FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο στο Δημοτικό Σχολείο Σιμόπουλου: Καθήλωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς η συγγραφέας Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου

Ημερομηνία: 08-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”86122″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε μια όμορφη εκδήλωση για τη παγκόσμια μέρα του παιδικού βιβλίου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος διδασκόντων του Δημοτικού Σιμόπουλου, η βραβευμένη συγγραφέας κ. Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου «ταξίδεψε» μαθητές και εκπαιδευτικούς στα μονοπάτια της παιδικής λογοτεχνίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στις 2 Απριλίου,  αναδύθηκε η ανάγκη να τονίσουμε τη σημαντικότητα της λογοτεχνίας όχι ως μια μύηση στον κόσμο κάποιων υψηλών αισθητικών αξιών αλλά ως είσοδος σ’ ένα χώρο δυνατοτήτων. Επιδίωξή μας ήταν η σύνδεση του σχολείου μας με τη ζωή, αφού «… η λογοτεχνία ανοίγει παράθυρο προς τον «κόσμο» και τον συλλαμβάνει στην πολλαπλότητα και τη συνθετότητά του, στοχεύοντας πρωτίστως στην πρόκληση τέρψης και αισθητικής συγκίνησης…».

Για το λόγο αυτό, προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, κα Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου, για να τονίσει με βιωματικό τρόπο τα οφέλη της παιδικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας με πολλή χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση και επισκέφθηκε το σχολείο μας. Οι μαθητές, ενθουσιασμένοι, την υποδέχθηκαν με το πιο λαμπερό τους χαμόγελο!

Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της: «Το ονειρογέννητο δάσος», η συγγραφέας τόνισε ότι μέσα από τη λογοτεχνία μπορούμε:

να συναντήσουμε ανθρώπους, μορφές και αξίες ζωής που δεν έχουμε ποτέ γνωρίσει,

να πούμε αυτά που δεν έχουμε τολμήσει ποτέ να αρθρώσουμε,

να σκεφτούμε αυτό που δεν έχουμε ξανασκεφτεί ή έχουμε μόνο νιώσει,

να νιώσουμε αυτό που έχουμε μόνο σκεφτεί,

να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο, για να μπορέσουμε έπειτα να τον δημιουργήσουμε.

Μέσα από μια πολύ φιλική συζήτηση με τους μαθητές, η συγγραφέας επιχείρησε να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στη διαμόρφωση αξιών, στάσεων και συμπεριφορών που να υπηρετούν:

την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στην πολιτισμική τους κληρονομιά,

τη σφυρηλάτηση θεμελιωδών αξιών και δικαιωμάτων του ανθρώπου,

την καλλιέργεια της ευαισθησίας και την εκλέπτυνση του αισθητικού τους γούστου,

την ισορροπημένη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη προς την ενηλικίωση,

την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο οικοσύστημα,

τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους (π.χ. φιλαναγνωσία).

Διαπιστώσαμε ότι το έργο του λογοτέχνη έχει απήχηση στην ψυχή των ανθρώπων. Με το έργο του ο λογοτέχνης γίνεται συντελεστής πολιτισμού και δάσκαλος των ψυχών των παιδιών.

Ο σύλλογος διδασκόντων του δημοτικού σχολείου του Σιμόπουλου, αποτελείται από τους: Αγραπίδη Αλέξιο, Παναγιωτοπούλου Πολυξένη, Θεοδωροπούλου Δήμητρα, Ροδοπούλου Αικατερίνη, Δήμα Ευθυμία, Κοσσυβάκη Χρυσούλα, Χρονόπουλος Χρήστος, Διαμαντοπούλου Σοφία και Κέστου Μαρία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia