FOLLOW US: facebook twitter

Έκτακτη Συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε Ηλείας

Ημερομηνία: 21-07-2023 | Συντάκτης:

*Αύριο Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 η πρώτη πρόβλεψη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) της αντιπυρικής περιόδου στην Π.Ε. Ηλείας

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με αφορμή την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία 4), για αύριο Σάββατο 22 Ιουλίου στην Π. Ε Ηλείας. Αυτές οι συνθήκες – συμφώνα με τις προγνώσεις – φαίνεται να διατηρούνται και τις επόμενες ημέρες.

Στην σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Γιαννόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, συμμετείχαν ο Διοικητής των Π.Υ. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Παρασκευάς Κατσιλίδης, ο Υπολιμενάρχης Κατακόλου Απόστολος Γκατζιός, ο Εκπρόσωπος της ΠΕΔ Γιάννης Αργυρόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας Μαρίνος Αχτύπης και Βασίλης Αρβανίτης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Κων/νος Μπαλκάμος, η Κική Διονυσοπούλου από το Τμ. Πολ. Προστασίας του Δ.Πύργου και ο Διονύσης Μπούτσικας από τον
Δήμο Ήλιδας, η Διευθύντρια Τεχν. Έργων Π.Ε. Ηλείας Νάνσυ Παναγιωτοπούλου, και η αναπλ. Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ηλείας Αλεξάνδρα Στασινούλια, η Διευθύντρια Δασών Ν. Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα, ο Δασάρχης Πύργου Παν. Λάττας και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το Δασαρχείο Ολυμπίας, η Διοικήτρια Ν.Μ Αμαλιάδας Μαρία Μπαχού καθώς και Αξιωματικοί του Π.Σ.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Π.Π.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, βρίσκεται ήδη – από τις προηγούμενες ημέρες – σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ στην Ηλεία θα βρίσκονται προληπτικά η Ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ», ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και Πεζοπόρο Τμήμα σε αναμονή στην Π.Υ Λεχαινών για άμεση επέμβαση, αλλά και η ομάδα των Μαλτέζων πυροσβεστών στο Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Πυροσβεστών.

Τόσο από τον κ. Γιαννόπουλο όσο και από τον κ. Σολδάτο τονίστηκε η ανάγκη, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι ομάδες Πυρασφάλειας και οι κατά τόπους Εθελοντικές Ομάδες να παραμείνουν σε επιφυλακή, για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς. Οδηγία την οποία – όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των δήμων – έχουν ήδη δώσει μετά τις συνεδριάσεις των Σ.Τ.Ο που προηγήθηκαν, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται μηχανήματα έργου και υδροφόρες, για άμεση επέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Επιπρόσθετα, από αύριο αλλά και για τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχουν αυξημένες
περιπολίες σε 24ωρη βάση – με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που παρουσιάζουν
μεγάλη επικινδυνότητα – τόσο από το Π.Σ., την ΣΕΤΤΗΛ, την 117 Π.Μ., τα τμήματα
Πολιτικής Προστασίας των δήμων και τα Δασαρχεία, όσο και από την Ελληνική
Αστυνομία, η οποία θα περιφρουρήσει και την εφαρμογή της οδηγίας περί
απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς
δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. 

Σε επαγρύπνηση και οι πολίτες

   Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση και μιας σειράς άλλων ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι εμπλεκόμενες Αρχές και Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο «Ξενοκράτης», ενώ τονίστηκε η ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και σύσταση των πολιτών να αποφεύγουν εργασίες καθώς και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Ενδεικτικά, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, η χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Καλούνται οι πολίτες, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ενημερώσουν
άμεσα τις αρμόδιες Αρχές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot