FOLLOW US: facebook twitter

Έκκληση για ζωοτροφές στην Πηνεία

Ημερομηνία: 29-06-2024 | Συντάκτης:
Ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Κώστας Αναγνωστόπουλος επικοινώνησε χθες με Υφυπουργούς και Περιφέρεια

-Κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν περισσότερα από 800 ζώα μετά την πυρκαγιά

-Ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση για να βρεθεί λύση

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Πηνείας, οι οποίοι όχι μόνο είδαν τα ζώα τους να χάνονται στις φλόγες, από την πυρκαγιά της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά πλέον αδυνατούν να σιτίσουν αυτά που έχουν απομείνει καθώς δεν υπάρχει τροφή.

Τα ζώα δεν μπορούν να βοσκήσουν στα καμένα και οι ζωοτροφές είναι ανύπαρκτες

Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της καταστροφή, σταβλικές εγκαταστάσεις έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ζώα κάηκαν, μαζί με ζωοτροφές και όσα απέμειναν δεν έχουν πλέον εκτάσεις για να βοσκήσουν, αφού τα πάντα έγιναν στάχτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και την καταγραφή που έχει γίνει από κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ, περίπου 600 με 800 ζώα κάηκαν στις φλόγες. Για κάποιους κτηνοτρόφους η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας Κώστας Αναγνωστόπουλος, υπάρχουν δώδεκα κτηνοτρόφοι με περίπου 800 ζώα, τα οποία κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν ελλείψει ζωοτροφών.

Διαρκείς οι συσκέψεις στην Πηνεία για να βρεθεί λύση

«Χρειάζονται στήριξη οι κτηνοτρόφοι»

Ο ίδιος χθες με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και τον Ηλείο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, ζητώντας τους να βρεθεί άμεσα λύση. Επιπλέον, ζήτησε και τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, τη συνδρομή της Περιφέρειας και αναμένεται να του αποστείλει εγγράφως τις ανάγκες της περιοχής για να γίνει παρέμβαση.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι κτηνοτρόφοι μας χρειάζονται άμεσα στήριξη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Κάποιοι έχουν χάσει τα πάντα και αυτό αποδεικνύονται από τις πρώτες καταγραφές που έχουν γίνει. Είμαστε δίπλα τους και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση» δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κοινότητα Μαζαρακίου και στον οικισμό της Απιδούλας, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πυρκαγιά, ενώ σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των Κοινοτήτων Λάτα, Σιμόπουλο και στον οικισμό Προδρόμου.

Το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας

Το θέμα της έλλειψης ζωοτροφών απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, με τον Δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να κάνει έκκληση για βοήθεια. Ήδη έχει απευθύνει αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα Δήμων για στήριξη και ζήτησε και από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Βασίλη Παπαδόπουλο, με την ιδιότητά του στην ΚΕΔΕ να ζητήσει την συνδρομή και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Κίνηση που όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη πράξει, αφού σε τέτοιες καταστάσεις απαιτείται σύμπνοια και ενότητα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Ένα ακόμη θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό της ταφής των καμένων ζώων. Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, κάποια έχουν ήδη ταφεί, ωστόσο αναμένονται οι υποδείξεις των ειδικών για τα υπόλοιπα, ώστε να γίνει σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος