FOLLOW US: facebook twitter

Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ημερομηνία: 10-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στην Αθήνα έφτασε η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα και έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα», σημειώνοντας πως η χώρα μετά από μεγάλες δυσκολίες κατόρθωσε να περάσει την κρίση. «Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε λύσεις μέσα από συνθέσεις, για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «η Ελλάδα σιγά σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης, καθώς είναι πυλώνας σταθερότητας». Αναφέρθηκε ακόμη και σε νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία της Ε.Ε., όπως η άνοδος της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι πέρασαν δύσκολα χρόνια, ωστόσο μετά από προσπάθειες ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Παραδέχθηκε, δε, ότι πέρασε δύσκολες στιγμές ο ελληνικός λαός, ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, καθώς και για όσα προσφέρει.

* Η άφιξη της Μέρκελ

* Οι πρώτες δηλώσεις κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών αναμένονται λίγο μετά τις 19:30. Η καγκελάριος έδωσε το στίγμα της επίσκεψής της με δήλωση που πραγματοποίησε νωρίτερα, λίγο πριν την αναχώρησή της από το Βερολίνο. «Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο», δήλωσε στην Καθημερινή και πρόσθεσε: «Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας, αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα χρόνια στην Ελλάδα» για να σημειώσει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα», επισημαίνοντας ότι «αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον». Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, το Βερολίνο έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, «αδειάζοντας» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό του περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό. Στέλνοντας μήνυμα προς την αξιωματικής αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα».

Την Παρασκευή το μεσημέρι, η Καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία. Νωρίτερα, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος