FOLLOW US: facebook twitter

Εκτός «Γέφυρας» εξαιτίας των πυροδανείων!: Αποκλείει τους Ηλείους από την επιδότηση δανείου με νέο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση

Ημερομηνία: 20-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106834″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Η επιλογή της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο τους επαγγελματίες της Ηλείας, επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης

«Ταφόπλακα» στους Ηλείους επιχειρηματίες που έχουν οφειλές σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστά και ως «πυροδάνεια», βάζει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προχθές για συζήτηση και επεξεργασία στη Βουλή, σχετικά με τη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορονοϊού.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που το αποκαλεί «ΓΕΦΥΡΑ», σχεδιάζει να επιδοτήσει δάνεια που εξυπηρετούνται ή έχουν καταγγελθεί και έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία, όμως με συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο 71 εξαιρεί από την επιδότηση όσους έχουν τέτοιου είδους δάνεια.

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχει εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για την ίδια οφειλή που ζητείται να κριθεί επιδεκτική συνεισφοράς κατά τις προτεινόμενες διατάξεις ούτε και να έχει ο δικαιούχος -κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως- άλλη ενεργή κρατική ενίσχυση για την οφειλή αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ το επιχείρημα του νομοθέτη είναι ότι «η ρύθμιση επιδιώκει να αποτρέψει τη διπλή κρατική χρηματοδότηση των ίδιων δανείων με τη συνεισφορά του προτεινόμενου νόμου».

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Ηλείοι δανειολήπτες είναι πλέον εγκλωβισμένοι και ουσιαστικά οδηγούνται στην κατάρρευση εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών και του κράτους να δώσουν λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα.

Αρχικά αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, διότι τέθηκε από όρος χρηματοδότησης να μην έχουν «κόκκινα δάνεια» έως 31.12.2019. Ο εμπνευστής αυτού του όρου, όμως, αγνόησε όμως την πραγματικότητα, διότι τα δάνεια είναι αρρύθμιστα με ευθύνη των τραπεζών, οι οποίες «κρύβονται» πίσω από την εγγύηση, κάτι που επισημαίνεται ρητά στην έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το 2018.

Μετά τον αποκλεισμό από κάθε είδους χρηματοδότηση, τώρα η κυβέρνηση έρχεται να αποκλείσει τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών από την επιδότηση του δανείου, δίχως να έχει μεριμνήσει για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών που δεν έχουν καταπέσει, αφού στο σχέδιο νόμου –τουλάχιστον στο αρχικώς κατατεθέν κείμενο, διότι είχε δοθεί δέσμευση για τροπολογία– δεν υπάρχει διάταξη που να αποτυπὠνει τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδ. Σκυλακάκη προ δύο μηνών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”94947″ img_size=” full”][vc_column_text]

«Πυρά» Κατρίνη για το νομοσχέδιο

Όπως επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης, τόσο εγγράφως σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και με προφορικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού, για υπαγωγή στο καθεστώς πολλών δόσεων για όσα δάνεια έχει καταπέσει η εγγύηση (ακόμα και 120) κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφροδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη ρητή εξαίρεση των πυροδανείων με το άρθρο 71.

«Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για άμεση ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων, ο επαγγελματικός κόσμος της Ηλείας αντιμετωπίζει μια δυσάρεστη έκπληξη από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Σκυλακάκης δημοσίως προανήγγειλε σχετική ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χωρίς καμία τέτοια πρόβλεψη. Επιπλέον, οι ‘’πυρόπληκτοι’’ δανειολήπτες αποκλείονται ρητά από τη δυνατότητα επιδότησης της δόσης του δανείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα-γέφυρα που εξαγγέλθηκε και περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι Ηλείοι επαγγελματίες με ‘’πυρόπληκτα’’ δάνεια αποκλείστηκαν εξαρχής από τα εργαλεία ρευστότητας, αποκλείονται και από την επιδότηση δόσης, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει την οποιαδήποτε μέριμνα για αυτούς, παρά τις υποσχέσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών. Η επιλογή της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο τους επαγγελματίες, εμπόρους και επιχειρηματίες της Ηλείας», επισήμανε ο κ. Κατρίνης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”107090″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει βυθίσει τους επαγγελματίες και ότι δύσκολα θα αντέξουν έναν ακόμα αποκλεισμό από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

«Το ζήτημα των πυροδανείων έχει χρονίσει και πρέπει να δοθεί λύση σε ένα ρεαλιστικό πλάνο αποπληρωμής, ειδάλλως θα έχουμε διαρκώς πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην Ηλεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αφού οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν ούτε υγιείς και καθαρές επιχειρήσεις, πόσο μάλλον όσες έχουν οφειλές. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα επίλυσης με μακρύ χρονικό ορίζοντα εξόφλησης και εφικτό ύψος δόσεων, ενώ παράλληλα πρέπει να αλλάξει η διάταξη που αποκλείει από την επιδότηση του δανείου», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot