FOLLOW US: facebook twitter

Έγινε η σημαντική τιμητική εκδήλωση για τον κλεφταρματωλο Γιώργη Γιαννιά που έπεσε ηρωικά στα “στενά Κατσαρού”….

Ημερομηνία: 15-06-2021 | Συντάκτης:
Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ …. “ΠΑΡΑΛΕΙΠΌΜΕΝΑ” της Εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ξεκινάμε με τα ΚΑΛΆ:

  1. Η διοργάνωση και το όλο πλούσιο σκηνικό που είχε στηθεί στο χώρο γύρω από το περιποιημένο πρόσφατα Μνημείο του ήρωα ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑΝΝΙΆ ΚΑΙ ΤΩΝ 12 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ήταν άψογα και πολύ προσεγμένα…
  2. Πολύ καλοί στο ρόλο τους ήταν, η συντονίστρια που άνοιξε την Εκδήλωση κ. Βάσω Χαριτοπούλου και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Χάρης Σπηλιόπουλος που έκλεισε την Εκδήλωση…
  3. Εξαιρετικοί  περιεχομένου ήσαν οι χαιρετισμοί των επισήμων με πολύ ξεχωριστό τον λόγο του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιοπουλου που άφησε καλές εντυπώσεις. Αλλά και των υπολοίπων του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, του Βουλευτή κ. Καλαματιανού (ουδείς άλλος βουλευτής παραβρέθηκε), του Αντιπεριφεριαρχη Ηλείας κ. Γιαννόπουλου, του θεματικού Αντιδημάρχου κ. Παναγοπούλου και του Προέδρου Κοινότητας Αντωνίου κ. Μπαντουνα…
  4. Και όλοι οι επίσημοι αλλά και σύμπας ο παριστάμενος κλήρος φορούσαν μάσκα, και ο κόσμος που παρακολουθούσε (εκτός από αρκετούς “λεβέντες-ντισσες”)….
  5. Εξαιρετική και σε απλή λαϊκή γλώσσα η κεντρική ομιλία από τον κ. Τουτούνη (εκτός ενός ιστορικού λάθους που θα αναφέρω παρακάτω)…
  6. Πολύ καλά τα παραδοσιακά γλυκά που έφτιαξαν και πρόσφεραν οι γυναίκες του συνοικισμού της “Σπαρτουλιάς”….

Και τώρα, τα … “ΠΑΡΑΛΕΙΠΌΜΕΝΑ”:

  1. Με ξένισε η αναφορά του κεντρικού ομιλητή κ. Τουτούνη που ανέφερε ότι “ο μόνος διασωθείς στη φονική μάχη  από τους ηρωικούς συναγωνιστές του Γιαννιά ήταν ο Ηγούμενος της Μονής Ανω Δίβρης Παρθένιος που μετά ένα μήνα έπεσε στη μεγάλη Μάχη του Πούσι”(!!). Πιστεύω ότι αυτή η λανθασμένη αναφορά έγινε εκ παραδρομής, γιατί ο Ηγούμενος Παρθένιος έζησε όλων των μαχών που συμμετείχε το1821 και μάλιστα πήρε και Αργυρούν μετάλλιο ανδρείας… Ίσως θα ήθελε να πει για τον τότε Ηγούμενο της ίδιας Μονής Αρχιμανδρίτη Παϊσιο Σκανδάμη που πράγματι έπεσε ηρωικά στη Μάχη του Πούσι…
  2. Μου έκανε εντύπωση η απουσία του Συλλόγου Τριταιιτών Αχαΐας που ήταν εκείνοι που ανήγειραν το Μνημείο του Γιώργη Γιαννιά (καθότι ο ήρωας ήταν από την Προστοβίτσα Τριταίας). Δεν προσκλήθηκαν; Επίσης η απουσία και μη αναφορά του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Ολωνός” που πρωτοστάτησε τα πρώτα χρόνια στις Εκδηλώσεις για την ήρωα Γιαννιά….

Και η απουσία των βουλευτών Ηλείας εκτός ενός.

  1. Για τις καταθέσεις στεφάνων. Εκτός των τυπικά καθιερωμένων για την κατάθεση στεφάνων, δεν κατάλαβα γιατί κατέθεσαν στεφάνια Σύλλογοι που παραστάθηκαν με τις εθνικές τους  ενδυμασίες από άλλες περιοχές ή ακόμη και ο πολύ συμπαθής σε όλους Δασάρχης Ηλείας… (και όχι π.χ. Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής)
  2. Νομίζω ότι ήταν μεγάλη παράλειψη των διοργανωτών η μη αναφορά στους παριστάμενους δύο πρώην Δημάρχους Λασιώνος (τον κ. Κλ. Παπαδόπουλο επί δημαρχίας του οποίου ανεγέρθηκε το Μνημείο του Γιαννιά και τον κ. Βασ. Παπαντωνη επί δημαρχίας του οποίου έγιναν οι πρώτες εκδηλώσεις και βγήκε το βιβλίο για τον Γιώργη και Γιάννη Γιαννιά)…
  3. Τέλος προσωπικά λυπήθηκα γιατί κανείς εκ των ομιλητών (και κυρίως ο κεντρικός) δεν αναφέρθηκε σε ένα ταπεινής μεν καταγωγής, αλλά σπουδαίο αυτοδίδακτο ιστοριοδίφη, τον αείμνηστο Νίκο Παπανικολάου από τα Τσιπιανα (“Ακρωρειο”) που ήταν ο πρώτος που ανέδειξε την ηρωική μορφή του Γιαννιά και συνέβαλε τα μέγιστα για τη διατήρηση της μνήμης του…

Υ. Γ.. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο που είχε την καλοσύνη να στείλει πρόσκληση σε μένα, ως εκπρόσωπο του “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΊΒΡΗΣ”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος