Ευθυμίου: «τα παιδιά μας συχνά μεγαλώνουν χωρίς όρια και χωρίς σεβασμό για κομβικές αξίες της ζωής»
Ίσως ανήκεις στο team που την ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από την περίφημη σειρά επεισοδίων στο YouTube “Μαρία Ευθυμίου, 19 Μικρά Μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο“. Από εκεί είχα τη μεγάλη ευκαιρία να την ανακαλύψω κι εγώ.
Λίγα λόγια για τη Μαρία Ευθυμίου
Γεννήθηκε στη Λάρισα σε μια φιλομαθή οικογένεια. Παρόλο που είχε μόνο δύο ζευγάρια παπούτσια, η ανατροφή της ρίζωσε την αγάπη για τη μάθηση. Σπούδασε ιστορία ως αριστούχα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι περαιτέρω σπουδές της στη Σορβόννη εδραίωσαν τις ακαδημαϊκές της βάσεις.
Η καριέρα της Ευθυμίου αποτελεί μαρτυρία της αφοσίωσης. Από το 1981, είναι καθηγήτρια στο alma mater της, διδάσκοντας σε αμέτρητους φοιτητές και επιβλέποντας διατριβές. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς επιτροπές και συνεισφέροντας σε επιστημονικά περιοδικά, έχει καταξιωθεί ως διακεκριμένη ιστορικός.
Πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο, η Ευθυμίου ενσαρκώνει το πάθος για τη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2006, προσφέρεται εθελοντικά να διδάξει μαθήματα ιστορίας σε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας ακόμη και σε φυλακές και κέντρα αποκατάστασης. Αυτές οι δωρεάν διαλέξεις έχουν αγγίξει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Η συνεισφορά της Ευθυμίου επεκτείνεται στη συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων ιστορίας, τη δημοσίευση άρθρων και τη μετάφραση ποιημάτων. Στην ουσία, το ταξίδι της Μαρίας Ευθυμίου είναι μια ιστορία αφοσίωσης στη μάθηση και δέσμευσης για την έμπνευση των άλλων.
Η γλώσσα και η ιστορία: θεμέλια της εθνικής ταυτότητας
Η Μαρία Ευθυμίου λέει συχνά ό,τι δεν μπορούν να που ανοιχτά αρκετοί.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, η Καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου εστίασε στη σημαντικότητα της γλώσσας για τη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας. Η γλώσσα, τόνισε, λειτουργεί ως καθοριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση της ταυτότητας, ενώ παράλληλα η ιστορία, με τα εργαλεία της, έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τυχόν στρεβλώσεις και παραχαράξεις με την πάροδο του χρόνου.
Στην περίπτωση της ελληνικής γλώσσας, η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι, μαζί με την κινεζική, καταγράφει την ιστορία της γραπτώς για περισσότερα από 3.500 χρόνια. Η επιστήμη της ιστορίας, με τα εργαλεία και την εντιμότητα των ιστορικών, μπορεί να διασφαλίσει την αλήθεια, έστω και αν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για τα αίτια και τα αποτελέσματα ιστορικών γεγονότων.
Η καθηγήτρια αναγνώρισε, όµως, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Παιδεία, σχολιάζοντας πως ο τομέας αυτός υφίσταται προβλήματα.
«Θεωρώ πως η παρατεταμένη κρίση που ζούμε δεν έχει δώσει ουσιαστικό μάθημα σε όλους μας, στην κοινωνία μας, παρότι έχουμε βελτιωθεί, σε έναν βαθμό, ως προς επιμέρους στάσεις και συμπεριφορές», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η έλλειψη ορίων, μέτρου και σεβασμού στις αξίες διαμορφώνει αδιάφορα, ρηχά και ανεύθυνα άτομα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγιή λειτουργία της κοινωνίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόκληση που θέτει η ψηφιακή εποχή στην ερμηνεία της ιστορίας.
«…τα παιδιά μας συχνά μεγαλώνουν χωρίς όρια, χωρίς μέτρο και χωρίς σεβασμό για κομβικές αξίες της ζωής. Αυτό δεν δημιουργεί πολίτες. Τουναντίον, δημιουργεί άτομα αδιάφορα, ρηχά, ανεύθυνα -πολλές φορές βίαια και αντικοινωνικά. Ιδανική δηλαδή συνταγή για δυσλειτουργική κοινωνία»
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθησή της πως η ιστορική επιστήμη διατηρεί την ακεραιότητά της, χάρη στα εργαλεία της και την εντιμότητα των ιστορικών, ακόμα και εν μέσω του πλημμύρας πληροφοριών.
«…η ιστορική επιστήμη προστατεύται, όπως είπα και παραπάνω, από τα ίδια τα εργαλεία της καθώς και από την εντιμότητα των ιστορικών, παρόλη την πλημμυρίδα πληροφοριών και παραπληροφοριών που κατακλύζουν μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας»
Η κ. Ευθυμίου βρέθηκε στην Λευκωσία για να δώσει διάλεξη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο με θέμα την ελληνική γλώσσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σε μια εποχή κρίσης.
Πηγή: Lavart.gr