Έκανε πίσω η κυβέρνηση για το 600άρι κουπόνι στον επιστημονικό κόσμο – Έντονη κατακραυγή από δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108530″ img_size=”full”][vc_column_text]Ολοταχώς… πίσω έκανε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για τα κουπόνια τηλεργασίας των 600 ευρώ που αποφάσισε να χορηγήσει στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι κλπ) που πλήττονται από τον κορονοϊό. Χθες δημοσιεύτηκε νέα υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται ως δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι/λογιστές, ερευνητές, εκπαιδευτικοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι. Προϋπόθεση, να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας από τους εργοδότες τους και εφόσον ο ΚΑΔ των εργοδοτών συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους κλάδους σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Υπουργείο.
Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας έκανε λόγο για εμπαιγμό, τονίζοντας ότι η πολιτεία δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο σεβασμό.
«Το σύνολο του δικηγορικού κόσμου αισθάνεται βαρύτατα προσβεβλημένο από τη μεταβολή της κυβερνητικής θέσης και την απένταξη των δικηγόρων από τους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ. Η νεότερη δε εξαγγελία της κυβέρνησης ότι ως μέτρο ενίσχυσης των δικηγόρων προβλέπεται η συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και μετά τη συμπλήρωση 100 ωρών παρακολούθησης η καταβολή μέσω voucher τμηματικά και σε μη προσδιοριζόμενο χρόνο συνολικού ποσού 600 ευρώ, εκλαμβάνεται από τη δικηγορική κοινότητα ως προκλητικός εμπαιγμός που υποτιμά τη νοημοσύνη μας και θίγει την αξιοπρέπειά μας. Οι δικηγόροι υφίστανται σήμερα σε ολοκληρωτικό βαθμό τις συνέπειες της αναστολής κάθε οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μάλιστα, λόγω της πρόωρης εμφάνισης κρουσμάτων, οι συνέπειες αυτές επήλθαν πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας και η υποχρεωτική δικηγορική αδράνεια συμπληρώνει ήδη έναν μήνα. Το δικηγορικό σώμα δεν επαιτεί. Απαιτεί πρωταρχικά από την Πολιτεία το σεβασμό που δικαιούται για το θεσμικό του ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης, που προϋποθέτει αξιοπρεπή και ανεξάρτητο δικηγόρο, αλλά και για την εν γένει κοινωνική του προσφορά. Εκτιμώντας όλα τα ανωτέρω οι δικηγόροι διεκδικούν από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξή τους και δη, μεταξύ άλλων, την υπαγωγή τους στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που καθορίστηκαν για τους λοιπούς πολίτες, την υπαγωγή τους στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης, την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει σχηματιστεί από χρήματα των ιδίων των δικηγόρων από το 2011 χωρίς να έχει διατεθεί μέχρι σήμερα και την άμεση καταβολή στους δικηγόρους των οφειλομένων από το Δημόσιο και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ποσών (πχ οφειλές από νομική βοήθεια, από διενέργεια νομικών πράξεων, από αχρεώστητες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών κα), σύμφωνα και με τη σχετική κυβερνητική εξαγγελία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Ο δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας τόνισε ότι «αντιμετωπίζει τουλάχιστον με σκωπτικότητα την αναγγελία για το δήθεν βοήθημα των 600 ευρώ στους πληττόμενους επιστήμονες δικηγόρους, ιατρούς και μηχανικούς. Είναι προφανές ότι στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία τα (καλώς) ληφθέντα μέτρα της Πολιτείας κατά του CONVID 19 δεν επιτρέπουν στους δικηγόρους να παρέχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ με αποτέλεσμα να έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, το μελλοντικό και υπό προϋποθέσεις εκπαιδευτικό αυτό βοήθημα δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της άμεσης οικονομικής ανακούφισης των συναδέλφων. Θεωρούμε μάλιστα ότι λόγω της αδικαιολόγητης και άκομψης υπαναχώρησης της Κυβέρνησης από την ρητά υπεσχημένη συμπερίληψη των δικηγόρων στην χορήγηση του βοηθήματος των 800 ευρώ, το συγκεκριμένο μέτρο του εκπαιδευτικού βοηθήματος επιχειρεί ανεπιτυχώς “να χρυσώσει το χάπι” της απαράδεκτης κυβερνητικής κυβίστησης».
Δυσαρέσκεια από οικονομολόγους και μηχανικούς
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς δήλωσε ότι ο κλάδος των λογιστών-οικονομολόγων έχει επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρτο εργασίας για να υλοποιήσει τα μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει μέριμνα ενίσχυσης από το κράτος. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεσα την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε ρευστότητα, απευθείας με μετρητά, χωρίς να εξαναγκάζει τους συναδέλφους να παρακολουθήσουν σεμινάρια εκπαίδευσης, τα οποία θα επιβαρύνουν με 100 ώρες επιπλέον φόρτου εργασίας, την ήδη φορτωμένη εργασία τους. Πολύ καλή η εκπαίδευση μεν, για καιρούς ομαλούς δε», ανέφερε.
Παράλληλα, το ΤΕΕ Ηλείας ζητά από την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ να διεκδικήσει μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, όπως η απαίτηση της καταβολής των 800 ευρώ και στον κλάδο τους, απορρίπτοντας τα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεργασίας, την έκπτωση 50% επί των ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, «καθώς η αναστολή και μεταφορά του ασφαλιστικού βάρους πιο πίσω επί της ουσίας δεν εξυπηρετεί καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί αναδρομικές εισφορές της προηγούμενης περιόδου της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα ο κλάδος μας να μην μπορεί να ανασάνει».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]