FOLLOW US: facebook twitter

Συγκίνηση στην Ηλεία για τον θάνατο του Πυργιώτη ηθοποιού Κώστα Καζάκου

Ημερομηνία: 13-09-2022 | Συντάκτης:

Φτωχότερος ο τόπος μας , το θέατρο , η πολιτική και το ΚΚΕ

  • Στις βουλευτικές εκλογές του  2012 υπήρξε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Ηλεία, ενώ το 2016 τιμήθηκε από τον δήμο Πύργου με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Έφυγε χθες  από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός  Πυργιώτης ηθοποιός Κώστας Καζάκος, σκορπίζοντας  απέραντη θλίψη όχι μόνο στην Ηλεία  με την οποία διατηρούσε πάντα ισχυρούς  δεσμούς,, αλλά σε όλη την Ελλάδα, στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά  και στον χώρο της πολιτικής-όντα πάντα αγνός αγωνιστής- , καθώς στις  εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Καζάκος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.  Μάλιστα στο παρελθόν είχε νοσήσει από κορωνοϊό και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επιβαρύνθηκε η υγεία του.  Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Κώστας Καζάκος αποχώρησε από την παράσταση όπου πρωταγωνιστούσε και αντικαταστάθηκε από άλλον ηθοποιό.

Ο Κώστας Καζάκος διατηρούσε πάντα στενούς δεσμούς με τον Πύργο όπου ερχόταν τακτικά,  ήταν άλλωστε παντρεμένος σε δεύτερο γάμο μετά την Τζένη Καρέζη με την επίσης Πυργιώτισσα ηθοποιό Τζένη Κόλλια  από το 1997, με την οποία είχαν αποκτήσει και τέσσερα παιδιά, ενώ με την Καρέζη είχαν αποκτήσει τον Κωνσταντίνο Καζάκο.  Στην Ηλεία ερχόταν πολύ συχνά, άλλοτε για διακοπές και άλλοτε συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις ,θεατρικά σεμινάρια και καλλιτεχνικά γεγονότα, αλλά και σε πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ,  τιμώντας πάντα με την παρουσία του τον τόπο του, ενώ το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΚΚΕ. επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο νομό.  Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2016, ο δήμος Πύργου με δήμαρχο τότε τον Γαβρίλη Λιατσή, τίμησε τον Κώστα Καζάκο για την προσφορά του στον Πολιτισμό , όπου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης του Πύργου.  Μάλιστα, σε εκείνην την τελετή, ο  Κώστας Καζάκος μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα 13 χρόνια που έμεινε στην πόλη, χρόνια δύσκολα μέσα στον πόλεμο και την κατοχή, τόνισε πως όσα βίωσε και έμαθε αυτή την περίοδο των συνοδεύουν στη ζωή του, χωρίς να έχει μάθει για αυτή, περισσότερα από ότι έμαθε σε αυτή την σημαντική περίοδο.

Το Μάρτη του 2016 ο Κώστας Καζάκος τιμήθηκε από τον δήμο Πύργου και την γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο της  πόλης για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Φωτο: ilialive

Τον συνόδευε πάντα η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο  και στα  18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγικά ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, άλλαξε αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού.

Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»). Ακόμη τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος