FOLLOW US: facebook twitter

Εκπαιδευτικές επισκέψεις της παιδικής λέσχης ανάγνωσης της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

Ημερομηνία: 18-04-2024 | Συντάκτης:

Στη Λέσχη Ρομποτικής του Παν. Πατρών και στο Μουσείο Κοτσανά στο Κατάκολο

Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία είναι μέρος του Εργαστηρίου Ρομποτικής των Μηχανολόγων Μηχανικών (Robotics Group).

Η επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, με αφορμή το βιβλίο «Έιντα Τουίστ η επιστήμονας» του Ντέιβιντ Ρόμπερτς και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Η θεματική ενότητα «Επιστήμη και καινοτομία» προσεγγίζεται μέσα από ποικίλες δράσεις κατά τον Απρίλιο στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας.

Το πρώτο αφιέρωμα αφορούσε σε δυο γυναίκες επιστήμονες, που άφησαν το αποτύπωμά τους μέχρι και σήμερα, την Μαρί Κιουρί με την ανακάλυψη της ραδιενέργειας και την Έιντα Λάβλεϊς, η οποία θεωρείται  ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο.

Οι γονείς και τα παιδιά της παιδικής λέσχης ανάγνωσης είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτομίας (όπως διάφορα ρομπότ, τρισδιάστατους εκτυπωτές, drones, ψηφιακά ηλιακά ρολόγια κ.ά.) μέσα από την επιτυχημένη ξενάγηση, που πραγματοποίησαν τα μέλη της Λέσχης Ρομποτικής. 

Τα πολλαπλά ερεθίσματα, που έλαβαν τα παιδιά, άνοιξαν νέους ορίζοντες και προοπτικές για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Η συνδρομή της Λέσχης ήταν καθοριστική για την ανάδειξη με τον καλύτερο τρόπο της θεματικής ενότητας «Επιστήμη και καινοτομία» και ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της να συνεχίσουν να έχουν υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς,  προσθέτοντας βραβεία και επαίνους, δείγματα παγκόσμιας αναγνώρισης.

Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κοτσανά» στο Κατάκολο, εκεί όπου ξαναζωντάνεψαν 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος, καλύπτοντας την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Κατά την επίσκεψή μας εστιάσαμε στο πρώτο ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος, σε διάφορα ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ανάμεσα στα οποία ήταν και το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου.

“Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική αυτή δράση της θεματικής ενότητας «Επιστήμη και καινοτομία» βάλαμε τα θεμέλια για να συνεχίσουμε με το περιπετειώδες ταξίδι του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον χώρο και τον χρόνο” σημείωσε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δρ. Σταματία Κοτρέτσου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος