FOLLOW US: facebook twitter

Το ελαιόλαδο, φάρμακο για την υγεία μας

Ημερομηνία: 05-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Υγεία

synedrio-ladi-olympia

Διεθνές συνέδριο στη ΔΟΑ για τα ευεργετικά στοιχεία του

  • Παρουσιάζεται σήμερα η σπάνια τοπική ποικιλία «Νεμουτιάνα» που καλλιεργείται στο δήμο Ολυμπίας

Τα ευεργετικά συστατικά του ελαιόλαδου και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία βρίσκονται στο επίκεντρο του 3ου συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας Ελαιοκανθάλης, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία. Μάλιστα για πρώτη φορά το συνέδριο συνδυάζεται με τα βραβεία Health and Nutrition Awards. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα δοθούν βραβεία για ελαιόλαδα σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε ουσίες που προστατεύουν την υγεία. Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 300 σύνεδροι σχετικοί με το χώρο της παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου, από πολλές χώρες του κόσμου όπως η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Τυνησία και αρκετές άλλες, μα κυρίως από την Ελλάδα. Στο διαγωνισμό υπάρχουν συμμετοχές από πολλές χώρες μεταξύ αυτών η Ουρουγουάη και το Μαρόκο.

synedrio-ladi-olympia4

Βάλσαμο το ελαιόλαδο για την υγεία μας

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας Ελαιοκανθάλης και αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το συνέδριο έχει σχέση με μεθόδους παραγωγής ελαιόλαδου ώστε να είναι πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά αλλά και σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα από το χώρο της υγείας για το κατά πόσο τα συστατικά αυτά έχουν πάρα πολύ σπουδαία επίδραση στην προστασία της υγείας μας». Ο κ. Μαγιάτης σχολίασε όπως πέρα από την αναγνώριση των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσίας, αναπτύσσεται και ο τομέας της ευεργετικής επίδρασης στην υγεία. «Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα ασχοληθούμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά έχουμε πολλά νέα ευρήματα σχετικά με την προστασία από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και με την προστασία στις καρδιαγγειακές παθήσεις, σε μεταβολικές νόσους, ακόμα και προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου είναι νέες μελέτες που θα ανακοινωθούν».

Τέλος σχολίασε πως η ενασχόληση των νέων Ελλήνων αγροτών με την παραγωγή και τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιόλαδου στο εξωτερικό αυξάνεται διαρκώς και ξεκινούν νέες δυναμικές μικρές εταιρίες αλλά πολύ ελπιδοφόρες για το μέλλον.

synedrio-ladi-olympia3

Η Ηλειακή «υπερποικιλία» ελιάς

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την Ηλεία, είναι η αναγνώριση μιας τοπικής ποικιλίας που καλλιεργείται στους δήμους Αρχ. Ολυμπίας και Γόρτυνος και είναι πιο γνωστή με την ονομασία «Νεμουτιάνα». Σήμερα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Μέλλιου αναμένεται να μιλήσει για την ανακάλυψη της συγκεκριμένης ποικιλίας, που θα της δοθεί πλέον η ονομασία «Ολύμπια» ώστε να είναι ευρέως αναγνωρίσιμη. Η συγκεκριμένη τοπική ποικιλία «λαδολιάς» έχει εντοπιστεί πως είναι πολύ πλούσια σε ευεργετικά συστατικά, πέντε με δέκα φορές, περισσότερο από κάθε άλλη ποικιλία στον κόσμο. «Είναι πολύ πλουσιότερη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει έως τώρα, η οποία θα προτείνουμε να λάβει μια δημόσια αναγνώριση. Έχουμε προτείνει να ονομαστεί Ολύμπια ποικιλία. Είναι γνωστή ως ντόπια λαδολιά ή ως «Νεμουτιάνα» αλλά πρέπει να της δοθεί ένα πιο αναγνωρίσιμο όνομα. Κατά μέσο όρο μπορεί να έχει πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες σε σχέση με τα ελαιόλαδα που συναντάμε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό».

synedrio-ladi-olympia2

Μπράμος: «Εξαιρετικές οι προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο

Μεταξύ άλλων στις εργασίες έναρξης του συνεδρίου παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος που αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στην αξία της ελιάς στην τοπική οικονομία, την καλλιέργεια 1,1 εκατ. στρεμμάτων και την παραγωγή των 232.100 τόνων επιστραπέζιας ελιάς και 481.223 τόνων ελαιοποιήσιμης. Μίλησε για τα σημαντικά προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας όπως οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, η ελλιπής οργάνωση της τυποποίησης και εμπορίας, η έλλειψη εκμηχάνισης της συλλογής, που διατηρεί το υψηλό κόστος καλλιέργειας, το μικρό μέγεθος των ελαιώνων και ο πολυτεμαχισμός των γαιών, τα προβλήματα φυτοπροστασίας και ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Επισήμανε πως η αύξηση της αξίας του ελαιολάδου μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλες πρακτικές, όπως τη δημιουργία κατάλληλων καθετοποιημένων μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας, τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος σε όλα τα στάδια από την καλλιέργεια, την παραγωγή έως και την τυποποίηση, τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, η οποία εξασφαλίζει: α) τη παραγωγή κρίσιμων ποσοτήτων του προϊόντος που απαιτούνται προκειμένου να καλύψουν τις αγορές και β) μείωση του κόστους παραγωγής.

– Αύξηση της παραγωγής με: α) Ανανέωση των ελαιώνων, β) Βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών γ) αύξηση της πυκνότητας φύτευσης. Επίσης η πιστοποίηση του προϊόντος και η δημιουργία δομών εμπορίας για απαλλαγή από τους μεσάζοντες με την χρήση κατάλληλων εργαλείων, όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και τέλος η συνεχής πληροφόρηση για τις ευκαιρίες ένταξης σε επενδυτικά προγράμματα.

«Οι προοπτικές για το Ελληνικό Ελαιόλαδο διαγράφονται εξαιρετικές καθώς είναι ποιοτικά το καλύτερο σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι επομένως αναγκαίο, με όπλο την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα, να δημιουργηθεί, με συνέργειες, ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση τόσο της ποιότητας παραγωγής όσο και της εμπορίας του προϊόντος στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.Ως Περιφερειακή Αρχή, εκμεταλλευόμενοι το σχεδιασμό μας έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μας παρέχονται, ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπράμος.

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς που υποδέχθηκε στην περιοχή του συνέδρους, μίλησε για την ιστορία της, αλλά και για την ιστορία της ελιάς από την αρχαιότητα έως σήμερα, τη σημασία του ελαιόλαδου διαχρονικά. Φυσικά δεν παρέλειψε τις αναφορές στη σύνδεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον κότινο, καθώς επίσης και το συμβολισμό της ειρήνης μέσα από ένα κλαδί ελιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος