FOLLOW US: facebook twitter

Εκπαιδευτικοί: Όχι στη μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο

Ημερομηνία: 15-04-2022 | Συντάκτης:

«Η ίδρυση Πρότυπων ΕΠΑΛ δεν ικανοποιεί την ανάγκη για αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση με εξειδικευμένες γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία. Αντίθετα, εξυπηρετεί την φθηνή και εφήμερη κατάρτιση»

Ακόμα ένα «όχι» στην προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί τη μετατροπή ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε Πειραματικά ή Πρότυπα, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση και περιοχή, λένε οι εκπαιδευτικοί.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας με ανακοίνωσή της καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο. Ο Σύλλογος διδασκόντων ενημερώθηκε για την πρόταση μόλις την Πέμπτη 14/04/2022

«Είναι κατάφωρη, σύμφωνα με τα παραπάνω, η απαξίωση του συλλόγου διδασκόντων, ο οποίος ενημερώθηκε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μια μέρα πριν, ούτως ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης (τα σχολεία κλείνουν στις 15/04/2022 για τις διακοπές του Πάσχα».


Όλη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας

Όχι στη μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες δύο μέρες στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και την προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης της μετατροπής του 2ου ΕΠΑΛ σε Πρότυπο, η ΕΛΜΕ Ηλείας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών άλλωστε έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ίδρυση Πρότυπων σχολείων, σχολείων για λίγους, άριστους μαθητές, καθώς μόνιμο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι δημόσια, ποιοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Η προσπάθεια ίδρυσης πρότυπων σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού.

Ειδικότερα, η ίδρυση Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. έρχεται να ικανοποιήσει ακόμα πιο γρήγορα τους διαχρονικούς πόθους και τις προτάσεις του ΣΕΒ, τους στόχους των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, για άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη λεγόμενη “αγορά εργασίας”, για προσφορά μπόλικης, φτηνής εργατικής δύναμης προσαρμοσμένης στις εφήμερες ανάγκες των εργοδοτών. Η ίδρυση Πρότυπων ΕΠΑΛ δεν ικανοποιεί την ανάγκη για αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση με εξειδικευμένες γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία. Αντίθετα, εξυπηρετεί την φθηνή και εφήμερη κατάρτιση που έχουν ανάγκη η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επιπλέον, καταδικάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο. Ο Σύλλογος διδασκόντων ενημερώθηκε για την πρόταση μόλις την Πέμπτη 14/04/2022 στη συνεδρίαση που έγινε με θέμα: “Πρότυπα ΕΠΑ.Λ.”. Στην εν λόγω συνεδρίαση, ο διευθυντής ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόταση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. (Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και θετική εισήγηση του Σ.Σ.Π.Α.Ε. (Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας) για το χαρακτηρισμό του σχολείου ως πρότυπου με την οποία ο ίδιος είναι απόλυτα σύμφωνος. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε επίσκεψη ¨αρμόδιων¨ από το ΥΠΑΙΘ στο σχολείο προκειμένου να εκτιμήσουν τους χώρους. Ενημέρωσε επίσης ότι η απόφαση από το Σ.Σ.Π.Α.Ε. θα παρθεί την Παρασκευή, 15/04/2022 ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση του συλλόγου διδασκόντων δεν είναι δεσμευτική. Είναι κατάφωρη, σύμφωνα με τα παραπάνω, η απαξίωση του συλλόγου διδασκόντων, ο οποίος ενημερώθηκε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μια μέρα πριν, ούτως ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης (τα σχολεία κλείνουν στις 15/04/2022 για τις διακοπές του Πάσχα.

Λέμε ΟΧΙ στη μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε Πρότυπο.

Λέμε ΝΑΙ στην ουσιαστική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Λέμε ΝΑΙ στην ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.


alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος