Ελαιόλαδο: Οι Ισπανοί πουλώντας φτηνά, οι Τυνήσιοι βιολογικά, ξεπεράσαν την Ελλάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44808″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρώτοι έρχονται οι Ιταλοί στις εξαγωγές ελαιολάδου στον Καναδά, που ακολουθούν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προώθησης και με ελκυστικές φιάλες.
Από την πλευρά τους οι Ισπανοί με τις χαμηλές τιμές έχουν καταφέρει να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς.
Οι Τυνήσιοι υποστηρίζουν σε ειδικές καμπάνιες προώθησης ότι το ελαιόλαδό τους είναι βιολογικό λόγω κλιματικών συνθηκών και κερδίζουν τους καταναλωτές.
Η Ελλάδα αν και μέχρι το 2016 ήταν στη δεύτερη θέση στην αγορά του Καναδά, από το 2017 κατάφερε να πέσει στην τέταρτη.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ελληνικό Προξενείο στο Τορόντο, την πρώτη θέση στην ανερχόμενη καναδική αγορά ελαιόλαδου κατέχει η Ιταλία με εξαγωγές που καλύπτουν το 66% των συνολικών εισαγωγών. Οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να έχουν καλά αποτελέσματα αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι μεγάλες σε μέγεθος ελαιουργίες και τυποποιητικές μονάδες, η ελαστική νομοθεσία που επιτρέπει την ανάμιξη του ιταλικού με άλλα ελαιόλαδα προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση και το άρωμα του, ιδίως από το ελληνικό, οι έντονες και συστηματικές προωθητικές εκστρατείες τόσο κρατικών αρχών όσο και διεπαγγελματικών οργανώσεων και συνενώσεων παραγωγών και εμπόρων.
Επίσης η προώθηση του του ιταλικού ελαιόλαδου γίνεται μέσω του δικτύου των πολυάριθμων ιταλικών εστιατορίων που λειτουργούν στον Καναδά ως «πρεσβευτές» της ιταλικής γαστρονομίας και των προϊόντων της.
Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδουν οι Ιταλοί τυποποιητές στις φιάλες ελαιόλαδου, καθώς το σχήμα, σχέδιο και ετικέτα ελκύει την προσοχή του καταναλωτή. Μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ντελικατέσεν παρατηρείται ότι κερδίζουν τα τετραγωνισμένα μπουκάλια, το έντονο χρώμα σε αδιαφανή μπουκάλια που δεν παραπέμπουν άμεσα σε ελαιόλαδο αλλά τραβούν το μάτι χάρη στην εμφάνισή τους, καθώς και το πώμα φελλού που είναι περισσότερο συσχετισμένο με το κρασί παρά με το ελαιόλαδο.
Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της Ισπανίας οφείλεται στις χαμηλές τιμές λιανικής, πολιτική την οποία χρησιμοποιούν κατά τρόπο μόνιμο και συστηματικό τα τελευταία χρόνια οι τυποποιητές της συγκεκριμένης χώρας. Αυτό προσφέρει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τις μεγάλες ποσότητες και το χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ στη φήμη του ισπανικού ελαιολάδου έχει συντελέσει η διάκριση του σε αρκετούς διεθνούς διαγωνισμούς. Μεγάλο βάρος έχει δώσει η Ισπανία τα τελευταία χρόνια και στην προώθηση του βιολογικού ελαιολάδου, αφουγκραζόμενη τις τάσεις των καταναλωτών που επιζητούν περισσότερα «εχέγγυα» για τα προϊόντα που καταναλώνουν, όπως την ανάλογη πιστοποίηση.
Αύξηση των εξαγωγών έχει καταφέρει και η Τυνησία, με επιθετική πολιτική μάρκετινγκ (προβολή των στοιχείων: ελαιοκομική περιοχή της Μεσογείου, χρήση του ελαιολάδου από τα αρχαία χρόνια και ουσιαστικό μέρος της εγχώριας διατροφής) και πολύ χαμηλές τιμές στο ράφι. Η Τυνησία στις καμπάνιες προώθησης υποστηρίζει ότι το ζεστό και ξηρό κλίμα της χώρας αποτρέπει την ανάπτυξη εντόμων που αποτελούν κίνδυνο για την ελιά και ως εκ τούτου, δεν απαιτείται χρήση των φυτοφαρμάκων (δηλαδή είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας). Δηλαδή πουλά και φτηνό και βιολογικό ελαιόλαδο.
«Η Τυνησία, προσπαθώντας να στραφεί από τις πωλήσεις σε χύμα στην εμφιάλωση και τυποποίηση τυνησιακών μαρκών, και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι λάτρεις του καλού φαγητού και της εκλεκτικότητας των τροφίμων αναζητούν ελαιόλαδα από λιγότερο γνωστές ελαιοπαραγωγικές περιοχές, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει το δικό της όνομα στην αγορά, ξεπερνώντας την Ελλάδα μετά το 2017 και την Ισπανία μετά το 2018», επισημαίνει το Ελληνικό Προξενείο. «Παρατηρείται ότι χώρες όπως η Τυνησία κερδίζουν έδαφος στις εξαγωγές γιατί χτίζουν προσεχτικά την εικόνα τους ως παραγωγοί ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας τα ίδια πλεονεκτήματα που έχει και η Ελλάδα, για το προωθητικό τους πρόγραμμα και συνδυάζοντάς τα με την τουριστική προβολή: μεσογειακή χώρα με παραγωγή ελαιολάδου από τα αρχαία χρόνια, τοπία με ελαιώνες, χρήση του ελαιολάδου στην παραδοσιακή διατροφή των κατοίκων», προσθέτει.
Ανερχόμενος παραγωγός ελαιόλαδου θεωρείται πλέον και η περιοχή της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, που λόγω εγγύτητας με τον Καναδά, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε θέματα logistics.
Πηγή: agrotypos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]