Εκλογές στις 25 Ιουνίου με το τιμόνι της χώρας στον Ιωάννη Σαρμά
Ποιες είναι οι αλλαγές στην νέα εκλογική διαδικασία που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και λίστα
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. O πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού και έχει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης.
«Είναι συνταγματικη μου υποχρέωση να αποδεχτώ και συγχρόνως είναι μεγάλη τιμή» δήλωσε κατά την παραλαβή της εντολής ο κ. Σαρμάς.
Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων, αναφέρει η ΕΡΤ, θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας
Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης εκκίνησαν οι διαδικασίες του άρθρου 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει σύσκεψη εξπρές (διάρκειας 25 λεπτών) με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αυτά προέκυψαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Η συνάντηση ήταν μεν τυπική ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στον ίδιοι χώρο μετά τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη διενέργεια των εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.
Ορκωμοσία των βουλευτών και νέες κάλπες
Ταχύτατες διεργασίες θα ακολουθήσουν και για τη συγκρότηση της νέας Βουλής με ορκωμοσία των νέων βουλευτών και η εκλογή νέου προεδρείου. Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι
Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να λάβει χώρα την Παρασκευή και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τα άτομα που θα αναλάβουν τα καίρια υπουργεία ως υπηρεσιακοί υπουργοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που συζητώνται είναι αυτό του πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη, ο οπίος φέρεται να προτείνεται για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται ως επικρατέστερες επιλογές τα ονόματα του επίσης πρέσβη επί τιμή Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη επί τιμή Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου προκρίνεται για τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας.
Όλες οι αλλαγές για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου
Οι δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνιου θα διεξαχθούν 3 με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με λίστα και όλα τα κόμματα.
Σε αντίθεση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023, οι δεύτερες εκλογές είναι εντελώς διαφορετικές καθώς θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα που θα εγκρίνει εκ νέου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και όχι της απλής αναλογικής της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας και με λίστα, δηλαδή χωρίς σταυρούς προτίμησης.
Οι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες ενώ οι πολίτες δεν θα μπορούν να σταυρώσουν κάποιον υποψήφιο.
Επομένως την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στο παραβάν προκειμένου να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.
Στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.
Σε περίπτωση που τα κόμματα που παραμένουν εκτός στις επόμενες εκλογές έχουν συνολικό ποσοστό 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί μόλις το 37,5% των ψήφων για να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Για κάθε μονάδα αύξησης του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων, μειώνεται κατά 0,3%-0,4% η απαιτούμενη ποσότητα ψήφων για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο “ψηφοδέλτιο Επικρατείας”.