FOLLOW US: facebook twitter

ΕΚΑΒ Ηλείας όπως… Κως

Ημερομηνία: 08-06-2023 | Συντάκτης:

-Οι συνεχείς διακομιδές προς την Πάτρα υπονομεύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ασθενοφόρων

-«Έχουμε επωμιστεί τις ελλείψεις της Δημόσιας Υγείας στον νομό, δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας, Αλ. Κουτσoύκος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Καθημερινός είναι ο κίνδυνος να συμβεί και στην Ηλεία ό,τι συνέβη και στην Κω, με τον τραγικό θάνατο 63χρονης σε καρότσα εξαιτίας έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου, αφού το ΕΚΑΒ εξακολουθεί να σηκώνει το κύριος βάρος των υποστελεχωμένων νοσοκομείων του νομού.

Τα δρομολόγια των ασθενοφόρων προς τα νοσοκομεία της Πάτρας είναι δύο ανά βάρδια, δηλαδή έξι την ημέρα, αριθμός πολύ υψηλός διότι ουσιαστικά απενεργοποιεί δύο οχήματα από τα έκτακτα συμβάντα.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Αλέξης Κουτσούκος, όταν ένα ασθενοφόρο καλείται να εκτελέσει διακομιδή προς την Πάτρα, ουσιαστικά μένει εκτός βάρδιας για τριάμισι ώρες και δεν μπορεί να επέμβει σε έκτακτα συμβάντα, ειδικά αν είναι στην ορεινή ζώνη.

«Δυστυχώς ένα τέτοιο περιστατικό, σαν αυτό που συνέβη στην Κω, μπορεί να συμβεί και στην Ηλεία, διότι το Νοσοκομείο του Πύργου συνεχίζει να μειονεκτεί σε γιατρούς. Αυτό σημαίνει αυξημένες διακομιδές προς τη Πάτρα, άρα και αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ σε έκτακτα περιστατικά, που είναι και ο ιδρυτικός του σκοπός. Με λίγα λόγια, όταν λείπουν δύο ασθενοφόρα στην Αχαΐα και μας έρθει σήμα σε ορεινή περιοχή και απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα της Ηλείας, θα καθυστερήσει το ασθενοφόρο να επέμβει και έτσι χάνουμε το πλεονέκτημα της αμεσότητας», τόνισε ο κ. Κουτσούκος, προσθέτοντας ότι τους θερινούς μήνες η κατάσταση θα δυσκολέψει.

«Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία είναι 4-5-3 οι βάρδιες. Αν λείπουν όμως δύο ασθενοφόρα από τον νομό λόγω διακομιδής στην Πάτρα, το καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, διότι ο πληθυσμός λόγω τουρισμού υπερδιπλασιάζεται. Οι παραλίες είναι γεμάτες, τα ξενοδοχεία έχουν ήδη πληρότητα. Από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι το καλοκαίρι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πιο αυξημένος. Συνυπολογίστε ότι κάνουμε εξιτήρια και διακομιδές για επανεξετάσεις. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά καθημερινά που απασχολούν το ΕΚΑΒ», επισήμανε.


Ασθενοφόρο όπως… ταξί

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί το ΕΚΑΒ, είναι η ευκολία με την οποία χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα οι πολίτες ακόμα και για συμβάντα που δεν έχουν τον χαρακτήρα του έκτακτου

Ο κ. Κουτσούκος δήλωσε κατηγορηματικά στην «Πρωινή» πως οι διασώστες δεν πρόκειται ποτέ να αρνηθούν να μεταβούν σε συμβάν, ωστόσο ζήτησε από τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το ΕΚΑΒ εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.

«Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος διακομιδών, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανώφελες. Εμείς ως διασώστες δεν πρόκειται ποτέ να απορρίψουμε κλήση ή να μην πάμε όπου μας καλέσουν. Όμως θα πρέπει και οι συμπολίτες μας να αντιληφθούν ότι εφόσον μπορούν να μεταβούν στο νοσοκομείο με δικό τους όχημα, θα μας βοηθούσαν πάρα πολύ. Όταν κάποιος έχει δυνατότητα να πάει μόνος του στο νοσοκομείο, θα θέλαμε να μην επιβαρύνει το προσωπικό», εξήγησε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας στάθηκε στην σωματική και πνευματική επιβάρυνση των διασωστών, σημειώνοντας ότι η απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ προϋποθέτει τη μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων και την πρόσθετη ενίσχυση.

«Πρέπει οι επικουρικοί που έχουμε τώρα να μονιμοποιηθούν οπωσδήποτε. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα υπονομεύσει τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Για να λειτουργεί όμως με πολύ υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, χρειάζεται να έρθουν περισσότεροι. Μην ξεχνάτε πως οι υπάρχοντες διασώστες επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα στα χρόνια της πανδημίας, αφού δεν υπήρχαν άδειες και ρεπό. Τώρα έχουμε νέα αναστολή λόγω εκλογών και ακολουθεί καλοκαίρι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πνευματική και σωματική τους εξάντληση», τόνισε ο κ. Κουτσούκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot