Εκτός του σχεδιασμού του Υπ. Υγείας το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού στο Πελόπιο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120513″ img_size=”full”][vc_column_text]
Εκτός σχεδιασμού του Υπ. Υγείας είναι το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νέους με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, παρότι έχει διατεθεί από το Μητροπολίτη Ηλείας κτίριο στο Πελόπιο…
[/vc_column_text][vc_column_text]
Πρώτο βήμα για δυο νέες δομές ψυχικές υγείας στην Ηλεία που πήραν έγκριση σκοπιμότητας
-Άγνωστο το τι θα γίνει και με τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ηλικιωμένων στην Κρέστενα
[/vc_column_text][vc_column_text]Δυο δομές ψυχικής υγείας, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του υπουργείου για την Ηλεία καθώς με απόφαση της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη εγκρίθηκε η σκοπιμότητα για τη δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο ΓΝ Πύργου με 230.000 ευρώ αλλά και Στεγαστικής Δομής Ψυχικής Υγείας- Οικοτροφείο στην Π.Ε. Ηλείας με 510.000 ευρώ στα οποία θα διαμένουν άτομα (ενήλικες, παιδιά ή έφηβοι) με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.
Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, για το ποιες δομές εντάσσονται στο σχεδιασμό των πολιτικών υγείας για την περίοδο 2021-2023, ο οποίος χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ) ή από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπ. Υγείας.
Εκτός σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας όμως, φαίνεται πως είναι το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νέους με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, παρότι η σχετική πρόταση έχει σταλεί στην Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας από το Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα έχει διατεθεί από το Μητροπολίτη Ηλείας σύγχρονο κτίριο στο Πελόπιο (από το Δεκέμβριο του 2019 μετά από αίτημα της τότε διοίκησης) το οποίο απαιτεί ελάχιστες τεχνικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, θετικά στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος είχε εκφραστεί τόσο ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας όσο και η τοπική κοινότητα Πελοπίου.
Δυο δομές ψυχικής υγείας, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του υπουργείου για την Ηλεία και αφορά στην έγκριση σκοπιμότητας δημιουργίας Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο ΓΝ Πύργου και Οικοτροφείου στην Π.Ε. Ηλείας με 510.000 ευρώ.
Στην προ ημερών απόφαση της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, στην οποία ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός των πολιτικών υγείας για την περίοδο 2021-2023, εγκρίθηκε η σκοπιμότητα για τη δημιουργία δομών που αφορά δυο άξονες. Ο πρώτος την ομάδα- στόχο του πληθυσμού των ατόμων με ψυχική αναπηρία (1. Μονάδες Ψυχικής Υγείας για ενήλικους, 2. Μονάδες Ψυχικής Υγείας για παιδιά/εφήβους, 3. Μονάδες Ψυχικής Υγείας για πάσχοντες από άνοια και Alzheimer’s, 4. Μονάδες Ψυχικής Υγείας για πάσχοντες από αυτισμό 5. Μονάδες Ψυχικής Υγείας για πρόσφυγες/μετανάστες) και ο δεύτερος άξονας αφορά την τυπολογία των μονάδων, ήτοι: 1. Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης 2. Μονάδες Νοσηλείας 3. Στεγαστικές Μονάδες 4. Κινητές Μονάδες – Κέντρα Ημέρας.
Η απουσία ωστόσο της μονάδας ψυχικής υγείας Αυτισμού, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς βάσει του σκεπτικού της απόφασης των εγκρίσεων σκοπιμότητας, για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων έχουν ληφθεί υπόψη τα ελλείμματα που παρατηρούνται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, και το σχέδιο στοχεύει στην άρση της ιδρυματικής αντιμετώπισης του σχετικού πληθυσμού, αναπτύσσοντας τουλάχιστον μια εξειδικευμένη κοινοτική δομή στα αστικά κέντρα της χώρας, όπως άλλωστε όριζε και η πρόταση που είχε κατατεθεί από το 2019.
Την ίδια στιγμή πάντως άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση και της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για ηλικιωμένους στην Κρέστενα. Πρόκειται για έργο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας με πρόβλεψη χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Μάρτιο του 2018, μελετητικά ώριμο από το Μάιο του 2019 και χρηματοδοτούμενο αρχικά με 150.000 ευρώ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]