FOLLOW US: facebook twitter

Εκτός σχολείου καλλιτεχνικά και μουσική

Ημερομηνία: 18-06-2020 | Συντάκτης:

…γιατί ποιος νοιάζεται για τη σωτηρία της ψυχής;

Καλή η Τέχνη αλλά μόνο όταν είναι ανεβασμένη σε φορτηγά και δεν τραγουδάει για τη σωτηρία της ψυχής…

Στο πρώτο μάθημα που εξετάστηκαν τα παιδιά, τα οποία έδιναν Πανελλαδικές φέτος, τη Νεοελληνική Γλώσσα, κλήθηκαν -μεταξύ άλλων- να απαντήσουν σχετικά με τη θέση που έχει η ποίηση στη ζωή τους. Η ποίηση, που είναι μια μορφή Τέχνης. Λίγες ώρες αργότερα, γινόταν γνωστό με ΦΕΚ ότι στο εξής καταργούνται καλλιτεχνικά και μουσική από τη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με εξαίρεση την Α’ Γυμνασίου.

Η είδηση αυτή κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και έχει προκαλέσει ποικίλα και εύλογα σχόλια κι αυτό γιατί υποτίθεται πως το σχολείο έχει αναλάβει -μαζί με την οικογένεια- τον δύσκολο ρόλο της καλλιέργειας ανθρώπων, τουλάχιστον για όσο οι μαθητές φοιτούν σε αυτό. Πώς λογίζεται, όμως, αυτή η καλλιέργεια από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, όταν το ίδιο αποκλείει από την εκπαιδευτική διαδικασία όλα τα μαθήματα που αφορούν στην Τέχνη;

Κατάργηση καλλιτεχνικών μαθημάτων στην εκπαίδευση

Η κ. Ελένη Γούναρη, Ζωγράφος, κλάδου ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, Mcs
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιαςΕκπ/σης Ζακύνθου, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Η λαίλαπα των καλοκαιρινών ημερών στο χώρο της εκπαίδευσης, συνεχίζεται με παράλογες ανακοινώσεις-προτάσεις. Μετά την κατάργηση ειδικοτήτων, κλάδων, μαθημάτων, ανθρώπων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ήρθε η ώρα της Τέχνης. Με ακαθόριστες, αψυχολόγητες διαδικασίες καταργείται κάθε μορφή Καλλιτεχνικού μαθήματος από τη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τα μαθήματα της Τέχνης που καταργούνται είναι τα Καλλιτεχνικά μαθήματα και η Μουσική. Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε μέχρι τώρα, διδάσκονταν στο Λύκειο τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης και Εικαστικά -μάθημα που έχει ήδη καταργηθεί. Στο Γυμνάσιο διδασκόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις. Με τις νέες προτάσεις παραμένει το μάθημα μόνο στην Α΄ Γυμνασίου. Έτσι εξοστρακίζεται η Τέχνη από το νέο σχολείο. Τι σχολείο είναι αυτό και σε ποια χώρα, στην Ελλάδα; Προφανώς, για το θεαθήναι, ο κλάδος των Καλλιτεχνικών δε θα καταργηθεί, θα μεταπηδήσει εξ ολοκλήρου στα Δημοτικά σχολεία, ένας κλάδος πενταετούς φοίτησης, θα σταματάει την Τέχνη στο εικαστικό παιχνίδι. Δεν είναι κακό, αρκεί να είχε συνέχεια.

Πέρα από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική που θα στερείται ο μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πολλές Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας. Και επειδή αυτά παραμένουν ίδια με κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα έχουν πάντα υποχρεωτική τη βάση του 10, καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους οι σπουδές θα αφορούν μόνο τις πλούσιες οικογένειες. Οι φτωχοί πλέον, δε δικαιούνται να έχουν ταλέντο. Γιατί ο Έλληνας μαθητής να μη μάθει τι ρυθμού είναι ο Παρθενώνας, ενώ ο Γερμανός και ο Γάλλος ξέρουν; Διότι εκπαιδεύεται για να γίνει ο υπηρέτης τους. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Γιατί ο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος