Έκλεψε τις εντυπώσεις η Έκθεση Μπονσάι ελιάς στην κεντρική πλατεία Πύργου!
Την έκθεση διοργάνωσαν ο δημιουργός μπονσάι Γρ. Σταματόπουλος
και οι ελαιοπαραγωγοί Τ. Θανόπουλος και Μ. Παναγιωτοπούλου
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς που γιορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει την καλλιέργεια της ελαιοδέντρου και των αξιών που ενσωματώνει, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Πύργου από τις 24 έως τις 29 του μήνα, μια εναλλακτική δράση, μια Έκθεση Μπονσάι με θέμα την ελιά. Την έκθεση διοργάνωσαν ο εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών Kung Fu και δημιουργός bonsai, Γρηγόρης Σταματόπουλος σε συνεργασία με τον ελαιοπαραγωγό και μέλος του Α.Σ Κορυφής, Τάκη Θανόπουλο από τους ελαιώνες «Το λιοστάσι μου» και την επίσης ελαιοπαραγωγό, εκπαιδεύτρια αλόγων και ιδιοκτήτρια της φάρμας Βιοφιλία Μαρία Παναγιωτοπούλου. Στην Έκθεση παρουσιάστηκε μια σειρά από ελαιόδεντρα που έχουν φυτευτεί και αναπτυχθεί με την πρακτική καλλιέργειας του «μπονσάι», όπου ένα δέντρο μινιατούρα μεγαλώνει σε ένα ρηχό δοχείο και μπορεί να έχει πολλά έτη ζωής, ενώ αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του Φενγκ – Σούι.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την δημιουργία δέντρων μπονσάι «Η τέχνη του «μπονσάι», παρότι λέγεται ότι προέρχεται από την Ιαπωνία, η πρακτική της καλλιέργειας τους δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 1.000 έτη στην Κίνα σε μια πολύ βασική κλίμακα, όπου μόνο ένα μικρό δέντρο μεγαλώνει σε ένα ρηχό δοχείο. Τα μπονσάι είναι σύμβολο της τιμής και του γοήτρου, της αρμονίας μεταξύ της φύσης και της ψυχής και του ατόμου και θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία, ηρεμεί και χαλαρώνει.! Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία του Φενγκ – Σούι και των Μπονσάι, βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους να στρέφονται προς τη τέχνη και τη πίστη της φιλοσοφίας αυτής και να δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον εργασίας ως προς την αίσθηση αρμονίας και ειρήνης. Προσωπικά επειδή είμαι δάσκαλος πολεμικών τεχνών Kung Fu η ενασχόλησή μου με την τέχνη των μπονσάι δένει αρμονικά με την κινέζικη φιλοσοφία και κουλτούρα που με κρατάει ήρεμο και με χαλαρώνει. Ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια να ασχολούμαι κάνοντας αρχικά κάποια σεμινάρια στην Κίνα και μετά στην Ελλάδα για τα μπονσάι για να μάθω την τεχνική της καλλιέργειάς τους κι άρχισα να φυτεύω τα πρώτα δέντρα μου με διάφορα είδη ( όπως κέδρους) και ανάμεσά τους και ελιές που παρουσιάσαμε στην έκθεσή μας. Άλλες τις πήρα από την φύση και έκανα μεταφύτευση και άλλες από φυτώρια. Πολλά από τα μπονσάι μου είναι 9, 10 και 15 χρόνων. Την ελιά την επέλεξα γιατί είναι ένα παραγωγικό δέντρο σημαντικό για τη χώρα μας, θεωρείται ιερό δέντρο. συνδυάζεται με την ευημερία, διαχρονικό σύμβολο ειρήνης , ενώ οι ελαιώνες θεωρούνταν μέρη ηρεμίας, αυτοσυγκέντρωσης και ευημερίας για την ανθρώπινη ψυχή. Την έκθεση αυτή που διοργανώσαμε μαζί με τον Τάκη Θανόπουλο και την Μαρία Παναγιωτοπούλου, την αφιερώσαμε στην ελιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ελιάς ».
Ο ελαιοπαραγωγός Τάκης Θανόπουλος, από την Κορυφή, γνωστός από τη συμμετοχή του σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου,με πολλές διακρίσεις και βραβεία με το Λιοστάσι μου: δήλωσε πως “… η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας βρίσκει, όχι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και την επιτραπέζια ελιά, στην Ελλάδα και διεθνώς, σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλη μείωση της παραγωγής δημιουργεί μια έντονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με πρώτη ορατή συνέπεια την πρωτοφανή εκτόξευση των τιμών παραγωγού, άρα και του καταναλωτή. Όμως, καμία αύξηση τιμών δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα του παραγωγού λόγω της μειωμένης παραγωγής του, ενώ από την άλλη πλευρά, αναπόφευκτα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και την υποκατάσταση από τα άλλα φυτικά έλαια. Απαραίτητη είναι επίσης, η αντικειμενική και ψύχραιμη παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλης αυτής της πρωτοφανούς και ιδιαίτερα σύνθετης πραγματικότητας. Άξιοι για την πρωτοβουλία τους οι καλοί μου φίλοι και ο κ Σταματόπουλος Γρηγόρης και η κ Παναγιωτοπούλου Μαρία,τους ευχαριστώ πολύ που με τίμησαν με την πρόσκληση τους!»
Η έκθεση ελιάς Μπονσάι προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών, που θέλησαν να θαυμάσουν τα λιλιπούτεια ελαιόδεντρα και να ενημερωθούν για την πανάρχαια αυτή καλλιέργεια που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και τα παιδιά του ΚΔΑΠ μΕΑ Ηλίανθος. Να σημειώσουμε βεβαίως πως όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί μπονσάι, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Σταματόπουλο.