FOLLOW US: facebook twitter

Ελαιόλαδο: Απλησίαστος ο «υγρός χρυσός»

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Οι υψηλές τιμές πονοκεφαλιάζουν τους παραγωγούς

Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουζίνας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ακραίοι καύσωνες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή σάρωσαν τον τελευταίο καιρό την περιοχή της Μεσογείου, έχουν επιβαρύνει την παραγωγή ελαιολάδου και έχουν ωθήσει σε τιμή του «υγρού χρυσού» – κατά τον Ομηρο – σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, η κατάσταση για τους παραγωγούς επιβαρύνεται και από τα περιστατικά κλοπών σε ελαιώνες, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τον Σεπτέμβριο, η τιμή του ελαιολάδου στα ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν κατά μέσο όρο 29% υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στη λιανική κατά μέσο όρο 15 ευρώ (16,05 δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό.

«Οι τιμές παραγωγού, οι οποίες πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου στα 3,5 ευρώ ανά κιλό, στις αρχές του 2023 σκαρφάλωσαν στα 4-4,5 ευρώ. Σήμερα, στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, έχουν φτάσει τα 8-8,5 ευρώ», δήλωσε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Ο ΣΕΒΙΤΕΛ εκπροσωπεί περίπου το 85% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Στα 10 κιλά η κατά κεφαλήν κατανάλωση ετησίως στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, είμαστε πρώτοι παγκοσμίως όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση», δήλωσε ο κ. Οικονόμου. Η Ελλάδα έχει κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου 10 κιλά/ετησίως, όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις ένα κιλό και στην Κίνα… μερικά γραμμάρια, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

Υπό κανονικές συνθήκες, «παράγουμε περισσότερο από αυτό που απαιτείται για την εγχώρια κατανάλωση. Ανάλογα με τη συγκομιδή, συχνά πουλάμε το λάδι μας στην Ιταλία ή την Ισπανία», πρόσθεσε.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν μέρος του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα, δήλωσε στο Xinhua ο Δημήτριος Λεβαντές, παραγωγός ελαιολάδου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας.

Με τα περίπου 400.000 ελαιόδεντρα που διαθέτει, η Κερατέα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παραγωγής ελαιολάδου της Αττικής, τόνισε ο κ. Λεβάντες.

«Η τιμή εξαρτάται κυρίως από τις παραγόμενες ποσότητες. Φέτος η τιμή έχει διπλασιαστεί, αλλά για εμάς αυτό δεν είναι καλό νέο, καθώς αποτρέπει τους αγοραστές», είπε.

«Επειδή η φύση πάντα βρίσκει την ισορροπία, είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε καλή παραγωγή και οι τιμές θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

Οι παραγωγοί στην Κερατέα καλλιεργούν πολλές ποικιλίες και αντικαθιστούν συνεχώς τα παλιά δέντρα με νέα, δήλωσε στο Xinhua η Ζωή Ιωαννίδου, σύμβουλος γεωργίας. Ωστόσο, έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα άρδευσης που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, είπε.

«Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η ποιότητα και να επιτευχθεί ισορροπία στις ποσότητες», δήλωσε η ίδια.

«Ένα μέτρο που θα μπορούσε να έχει άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η μείωση ή η κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο ελαιόλαδο, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 13%», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Εν τω μεταξύ, οι κλοπές ελιών και ελαιολάδου έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Πριν από λίγες εβδομάδες, περίπου 50 τόνοι ελαιολάδου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ εκλάπησαν από αποθήκη αγροτικού συνεταιρισμού στη  Χαλκιδική. Κλοπές μικρότερων ποσοτήτων ελιών ή ελαιολάδου έχουν επίσης αναφερθεί σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνει το Xinhua.

Πηγή: imerisia.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia