FOLLOW US: facebook twitter

Έλαμψαν οι μικροί θεοί του κινηματογράφου!

Ημερομηνία: 10-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Με μια ευχή και έναν στόχο, για την γρήγορη μεταφορά στον ΑΣΟ, γράφτηκε ο επίλογος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της 18ης Camera Zizanio στην τελετή λήξης το Σάββατο στον Πύργο

Επιμέλεια: Ελένη Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης

Με μια ευχή και έναν στόχο, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους να γίνει του χρόνου τέτοια εποχή στο νέο του «σπίτι» του, ή για να είμαστε ρεαλιστές ως τότε να έχουν έστω ξεκινήσει οι εργασίες για την μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ που θα αποτελέσει την έδρα του Φεστιβάλ, γράφτηκε ελπιδοφόρα ο επίλογος της φετινής διοργάνωσης το βράδυ του Σαββάτου στην λαμπρή τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων των ταινιών του διαγωνιστικού μέρους, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Η ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας . «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής». Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες.

Η ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

To βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο. Στο στιγμιότυπο η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Kids & Docs, Sannette Naeyé, ανακοινώνει τα βραβεία.

Στη σκηνή, για να παραλάβουν τα βραβεία τους, βρέθηκαν από μικρά παιδιά του Δημοτικού, μέχρι έφηβοι γενικών αλλά και επαγγελματικών λυκείων που διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν για τις ταινίες τους -οι «μικροί θεοί του κινηματογράφου», όπως τους χαρακτήρισε ο Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ, που προσφέρει κάθε χρόνο το ομώνυμο βραβείο, το οποίο φέτος κέρδισε το 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω με την ταινία “Η ρουτίνα”.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η πρώην υπουργός πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως «ένα θαύμα που συντελείται στην Ηλεία. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μου έλαχε στην θητεία μου να γνωρίσω αυτήν την απίστευτη ομάδα που με πείσμα, πίστη, αφοσίωση και βαθιά αγάπη έδωσαν φτερά σε αυτό το φεστιβάλ».

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τόνισε πως «στόχος του φεστιβάλ είναι να καταστήσουμε τον Πύργο τόπο κινηματογραφικής συνάντησης όλο το χρόνο, κάτι που ελπίζουμε πως σε 1-2 χρόνια, θα είναι εφικτό με έδρα μας τον ΑΣΟ. Η πόλη έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ εδώ και χρόνια, ενώ πέραν των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών αναπτύσσουμε νέες συνέργειες με δημόσιους και πανεπιστημιακούς θεσμούς».

Παίρνοντας τον λόγο, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, είπε πως η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με το Φεστιβάλ εδώ και 3 χρόνια «καθώς πιστεύουμε πως ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι σημαντικό να περνάνε μέσα από το σινεμά, για να μην θρηνούμε κανένα κορίτσι στη θάλασσα και κανέναν Ζακ…».

Εκτός από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τη συνεργασία του και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας.

Η μελλοντική μετεγκατάσταση του φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ «πρωταγωνίστησε» και στα Daily News, τα χιουμοριστικά καθημερινά βιντεάκια που γυρίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος ευχήθηκε «του χρόνου, από αυτήν την θέση να σας αναγγείλω πως έχουν αρχίσει οι εργασίες…».

Δ. Σπύρου: «Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, αφού ευχαρίστησε τους δημιουργούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ , τις κριτικές επιτροπές, τα παιδιά, και το κοινό που συμμετείχαν στις 366 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στις 7 μέρες της διοργάνωσης, υπογράμμισε την σημασία του pitching lab που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο θεσμός:

Ο Felix Vanginderhuysen, Διανομέας Παιδικών Ταινιών, Παραγωγός Εκπαιδευτικών Κινηματογραφικών Προγραμμάτων, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου ECFΑ, συμμετείχε στο φεστιβάλ σαν μέλος της κριτικής επιτροπής Kids & Docs, αλλά και σαν εκπαιδευτής στο Pitching Lab.

«Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Υπάρχει ειδική κατηγορία χρηματοδότησης για τέτοιες ταινίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που όμως δεν δέχεται αρκετές προτάσεις. Ε, φέτος θα έχετε 12 προτάσεις» είπε ο κ. Σπύρου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Επίσης μίλησε για το αυξημένο ενδιαφέρον των μεταπτυχιακών φοιτητών για το φεστιβάλ και τις διπλωματικές εργασίες που πλέον γίνονται με αντικείμενο τον θεσμό, ενώ αναφέρθηκε στις νέες συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

«Όμως», κατέληξε, «το φεστιβάλ ασφυκτιά πλέον. Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ». Και προσέθεσε: «Φιλοδοξώ το καλύτερο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα το νέο μας χώρο!»

H Ava Daroit πρωταγωνίστρια της ταινίας “Ο σκιέρ” (The skier, Fereydoun Najafi, Iran, 2018, 76’) παραλαμβάνει το Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)
Η 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Πύργου παραλαμβάνει το Α’ Βραβείο Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών της Camera Zizanio για την ταινία τους “Think again”. To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Η αποστολή από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου παραλαμβάνει το Β’ Βραβείο Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών της Camera Zizanio για την ταινία “Το τραγούδι των γλάρων”.
Η κριτική επιτροπή των παιδιών με την παρουσιάστρια Γκόλφη Γαβριλιάδη.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot