FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση μνήμης στην Κ. Παναγιά για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας

Ημερομηνία: 14-09-2022 | Συντάκτης:

Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης

Για μια ακόμα χρονιά τιμήθηκε το πρωί από τους κατοίκους της περιοχής, στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης, η μνήμη των Μικρασιατών  προγόνων τους, καθώς η 14η Σεπτεμβρίου  έχει καθιερωθεί  και επίσημα, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Φέτος δε, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και η εκδήλωση είχε έναν επιπλέον επετειακό χαρακτήρα σε ένα από τα πιο σημαντικά και παραγωγικά προσφυγικά χωριά του νομού Ηλείας. 

Έτσι, το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κ. Παναγιάς από και στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον μνημείο  των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, της πολιτικής ηγεσίας και της Τ.Α που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ηλείας Δ. Αυγερινοπούλου, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Γ. Λέντζας  κ.α όπως και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κάτω Παναγιάς κ. Δημήτρης Καμίληςκαι πολλοί κάτοικοι του χωριού.  Στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κ. Παναγιά παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης που κατέθεσε και στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.  Το δικό της χρώμα έδωσε στις εκδηλώσεις μνήμης και η Φιλαρμονική Λεχαινών, όπως και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Κ. Παναγιάς με την παρέλαση που ακολούθησε.

Ο κ. Κοροβέσης μετά την λήξη της τελετής, δήλωσε ότι “κάθε τέτοια μέρα η συγκίνηση περισσεύει και οι μνήμες ζωντανεύουν, αφού  η Κ. Παναγιά είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο παραγωγικά προσφυγοχώρια της Ηλείας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Κάτω Παναγιά της Κυλλήνης πήρε το όνομά της από το ομώνυμο χωριό της Μ. Ασίας από το οποίο προήλθαν πολλοί πρόσφυγες όταν ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και βρήκαν εδώ μια νέα πατρίδα, ερχόμενοι γύρω στα  1924 στην Κυλλήνη ιδρύοντας τον προσφυγικό οικισμό που του έδωσαν το ίδιο όνομα από την δική τους αλησμόνητη πατρίδα. Από την Κάτω Παναγιά Μ. Ασίας, στην  Κάτω Παναγιά Κυλλήνης. Σήμερα λοιπόν τιμούμε όλους τους Έλληνες Μικρασιάτες που έχασαν τη ζωή τους στην μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης και όσους ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές εστίες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τίμησε ιδιαίτερα φέτος τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ηλεία, γιατί  η ιστορία μας, είναι η βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot