FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση μνήμης στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου

Ημερομηνία: 17-06-2024 | Συντάκτης:

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Τίμησε την ηρωϊκή θυσία του Καπετάν Γιαννιά

Την ηρωική θυσία του αγωνιστή Καπετάν Γιώργου Γιαννιά και των συντρόφων του τίμησε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, την Κυριακή 16 Ιουνίου, στο Μνημείο της Θυσίας στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου. Στις 27 Μαΐου 1821, ο Καπετάν Γιαννιάς έπεσε μαχόμενος κατά των Τουρκαλβανών Λαλαίων, στα στενά Κατσαρού, εκεί όπου σήμερα έχει στηθεί το μνημείο και αποδίδεται κάθε χρόνο φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια και θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, στις 27 Μαΐου 1821 ο Γιαννιάς έφτασε στα Κατσαρέικα Χάνια με άλλους οπλαρχηγούς και με στρατό αποτελούμενο από 500 πολεμιστές, όλοι από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Γιαννιάς αναγκάστηκε και κλείστηκε μέσα σε ένα εκκλησάκι με λίγους συντρόφους του, στα στενά του Κατσαρού, ανάμεσα στα χωριά Κάψα, Αντρώνι και Πανόπουλο. Η μάχη ήταν άνιση. Ο Γιαννιάς σκότωσε πολλούς Οθωμανούς αλλά τέλειωσαν τα πολεμοφόδια. Τότε, οι Οθωμανοί τους πρότειναν να παραδοθούν, αλλά ο Γιαννιάς αρνήθηκε. Πάλεψαν σώμα με σώμα, έως ότου έπεσαν μαχόμενοι. Κατά το τέλος της μάχης, οι Τούρκοι πιθανότατα του παλούκωσαν το κεφάλι, όπως έκαναν και στον Βιλαέτη και το κουβάλησαν ως «λάφυρο» με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς, αποχωρώντας για το Λάλα.

Την Κυριακή το πρωί, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χωριό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια εψάλη επί του μνημείου επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλο, τον Βουλευτή Ηλεία, κ. Διονύση Καλαματιανό, τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, κ. Νίκου Κοροβέση, κ. Ανδρόνικο Αντωνίου, τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, κ. Θεόδωρο Μπαρή, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος, κ. Γεώργιο Μπαντούνα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αντρωνίου, κ. Αντώνη Κανελλακόπουλο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Κυριακής, κ. Ανέστη Αδαμόπουλο, τον Υπαστυνόμο του Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Ιωάννη Πετρόπουλο, την Εκπρόσωπο του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κα Βάλια Μπερτσάτου, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης 1821», κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Αναπτυξιακού, Κοινωνικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Ανάληψη του Σωτήρος», κ. Δημήτρη Μπαντούνα, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες», κ. Βασίλη Δημητρόπουλο και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης & της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Ωλονός», κ. Ηλία Τουτούνη.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Αθανάσιος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ηρωικός θάνατος του Γιώργη Γιαννιά αποτέλεσε παράδειγμα τόσο για τους επαναστατημένους, όσο και για τους σύγχρονους Έλληνες. Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χρυσανθακόπουλος, υπογράμμισε ότι η θυσία του Καπετάν Γιαννιά, μας θυμίζει ότι ο δρόμος για την Ελευθερία δεν είχε μόνο επιτυχίες και θριάμβους, αλλά στον αγώνα για την απελευθέρωση δεν περίσσεψε κανείς και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε άξιοι συνεχιστές των ηρώων προγόνων μας. Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν, επίσης, οι κ.κ. ΚαλαματιανόςΑντωνίου, Μπαρής, Μπαντούνας, Μπερτσάτου, Δημητρόπουλος.

Για την μάχη και τη θυσία του Γεωργίου Γιαννιά, καθώς και όλα τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία του αγώνα, μίλησε ο Φιλόλογος-Συγγραφέας, κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Αντρωναίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάπελης-Πανόπουλου. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των παρισταμένων, εκτός των προαναφερόμενων, ήταν ο Βουλευτής Ηλείας, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων της χώρας του Υπουργείου Υποδομών, κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Παναγούλιας, οι Πρόεδροι Αγίας Τριάδος, Κακοταρίου, Κρυόβρυσης, κ.κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος και Αντώνης Παπαγεωργίου αντίστοιχα, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας, κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος Ροδιάς και Ακροποταμιάς, κ. Κανέλλος Βλασσόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Λασιώνος, κ. Κλεάνθης Παπαδόπουλος. Ανειλημμένες υποχρεώσεις για ζητήματα του Δήμου ανάγκασαν τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας να απουσιάζει στο εξωτερικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος