Έγινε η αρχή!: Ξεκίνησε η δοκιμαστική επεξεργασία απορριμμάτων στη ΜΕΑ Τριανταφυλλιάς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135458″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, τόνισε ο δήμαρχος Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης
-Επόμενος στόχος η γρήγορη επέκταση του ΧΥΤΥ
[/vc_column_text][vc_column_text]Γύρισε οριστικά σελίδα η Ηλεία στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς εδώ και τέσσερις ημέρες έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική επεξεργασία από τη νεότευκτη Μονάδα στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς του δήμου Ήλιδας.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο διευθυντής λειτουργίας της Μονάδας, Μιχάλης Περράκης, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε το αρχικό στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται ρυθμίσεις στην τροφοδοσία και ένας γενικότερος έλεγχος επί της διαδικασίας επεξεργασίας απορριμμάτων.
«Εδώ και μερικές ημέρες είμαστε στο αρχικό στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας, στο οποίο γίνονται ορισμένες ρυθμίσεις στην τροφοδοσία. Η διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων έχει ξεκινήσει με μικρότερες ποσότητες, ωστόσο πιστεύουμε ότι σε περίπου δύο μήνες θα μπορούμε να λειτουργούμε σε πλήρη ρυθμό και με το πραγματικό τονάζ», τόνισε.
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του τη σπουδαιότητα του έργου και τον ρόλο του στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, που μας περνά στο επίπεδο των κοινωνιών της χώρας που επεξεργάζονται με φιλικό προς το περιβάλλον και πολιτισμένο τρόπο τα απορρίμματά τους. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και με τη διάσημη ανάπτυξη σε οτιδήποτε σχεδιαστεί για το επιχειρείν πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Το σύνθημά μας συνεχίζει να είναι ” ενωμένοι οι φορείς και οι παράγοντες του νομού” για να θέσουμε και να πετύχουμε στόχους σε όλους τους τομείς που υστερούμε».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 20 μέρες είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Μονάδας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος και είχε ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα πλήρους λειτουργίας της.
Η ταυτότητα της μονάδας
Η μονάδα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως και υπολογίζεται πως η τελική μάζα αποβλήτων που θα διατίθεται προς ταφή στον ΧΥΤΥ σε σχέση με τη συνολική εισερχόμενη μάζα αποβλήτων θα είναι 31.200 τόνοι ετησίως, δηλαδή 39%. Το ποσοστό βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων που εκτρέπεται σε σχέση με την εισερχόμενη μάζα βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων υπολογίζεται στο 73% (34.500 tn / έτος), δηλαδή σε ποσοστό υψηλότερο από το 65% που είναι ο κοινοτικός στόχος, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 6.500 kWh ετησίως και παραγωγή ανακυκλώσιμων και δευτερογενών προϊόντων 11.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, προβλέπεται η παραγωγή εδαφικού υλικού τύπου κομπόστ 12.000 τόνων ανά έτος.
Η επεξεργασία των αποβλήτων θα γίνεται σε τρία στάδια: τη μηχανική επεξεργασία, τη βιολογική επεξεργασία και τη ραφιναρία. Η εγκατάσταση αποτελείται από κλειστά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν όλες τις διεργασίες. Τα κτίρια λειτουργούν υποπίεση για να μην υπάρχει κίνδυνος εκπομπών αερίων και σκόνης στην ατμόσφαιρα αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον. Το έργο κόστισε συνολικά 29.1 εκατ. ευρώ ενώ ο δήμος Ήλιδας, ως αναθέτουσα αρχή, συμμετείχε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης με το ποσό των €16,86 εκατ. μέσω κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ).
Ακολουθεί η επέκταση του ΧΥΤΥ
Το επόμενο βήμα για τον δήμο Ήλιδας είναι η ταχύτερη δυνατή έγκριση της χρηματοδότησης της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, προκειμένου να μην προκύψει ξανά πρόβλημα στην ταφή των στερεών αποβλήτων.
Από την πλευρά του δήμου έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον& Αειφόρος Ανάπτυξη» καιο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 11,85 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ήλιδαςκαι προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ κατά τουλάχιστον 41%. Βόρειατου υφιστάμενου χωροθετείται το προτεινόμενο έργο, το οποίο περιλαμβάνει τηνεπέκταση του ΧΥΤΥ με δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης 37,5 περίπου στρ. Η συνολική χωρητικότητα της νέας λεκάνης (συμπεριλαμβανομένης της τελικής επικάλυψης) είναι τουλάχιστον 634.000 κυβικά και υπολογίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τουλάχιστον 17 χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως ο ΧΥΤΥ ήδη εμφανίζει σημαντικό πρόβλημα κορεσμού, καθότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, η τωρινή χωρητικότητα είναι περίπου 420-450.000 τόνοι, από τους οποίους απομένουν ελεύθεροι μόλις 140-150.000.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]