FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογές ενόψει: Πέρα από την πολυσήμαντη ασημαντότητα

Ημερομηνία: 04-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85837″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν κάνεις ένα βήμα πίσω και προσπαθήσεις να κοιτάξεις την ιστορία ως εξωτερικός παρατηρητής, είναι βέβαιο πως θα δεις τα πράγματα σε μία άλλη διάσταση. Ακούγεται κοινότοπο και ίσως είναι λίγο. Στ’ αλήθεια όμως, πόσο συχνά σταματάμε και κάνουμε ένα βήμα πίσω, αντί διαρκώς να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα κι αυτά που ονομάζουμε ειδήσεις; Άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, όλοι κυνηγάμε διαρκώς την επικαιρότητα, ρουφώντας καθημερινά και ακατάπαυστα πληροφορίες, απόψεις, συμβάντα και ό,τι παρουσιάζεται από τα Μ.Μ.Ε. ως σημαντικό.

Τι είναι σημαντικό και τι όχι; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα και η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε πολίτη (και εντέλει για κάθε άνθρωπο), ο οποίος συμμετέχει στα κοινά και αποφασίζει για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τον τρόπο διαχείρισης των μείζονων κοινωνικών ζητημάτων. Η άνοδος της ασημαντότητας όπως την έχουν καταδείξει και την καταδεικνύουν οι ευαίσθητες πνευματικές κεραίες της κάθε εποχής απειλεί να εξαλείψει την ορθολογική και κριτική διαδικασία από τον δημόσιο διάλογο.

Το πολυσήμαντο της ασημαντότητας είναι ένα νέο στοιχείο στο σύγχρονο βίο, που ίσως δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσουμε αν δεν αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τα πράγματα. Και εξηγούμαι: Πλέον δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μονάχα όσα μας περιβάλλουν και είναι πασιφανώς γελοία ή άνευ σημασίας, αλλά την γελοιότητα και την ασημαντότητα όπως εμφανίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον πυρήνα της πολιτικής ζωής του τόπου. Κάποτε ήταν σχετικά εύκολο να την αναγνωρίσουν όλοι, ακόμη και εκείνοι οι οποίοι συνειδητά κινούνταν μεταξύ «μεσημεριανάδικων» και «παρατράγουδων».

Σήμερα ο πιο ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπίσεις την κεκαλυμμένη ασημαντότητα είναι να κοιτάξεις πίσω στο παρελθόν. Μπορείς να ξεκινήσεις με την τελευταία δεκαετία. Όσο πιο πίσω πηγαίνεις, τόσο πιο καθαρά αποκρυσταλλώνεται το παρόν. Ποιοι πέρασαν από εδώ, τι μας έλεγαν τότε, τι μας λένε σήμερα. Ποια είναι η αλήθεια; Τι από όλα αυτά τα οποία ισχυρίζονται σήμερα είναι σημαντικό και τι όχι;[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot