FOLLOW US: facebook twitter

Ειρήνη Μεσσήνη: Η επιρροή της Mητέρας στην Ψυχολογική Υγεία!

Ημερομηνία: 09-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειες μητέρες, χρειάζονται σύνδεση, αγάπη και μια μητέρασυναισθηματικά παρούσα.

Η γιορτή της Μητέρας είναι μια μέρα που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα. Πιο συχνάφέρνει στο νου δώρα, φιλιά, αγκαλιές, στιγμές τρυφερότητας και την αίσθηση ότι αγαπάμε και αγαπιόμαστε. Συνήθως θεωρείται μια ημέρα χαράς και ευγνωμοσύνης, μπορεί όμως να γίνει και μια αφορμή διφορούμενων συναισθημάτων και αναμνήσεων. Σεκάποιους ανθρώπους η Ημέρα της Μητέρας πυροδοτεί αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα, όπως νοσταλγία, πόνο, θλίψη, απώλεια, μοναξιά.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πια τη μητέρα τους κοντά τους ή δεν την είχαν ποτέ, υπάρχουν μητέρες που μπορεί να έχασαν ένα παιδί ή ίσως να έχουν αποξενωθεί από τα παιδιά τους για διαφορετικούς λόγους ή να θέλουν να γίνουν μητέρες και να μη μπορούν. Για όσους έχουν βιώσει την απώλεια, αλλά και για πάρα πολλούς άλλους λόγους η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να είναιπραγματικά μια πρόκληση.

Ανεξάρτητα όμως από τη συναισθηματική τους ανταπόκριση, όλοι οι άνθρωποι έχουν μια σκέψη να κάνουν και πολλά συναισθήματα να νιώσουν τη μέρα αυτή. Η έννοια της μητέρας είναι ταυτόσημη την έννοια της ίδιας της ζωής και μια έννοια που καθορίζει την ύπαρξη και την ταυτότητα όλων!

Η μοναδικότητα της σχέσης μητέρας- παιδιού

Μητέρα και παιδί συνάπτουν ένα σύνθετο δεσμό μοναδικής αξίας από την ώρα της σύλληψης, ο οποίοςενισχύεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, κατά το τοκετό και καταλυτικά κατά τα πρώτα έτη ζωής του ατόμου. Παραμένει όμως ισχυρός και μοναδικός σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Έρευνες σε μητέρεςεγκύους έχουν αποδείξει την αμοιβαία αλληλεπίδραση μητέρας- εμβρύου προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή και η διατήρηση της ζωής. Η απόδειξη της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, φαίνεται στο ότι δε προστατεύει μόνο η μητέρα το έμβρυο, αλλά και στο ότι το έμβρυο προστατεύει τη μητέρα του.

Πολύ ενδεικτικά όταν η μητέρα παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο σώζει τη μαμά του. Εάν για παράδειγμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά της μητέρας, βλαστοκύτταρα από το βρέφος μεταναστεύουν στην προβληματική περιοχή της μητέρας για να βοηθήσουν την αποκατάσταση της υγείας της μητέρας.

When is Mother's Day 2021 UK? What are the lockdown rules? Why does the date change? - HertsLive

Οι  μητέρες αποτελούν νευραλγικό παράγοντα για τηνανάπτυξη και τη διατήρηση της σωματικής καιψυχολογικής υγείας του ατόμου.

Μητέρα και παιδί λειτουργούν ενοποιημένα σαν μία ψυχοβιολογική μονάδα. Η ευχαρίστηση και η αμοιβαιότητα στην αλληλεπίδραση της δυάδας είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά τη γέννηση. Η μητέρα ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού και η ίδια ικανοποιείται από την ικανοποίηση του παιδιού της. Αντίστοιχα, η δυσφορία και το στρες του μωρού, προκαλούν δυσφορία και στρες στη μητέρα.  Αυτή η στενή σύνδεση συνεχίζει να είναι στόχος και για τους δύο και μόνο σταδιακά με τη πάροδο του χρόνου, το παιδί ανακαλύπτει σταδιακά την ατομικότητα του, και αρχίζει να αυτονομείται και να εξερευνά τον κόσμο μακριά από τη μητέρα του.

Η επιρροή όμως του συνδέσμου μητέρας- παιδιού φαίνεται πως δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Έρευνες αποδεικνύουν πως η θετική σύνδεση μητέρας – παιδιού επηρεάζει θετικά τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, βοηθά το άτομο να έχει μια υγιήκαι ευτυχισμένη ενηλικίωση, να αναπτυχθεί λειτουργικάκαι να έχει ποιοτικότερα γηρατειά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχική και σωματική υγεία των ενηλίκων επηρεάζεται καθοριστικά από τις πρώιμες ψυχοκοινωνικές παθήσεις που χρονολογούνται από την παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της γονικής υποστήριξης. Έχει φανεί ότι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα γονικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, υψηλότερη αίσθηση προσωπικού ελέγχου και καλύτερες οικογενειακές σχέσεις στην ενηλικίωση.

Τα άτομα με πρώιμη μητρική υποστήριξη τείνουν να αναπτύσσουν λιγότερα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα  σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τουςκαι καλύτερα γηρατειά. Η ασφαλής σύνδεση με τη μητέρα και η γονική υποστήριξη μειώνουν καθοριστικά την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων και χρόνιων παθήσεων.

Η ανυπέρβλητη δύναμη της μητρικής αγάπης

Για πολλούς μητέρα σημαίνει θυσία. Το να «θυσιάζει» όμως κάποιος τον εαυτό του για κάποιον άλλο, δεν ωφελεί ποτέ κανένα. Είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο πως τα παιδιά που μεγάλωσαν με την αίσθηση ότι η μητέρα τους θυσιάστηκε ή δεν έζησε καλά για να αφιερωθεί σε αυτά, πασχίζουν να νιώσουν αξία για τον εαυτό τους και σχετίζονται με διαταραγμένους τρόπους στις μετέπειτα σχέσεις τους. Τα παιδιά αυτά θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν τους γονείς τους, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο γονικό τους ρόλο και αυτό είναι και το σημείο όπου σταματάει η ανάπτυξη τους μπαίνοντας στη λεγόμενη «αντιστροφή ρόλου». Γίνονται έτσι πρώιμα ενήλικες με στόχο να «μεγαλώσουν» τους γονείς τους.

Ο ρόλος της μητέρας δεν περιλαμβάνει τη θυσία του εαυτού της, αλλά το να δημιουργήσει ένα ασφαλές, όχι ασφυκτικό περιβάλλον και μια ασφαλή σύνδεση  μέσα στα οποία το παιδί να μπορεί να αναπτυχθεί ποιοτικά και ελεύθερα. Η μητέρα οφείλει να είναι ένα καταφύγιο αγάπης, στοργής και κατανόησης, με τέτοιο τρόπο ώστενα ενισχύει την ανεξαρτησία του παιδιού και την προσωπική του ανάπτυξη, να σέβεται την προσωπικότητά του και να ενθαρρύνει τα βήματά του. Κι αυτή δύναται να είναι μόνο μια ευτυχισμένη και χαρούμενη μητέρα, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στη δική της ύπαρξη και δεν θα περιμένει να ζήσει μέσα από τα παιδιά της. Μια μητέρα που θα αισθάνεται αγάπη για τον εαυτό της, γιατί μόνο τότε θα μπορεί να μεταδώσει αγάπη και όχι καθήκον. Άλλωστε μητέρα σημαίνει Αγάπη άνευ όρων.

*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος

Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα

Τηλ6946442653

Emailirinimessini@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος