FOLLOW US: facebook twitter

Ειδικοί Νοσηλευτές – Από το χειροκρότημα στην ανεργία

Ημερομηνία: 15-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΦΕΚ Α’ 149/01.08.2020 συστάθηκαν οι θέσεις της νοσηλευτικής ειδικότητας. Οι νοσηλευτές θα είχαν την ευκαιρία να ειδικευτούν μέσω προκήρυξης για απόκτηση τίτλου ειδικότητας. Κύριες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων οι νοσηλευτές είχαν να διαλέξουν – ΑΝ βρίσκονταν σε αστικό κέντρο, καθ’ ότι πολλές παραμεθόριες πόλεις δε διαθέτουν ΜΕΘ – ήταν η Δημόσια Υγεία/Κοινοτική Νοσηλευτική και η ειδικότητα ΜΕΘ και Επειγόντων.

Ανά υγειονομική περιφέρεια οι κληρώσεις έγιναν, οι νοσηλευτές μπήκαν στις θέσεις τους γεμάτοι όρεξη να αποκτήσουν νέες γνώσεις μέσω της 18μηνης σύμβασης για ειδικότητα και πιστεύοντας πως, βάσει νόμων και θεσμικών πλαισίων, θα υποστηρίζονται από Συντονιστές οι οποίοι θα σταθούν αρωγοί σε αυτές τις νέες εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΜΕΘ της χώρας επικρατούσαν εμπόλεμες καταστάσεις λόγω της πανδημίας Covid-19.

H ελληνική πραγματικότητα με την οποία οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές συγκρούστηκαν δεν άργησε να παρουσιαστεί.

Συντονιστές δεν είχαν ορισθεί ούτε όμως και το θεσμικό πλαίσιο της ειδικότητας. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλήθηκαν να καλύψουν τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ, τα οποία θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα από καταρτισμένο προσωπικό. Σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν από τους ανωτέρους τους να καλύψουν και τμήματα εκτός της ειδικότητάς τους, κατά παράβαση της σύμβασής τους. Όμως ανταποκρίθηκαν και με ζήλο κατάφεραν να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας συμμεριζόμενοι την κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Οι 18 μήνες πέρασαν, ήρθε η σειρά απονομής του τίτλου. Η εξεταστέα ύλη ήταν υπέρογκη και τα εξεταστικά κέντρα λίγα. Οι νοσηλευτές της περιφέρειας για να εξεταστούν, αναγκάστηκαν με δικά τους έξοδα να ταξιδέψουν και να διανυκτερεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, διότι μόνο εκεί υπήρχαν εξεταστικά κέντρα. Παρόλα αυτά οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές εξετάστηκαν και πέτυχαν. Είναι πλέον Νοσηλευτές Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτές ΜΕΘ και Επειγόντων, δηλαδή ειδικευμένο προσωπικό.

Μετά την απονομή του τίτλου, με το ΕΣΥ λαβωμένο και τον κορωνοϊό ακόμη σε έξαρση, τα κενά εξακολουθούσαν να καλύπτονται από τους ειδικευμένους πλέον νοσηλευτές. Έτσι, η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αναγκάστηκε να παρατείνει τις συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών για 18 μήνες ακόμη. Πού βρίσκεται η αδικία; Η παράταση έγινε στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις. Θεωρούνταν δηλαδή ακόμη, σύμφωνα με τη σύμβαση, «ειδικευόμενοι» χωρίς να αναγνωρίζεται θεσμικά ο τίτλος της ειδικότητας που απέκτησαν μέσω εξετάσεων και χωρίς να δικαιούνται την ανάλογη αναβάθμιση μισθολογικού κλιμακίου. Ειδικευόμενοι που ποτέ δεν τους αναγνωρίστηκε θεσμικά μα ούτε και πρακτικά ο τίτλος ειδικότητας, ούτε υπήρξε κάποια ευκαιρία εργασίας που να μοριοδοτεί αυτόν τον τίτλο. Ειδικευόμενοι που στελέχωναν μόνοι τους ολόκληρες εφημερίες, χωρίς μόνιμο προσωπικό. Με το πέρας των τριών ετών από τις αρχικές προσλήψεις και αφού οι περισσότεροι ειδικευμένοι νοσηλευτές στήριξαν με πολύ κόπο και αλτρουϊστικά κίνητρα το ΕΣΥ κατά την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να λήξει τις συμβάσεις τους στις 30/11/2023.

Προκύπτουν πολλά εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα στελεχωθούν τα κενά. Γιατί το Υπουργείο Υγείας από τη μία επενδύει στην ειδίκευση των νοσηλευτών σε τμήματα – κλειδιά, και από την άλλη με το πέρας της ειδικότητας δεν τους απορροφά άμεσα με ειδικές προκηρύξεις – προσλήψεις ειδικότητας, ενώ είναι το πλέον κατάλληλο προσωπικό γι’ αυτά τα τμήματα; Τι συνέβη με το θεσμικό πλαίσιο της νοσηλευτικής ειδικότητας, τι θα γίνει με αυτούς τους πλέον ειδικούς νοσηλευτές και άλλα πολλά. Είναι λυπηρό να επενδύονται κονδύλια για ειδίκευση νοσηλευτών και στο τέλος να επικρατεί το αίσθημα ότι οι νοσηλευτές ειδικότητας χρησίμευσαν μόνο για ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων κατά της πανδημίας Covid-19. Είναι επίσης λυπηρό, οι νοσηλευτές αυτοί να βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό όπου ο τίτλος της ειδικότητας που στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται θεσμικά, να αποτελεί όπλο πρόσληψής τους σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθιστώντας την επένδυση του Υπουργείου Υγείας ατελέσφορη για το εθνικό σύστημα υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ενημερωθεί με σχετικό εξώδικο και αρκετοί νέοι άνθρωποι περιμένουν κάποιες απαντήσεις. Ας ελπίσουμε, μετά από όλα αυτά που προσέφεραν, να πάρουν τουλάχιστον απαντήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot