FOLLOW US: facebook twitter

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός 

Ημερομηνία: 30-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος  βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός,  όπου σύμφωνα με την UNESCO ήταν  ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς. Υπήρξε δημοσιογράφος, βουλευτής και πολιτικός, που στα χρόνια της δικτατορίας είχε κάνει αγώνα για την καταδίκη του πραξικοπήματος.

Ο Βασίλης Βασιλικός, έγραψε, μεταξύ άλλων, το εμβληματικό «Ζ» στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά για τη δολοφονία του Γρηγόρη με πρωταγωνιστές τον Ιβ Μοντάν, την Ειρήνη Παπά και τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Τη μουσική της ταινίας είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη (τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.  Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αρμενικά. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας “Μικρές Αφροδίτες”. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004). Ήταν νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot