FOLLOW US: facebook twitter

«Ο χώρος, ο χρόνος, το πεδίο και το χρώμα»: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Ημερομηνία: 23-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87303″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις πύλες της άνοιξε το Σάββατο το βράδυ η έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου ζωγράφου και Παν/κού καθηγητή Κώστα Σπυρόπουλου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί στο πνεύμα της pop art τον 21ο αιώνα με πάθος και συνέπεια. Ο χώρος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Πύργου με τις ευλογίες του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, παρουσία αρκετού κόσμου, φιλότεχνων της πόλης του Πύργου, του ίδιου του ζωγράφου αλλά και της επιμελήτριας της έκθεσης Αγλαϊας Αρχοντίδου- Αργύρη, επίτιμης Διευθυντριας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, πλημμύρισε από τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος στα έργα του, έντονο κίτρινο, γλυκό κόκκινο πινελιές του πράσινου, που ηρεμούν την ψυχή. Τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει ο δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ) και που θα διαρκέσει ως τις 10 Μαίου, «Ο χώρος, ο χρόνος, το πεδίο και το χρώμα».

Ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος συνεχάρη τον καλλιτέχνη τονίζοντας ότι η Εκκλησία στηρίζει την τέχνη και τον πολιτισμό που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, τόνισε από την  πλευρά του ότι είναι μεγάλη του αλλά και οφειλόμενη τιμή, η φιλοξενία της έκθεσης σε αυτόν τον χώρο του γνωστού εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου με τον οποίο πέρα από την εκτίμηση της καλλιτεχνικής του υπόστασης ως εικαστικού, τον συνδέει μια βαθιά φιλία που ξεκίνησε ενόσω ο ίδιος ήταν άρρωστος στο Νοσοκομείο του Ρίου με ένα αυτοάνοσο νόσημα που κόντεψε να του στοιχήσει την ζωή, το διάστημα μάλιστα που ήταν και διοικητής του Νοσοκομείου. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Λιατσής, διηγήθηκε το πόσο και πως του στάθηκε στην μεγάλη περιπέτεια της υγείας του ο Κώστας Σπυρόπουλος και ήταν εκείνος που είχε αντιληφθεί το κρυφό χόμπυ του δημάρχου με την ζωγραφική και όταν άρχισε να κουνά και πάλι λίγο τα χέρια του, του πήγε πινέλα και μπογιές για να ασχοληθεί και άρχισε να ζωγραφίζει έναν πίνακα.

Μάλιστα ο κ. Λιατσής προσέφερε αυτό το έργο του που είχε πολλά σύμβολα τα οποία και μας εξήγησε, στον κ. Σπυρόπουλο και τον ευχαρίστησε που με τον τρόπο αυτό, με την τέχνη, τον κράτησε όρθιο και ζωντανό. Από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου και για τα λεγόμενά του, αλλά και για την τιμή που του έκανε να φιλοξενήσει την έκθεσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνήθως τέτοιες τιμές αποδίδονται στον καλλιτέχνη όταν έχει ήδη φύγει από τούτον τον κόσμο «αλλά ο κ Λιατσής το έκανε  ενόσω είμαι εδώ»! Πολύ λιτός στα λεγόμενά του ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να πει πολλά λόγια για το έργο του «γιατί εγώ αυτά που έχω να πω τα ζωγραφίζω, αλλιώς θα τα έγραφα σε χαρτί, θα ήμουν συγγραφέας».

Για το έργο του καλλιτέχνη μίλησε η κ. Αγλαϊα Αρχοντίδου – Αργύρη, τονίζοντας ότι ο Κώστας Σπυροπουλος συνεχίζει να δημιουργεί στο πνεύμα της pop art στον 21ο αιώνα παρουσιάζοντας με χιούμορ την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής κυριως στις πόλεις, διακωμωδώντας συχνά αστικές συνήθειες. Το χαρακτηριστικό όπως είπε των έργων του, πέρα από τα έντονα χρώματα, είναι τα γυναικεία σώματα, όπου απεικονίζει συχνά την ελληνίδα στις πλαζ, με χοντρά σώματα ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα, με πολλούς συμβολισμούς όπως η ομπρέλα, πουλιά με υπέροχα χρώματα κλπ., άλλοτε σε βροχερό και άλλοτε σε ηλιόλουστο τοπίο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρερευρέθηκε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Χήνο, ο υποψήφιος δήμαρχος Τ. Αντωνακόπουλος, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και ο πρόεδρος των οδοντιάτρων Ηλείας κ.α..

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου και οι ώρες λειτουργίας της είναι: 10.00-13.00 και 19.00-21.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot