε μη αστικές περιοχές για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των οικισμών σε υποπερειφερειακό επίπεδο. Μέσω των ΟΧΕ αναμένεται να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που θα καλύπτουν το σύνολο των στρατηγικών παραμέτρων της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο όπως χωροταξία – πολιτισμός – περιβάλλον – μεταφορές – έξυπνες εφαρμογές – δικτύωση – ανθρώπινο δυναμικό – επιχειρηματικότητα.

Καταλληλότερης κλίμακας υπο-περιφερειακές παρεμβάσεις θεωρούνται περιοχές σε υποπεριφερειακό επίπεδο με πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, περιοχές με έντονες οικιστικές και τουριστικές πιέσεις, περιοχές που παρουσιάζουν κοινές προκλήσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικής αλλαγή, τουριστικές, δημογραφικές, περιοχές που συγκεντρώνονται ανισότητες, όπως δυσκολία πρόσβασης μεταξύ των μεγαλύτερων οικιστικών κέντρων με τις γειτνιάζουσες ορεινές, παραθαλάσσιες και αγροτικές περιοχές κλπ.

Οι Στρατηγικές ΟΧΕ πριν την υποβολή τους θα πρέπει να έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους εταίρους της Περιοχής Παρέμβασης. Η διαβούλευση που διενεργείται σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο της κατάρτισης ΟΧΕ, υποστηρίζεται από μια συνεκτική Ομάδα Διοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» για τις νέες Στρατηγικές ανέρχεται στο ποσό των 48.281.532 €. Για τη διαμόρφωση του τελικού συνολικού Π/Υ της Στρατηγικής, οι αρμόδιες αρχές δύναται να αξιοποιήσουν την ευελιξία που παρέχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης έως 20% ανά ΣΒΑΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot