FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή η Λαογραφική Συλλογή Ωλένης που εγκαταστάθηκε στο νέο της «σπίτι»

Ημερομηνία: 11-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί…

Την Κυριακή,  ημέρα που γιόρταζε το  χωριό τους την Μνήμην της Μετακομιδής και Παρόδου των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικόλαου . επέλεξε ο δραστήριος Λαογραφικός  Πολιτιστικός Σύλλογος Ωλένης, να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της εξαιρετικής Λαογραφικής του  Συλλογής που πλέον απέκτησε το δικό του “σπίτι”, στο νεοαποκτηθέν κτήριο στο κέντρο της Τ.Κ Ωλένης.

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "λήψη στο moto q7 play πολιτιστικός"

Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε δωρεάν στον Πολιτιστικό Λαογραφικό σύλλογο ‘’η Ωλένη από το Δήμο Πύργου και φιλοξενεί πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια που έχουν συλλεχθεί με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια από τον Σύλλογο και τους κατοίκους της Ωλένης  σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες και την παράδοση του χωριού τους που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σταφιδοχώρια της περιοχής.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Την Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τα εγκαίνια του νέου χώρου, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος , στην οποία συμμετείχαν ο π. Αυγερινός Τσουκαλάς και ο ιερέας του χωριού π. Νικόλαος Γεωργίου, παρόντος του αντιδημάρχου Καθαριότητας Πυργου κ. Νίκου Κοτσώνη που εκπροσώπησε το δήμο. Παρόντες ήταν ακόμα ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Κόρδας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ωλένης κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου κ. Αγγελική Δημητρακάκη και μέλη  ΔΣ, αλλά και κάτοικοι του χωριού. Όπως τόνισε η κ. Δημητρακάκη καλοσωρίζοντας τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια, “ Η μικρή μας αυτή συλλογή αποτελείται από  εκθέματα πολύτιμα Οικογενειακά κειμήλια των κατοίκων του χωριού της Ωλενας που με αγάπη και φροντίδα ο σύλλογος μας συνέλεξε η του εμπιστευτήκαν.  Αποτελεί τη μαγιά και την αφετηρία για μια πιο μεγάλη σε μέγεθος και πλούτο έκθεση. Με ευθύνη στη Λαογραφική μας ιστορία θα συνεχίσουμε να

ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ – ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ –ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ.

Μπορεί να είναι εικόνα κρεβατοκάμαρα και κείμενο που λέει "Thb λήψη στο moto q' play πολιτιστικός"

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, .Σ΄ αυτήν μας την προσπάθεια σας καλούμε όλους να γίνετε αρωγοί και ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν για την δημιουργία της”.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "λήψη στο moto λήψηστp 1' play πολιτιστικός"

Το βιβλίο επισκεπτών υπέγραψε πρώτος ο Επίσκοπος Ωλένης που συνεχάρη το Σύλλογο γι αυτην την πρωτοβουλία και εν συνεχεία όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "M λήψη στο moto 97 play πολιτιστικός"

Η πραγματικά εξαιρετική  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΩΛΕΝΗΣ,  έχει εμπλουτιστεί μάλιστα με περισσότερα αντικείμενα, έναν μικρό !λαογραφικό θησαυρό, που περιλαμβάνει κυρίως εργαλεία αλλοτινών καιρών ως εκθέματα, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στις διάφορες εργασίες οι προηγούμενες γενιές των κατοίκων, μια πλήρη κρεβατοκάμαρα με το παλιό σιδερένιο κρεβάτι που οι παππούδες μας ονόμαζαν “καριόλα”,  τη”γωνιά”  που ήταν η κουζίνας εκείνης της εποχής, εξαιρετικά πολύχρωμα υφαντά στρωσίδια,  παλιές φωτογραφίεςκ.λ.π/ Όλα τα αντικείμενα της συλλογής ,αποτελούν μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού και σηματοδοτούν το παρελθόν του τόπου, που αποσκοπεί στο να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι την πολιτιστική κληρονομία των προγονών τους.

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "불비다 プン λήψη στο moto g' play πολιτιστικός"

Θυμίζουμε ότι η Λαογραφική Συλλογή της Τ.Κ. Ωλένης, είχε για πρώτη φορά παρουσιαστεί στις Γιορτές του Τρύγου που κάνει συνήθως το Σεπτέμβρη ο Σύλλογος και είναι σχεδον μοναδική στην Ηλεία, αφού εκεί παρουσιάζονται όλα τα έθιμα και οι εργασίες του τρύγου της σταφίδας με πολλά δρώμενα θεατρικά και χορευτικά που λόγω του κόβιντ δεν πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος