FOLLOW US: facebook twitter

Εγκέφαλος: δυο εκδηλώσεις στο Στρέφι Ηλείας

Ημερομηνία: 10-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Ηλεία, Νέα, Πολιτισμός

 Την Τρίτη 11 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Στρεφίου, στις 10.30  το πρωί, εκδήλωση για τα παιδιά και στις 8 το βράδυ για το ευρύ κοινό.  

Εγκέφαλος.  Ο Σκηνοθέτης της ζωής μας 

Ο εγκέφαλος,  αυτό το τόσο   πολύπλοκο όργανο, ο διαμορφωτής  του προσωπικού μας εγώ, ο σκηνοθέτης της ζωής μας είναι όργανο άκρως  απαιτητικό  και ευαίσθητο. Οι μαθητές μας θα έχουν  τη μοναδική ευκαιρία  να μάθουν για τη λειτουργία του αλλά και την προφύλαξή του  την Τρίτη (11/7/2023) και ώρα 10.30   το πρωί,  στο Δημοτικό Σχολείο Στρεφίου. Η κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου & Ζώων, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, με την ομάδα της, θα μυήσει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Καλογήρου, (Φυσικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρώην υπεύθυνος ΕΚΦΕ Πύργου), θα μας παρουσιάσει το θέμα «Ανιχνεύοντας  την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου με ειδικές χάντρες- προφυλάξεις»

Τα προγράμματα είναι  για μαθητές  Δημοτικού,  Γυμνασίου,  Λυκείου (διαφορετικές ομάδες).

Η μαγεία του εγκεφάλου, θα αναλυθεί διεξοδικά  και το βράδυ στις 8 στον ίδιο χώρο, με ομιλία της κας Μαργαρίτη για το ευρύ κοινό με θέμα: « Εγκέφαλος.  Ο Σκηνοθέτης της ζωής μας». Μια εξερεύνηση στα πολύπλοκα μονοπάτια του με αναφορά στην πολύπλοκη δομή και λειτουργία του προσεγγίζοντας θέματα όπως: πλαστικότητα, νευροεκφύλιση, μνήμη-μάθηση, επιβράβευση-τιμωρία, εθισμός, συναισθήματα/ ενσυναίσθηση, νευροηθική κ.α.

Σκηνοθετούμε τη ζωή μας αναπολώντας το παρελθόν, ζώντας το παρόν, σχεδιάζοντας το μέλλον.

 Η κ. Μαργαρίτη Μαριγούλα είναι  Απόφοιτος και διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Καθηγήτρια
Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων στο ίδιο Τμήμα. Το ερευνητικό της έργο
αφορά στη διευκρίνιση  μηχανισμών δράσης των θυρεοειδικών ορμονών και σε
μελέτες νευροεκφυλιστικών και νευροπροστατευτικών μηχανισμών. Είναι
ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες,  τακτικό
μέλος της European Dana Alience for the brain (από το 2011),
αντιπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών στo Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε ΑΧΑΙΑΣ (από το 2013),
συνυπεύθυνη της ευρωπαϊκής δράσης « Βραδιά του Ερευνητή (Researchers
Night)», και υπεύθυνη  οργάνωσης  εκδηλώσεων που αφορούν τον εγκέφαλο
για μαθητές και ευρύ κοινό (από το 2007) στο πλαίσιο της Διεθνούς
δράσης« Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον εγκέφαλο (Brain Awareness Week)».

Οι εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Στρεφίου της Βραδιάς του Ερευνητή και  της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο.

Η Βραδιά του Ερευνητή “  Researchers’ Night ” είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός της Βραδιάς Ερευνητή  (η επίσημη εορτή γίνεται σε όλες τις χώρες την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη  αλλά εκδηλώσεις  λαμβάνουν χώρα όλη την  διάρκεια του έτους)  είναι να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και να παροτρύνει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.

Η  Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο  “Brain Awareness Week” έχει σα  στόχο την    ενημέρωση  μαθητών και ευρέος κοινού  για τις λειτουργίες του Εγκεφάλου. Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται  σε Διεθνές επίπεδο και συντονίζονται από τη European Dana Alliance for the Brain ( είμαι  επιλεγμένο μέλος), τη Federation of European Neuroscience Societies και  την International Brain Research Organization. Για την Ελλάδα  την οργάνωση αναλαμβάνει  η Ελληνική Εταιρεία  για τις Νευροεπιστήμες.

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος