FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Χωμενίδης: «Είμαστε όλοι φτιαγμένοι για να γίνουμε φοίνικες…» – Εξαιρετική η παρουσίαση του νέου του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Κορκολής

Ημερομηνία: 16-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Το καινούργιο του βιβλίο «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο, ο  δημοφιλής συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.. Εµπνευσµένος από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωµένος στα αληθινά γεγονότα— ο Φοίνικας είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωµενίδη και όπως εξομολογήθηκε και ο ίδιος, το βιβλίο που ήθελε σε όλη του τη ζωή να γράψει.

Το βιβλίο καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Κα­ρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη…

Κυρίως όµως ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.

Το βιβλίο προλόγισε και συνομίλησε με τον συγγραφέα ο δημοσιογράφος Τάκης Φωτεινόπουλος, ενώ τον Χρήστο Χωμενίδη συνόδευε η σύντροφός του γνωστή ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου. Το συγγραφέα και το κοινό καλωσόρισε εκ μέρους του βιβλιοπωλείου  η κ. Δώρα Κορκολή, τονίζοντας ότι «Εδώ και καιρό κάνουμε στο βιβλιοπωλείο μας παρουσιάσεις βιβλίων γιατί το βιβλίο είναι πάνω απ΄όλα πολιτισμός και θέλουμε πέρα από την εμπορική του διάσταση να προβάλλουμε και την κοινωνική του διάσταση. Θεωρούμε ότι από την  την πλευρά μας βάζουμε ένα λιθαράκι στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου και καλούμε τους συγγραφείς για να τους γνωρίσουν οι αναγνώστες και να γνωρίσουν και τα βιβλία τους. Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο  Χωμενίδη για την παρουσία του, που είναι  αν όχι ο καλύτερος ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της χώρας.»

«Ο Φοίνικας είναι το βιβλίο που σκεφτόμουνα σε όλη μου τη ζωή»

Ο Χρήστος Χωμνίδης αφού ευχαρίστησε το βιβλιοπωλείο Κορκολής αλλά και το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του, τόνισε ότι για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια που γράφει  πεζογραφία ο «Φοίνικας» στο τελικό του αποτέλεσμα είναι τόσο κοντά σε αυτό που είχε ο ίδιος ως σύλληψη όταν ξεκίνησα να το γράφει, γιατί το τελικό αποτέλεσμα πάντα υπολείπεται της αρχικής ιδέας για ένα συγγραφέα.

Ανέφερε ακόμα ότι ο «Φοίνικας» είναι το βιβλίο που σκεφτότανε  σε όλη του τη ζωή, δεν είχε αποκρυσταλλωθεί όμως μέσα του ώσπου τον Ιούνιο του 2016 αποφάσισενα το ξεκινήσει και έγραψε την  πρώτη παράγραφο.

«Το βιβλίο εξελίσσεται από το 1860 έως το 1927 και δεν είναι εύκολο να γραφτεί γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από αυτήν την περίοδο, πρέπει να συνθέσεις κάτι, να πάρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, να καταλάβεις ότι οι άνθρωποι και τότε είχαν όνειρα και έσφυζαν από πάθη. Το ιστορικό πλαίσιο το αναπαριστώ όσο πιο καλά μπορώ και τους ήρωες τους χειρίζομαι όπως μου λέει το ένστικτό  μου, αφήνω την πιστότητα στα γεγονότα για να αναδείξω αυτό που τους έκανε ξεχωριστούς».

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε αναλυτικά στους ήρωες του βιβλίου του με μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή αμεσότητα στην περιγραφή τους και καταλήγοντας ανέφερε ότι το κίνητρό του για να γράψει το «Φοίνικα» ήταν επί της ουσίας για να περάσει το μήνυμα ότι αν και έχουμε κλείσει 10 δύσκολα χρόνια που αυτομαστιγωνόμαστε, μπορούμε να βγούμε από το βάλτο και να πετάξουμε τη λάσπη από πάνω μας, γιατί όλοι μας δεν είμαστε φτιαγμένοι για τα μικρά πράγματα, αλλά για τα σπουδαία.

«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι για να γίνουμε φοίνικες, να καιγόμαστε από την ίδια μας τη φλόγα και να γεννιόμαστε ξανά από τις στάχτες μας…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος