FOLLOW US: facebook twitter

Έφυγε από τη ζωή ο Αμαλιαδίτης σκηνοθέτης Λευτέρης Δανίκας – Αυλαία για τον «Τελευταίο Ταμπάκο»

Ημερομηνία: 30-07-2021 | Συντάκτης:

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, ο  γνωστός Αμαλιαδαίος σκηνοθέτης Λευτέρης Δανίκας, καθώς εδώ και μερικά χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στην τοπική κοινωνία της Αμαλιάδας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ως τα 17 του που μετακόμισε στην Αθήνα και μετά  στο Παρίσι για σπουδές. Πάντα ωστόσο μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα, την Αμαλιάδα και κυρίως την Κουρούτα όπου όποτε εύρισκε χρόνο τον περνούσε εδώ με συγγενικά πρόσωπα και  αγαπημένους φίλους γιατί ήταν άνθρωπος της παρέας.    Ο Λευτέρης είχε σκηνοθετήσει ταινίες, είχε γράψει σενάρια και δούλευε στην παραγωγή ταινιών συναδέλφων του. Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε το γέλιο και ακόμα και κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του χαιρόταν να γελάει.

Με σπουδές πάνω στην Τέχνη του Κινηματογράφου, για τέσσερα χρόνια στο Παρίσι, «υπηρετεί» τον συγκεκριμένο χώρο με την ιδιότητα -κυρίως- του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου αλλά και του παραγωγού. Γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα και το 1979 ενώ ήταν ήδη φοιτητής στο 3ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στην Vème section, στο Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου  και κινηματογραφικές σπουδές στην École Supérieure libre d’ Études Cinématographiques. Επιστρέφοντας στην Αθήνα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Π.  Βούλγαρη, το Ν.  Παναγιωτόπουλο, τον Κ. Κουτσομύτη κ.ά και από το 1985 ξεκίνησε την προσωπική του πορεία ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Ταινίες του έχουν αποσπάσει οκτώ εγχώρια και τρία διεθνή βραβεία σε γνωστά φεστιβάλ.

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Λευτέρη Δανίκα εξέφρασε ο δήμαρχος Ήλιδας Γ. Λυμπέρης, καθώς και πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού από την Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος