FOLLOW US: facebook twitter

Ασύμπτωτες διαδρομές: «Εγκλωβισμός» σε ένα ασφυκτικό, άγνωστο περιβάλλον

Ημερομηνία: 24-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92408″ img_size=”full”][vc_column_text]Το «συλλογικό μας πένθος» απέναντι σε μια μεγάλη απώλεια, αυτήν της «κανονικής» συνύπαρξης και του γνώριμου τρόπου ζωής, αναδύθηκε μέσα από τις κλήσεις των πολιτών στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο (η Γραμμή τέθηκε σε λειτουργία στις 4 Απριλίου) το ποσοστό των καλούντων που εμφάνιζαν κλινικά σημαντικό άγχος σημείωσε πολύ ψηλά επίπεδα (38,7%), στη συνέχεια ακολούθησε καθοδική πορεία (υποχωρώντας στο 15,6% στο τέλος Μαΐου). Αντίθετα το ποσοστό των καλούντων που εμφάνιζαν κατάθλιψη ξεκίνησε στην αρχή των περιοριστικών μέτρων με χαμηλότερα ποσοστά από αυτά του άγχους (30,6%), φτάνοντας στο τέλος Μαΐου το 35,4%.

Όπως εξηγεί αναλύοντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή η καθηγήτρια της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, με την πάροδο των ημερών, η εξάπλωση του ιού έδειχνε να ελέγχεται, μειώνοντας το άγχος νόσησης. Ομως το αποτύπωμα της κρίσης βάθαινε. Η καραντίνα, οι περιορισμοί στην επικοινωνία, η νέα κουλτούρα ασώματης επαφής, το μειωμένο αίσθημα ελευθερίας στη μετακίνηση συνέθεσαν ένα ασφυκτικό, άγνωστο περιβάλλον. «Καθώς υποχωρεί η παλίρροια του πρώτου κύματος κατακλυσμιαίων συναισθημάτων, ξεσκεπάζεται το τραυματικό φορτίο που κουβάλησε μαζί της. Και βγαίνει στην επιφάνεια ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που είναι χαρακτηριστικά της κλινικής κατάθλιψης».

Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που οι καλούντες ανέφεραν ότι ένιωσαν σε μεγαλύτερη συχνότητα (67,7% απάντησαν συνέχεια ή αρκετές φορές) με τη λύπη (58,2%), τον αιφνιδιασμό (43%) και τον θυμό (42,8%) να ακολουθούν. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η καμπύλη μετάδοσης του ιού παραμένει σταθερή ή κινείται καθοδικά παρατηρείται αισθητή μείωση των αιτημάτων που αφορούν την CΟVID-19. Παράλληλα, αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά η ανασφάλεια για τα οικονομικά ζητήματα.

«Ταυτόχρονα ξεσκεπάζεται (…) και το σκληρό βίωμα της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης και επανενεργοποιούνται οι διεργασίες της κατάθλιψης, που ως νόσος αναδείχθηκε σε εθνική μάστιγα και αποτυπώθηκε ως “εθνική κατάθλιψη”, με τα ποσοστά της να εκτινάσσονται από 3,3% πριν από την κρίση (2008) στο 12,4% το 2013 σε επιδημιολογικές έρευνες γενικού πληθυσμού».

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia