FOLLOW US: facebook twitter

Έφτασε ο… κόμπος στο χτένι!: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου με ιατρικό προσωπικό

Ημερομηνία: 30-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Επιτακτική η ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου με ιατρικό προσωπικό γιατί καθίσταται πλέον θέμα ασφαλούς λειτουργίας της
-Μετά τη επικείμενη συνταξιοδότηση της Δ/ ντριας Κ. Πανέτα,  η Αιμοδοσία θα μείνει με 1 γιατρό και… 23 μέρες χωρίς εφημερία!

 

Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Μονάδας Αιμοδοσίας του Γ. Ν Ηλείας σε ιατρικό προσωπικό  για τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμοληψίες καθώς και  για τις ανάγκες του τμήματος διασταυρώσεων μεταγγίσεων, επισήμαναν χθες, η Δ/ντρια της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Πανέτα και η βιοπαθολόγος κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη.  Το κομβικό αυτό τμήμα του Νοσοκομείου Πύργου που «τροφοδοτεί»  με πολύτιμες φιάλες αίματος τις  τεράστιες ανάγκες των ασθενών του νομού, καλύπτοντας ετησίως εκατοντάδες τακτικά και έκτακτα περιστατικά.  υποφέρει από την υποστελέχωση του σε ιατρικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή η Αιμοδοσία  λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς. ενώ πολύ σύντομα, η επικείμενη συνταξιοδότηση της Δ/ντριας  της Μονάδας Αιμοδοσίας, την κ. Κωνσταντίνας Πανέτα, θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας του Σταθμού που αναγκαστικά  θα μείνει με μια γιατρό, τη κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη!  Ο… κόμπος λοιπόν έφτασε στο χτένι και έτσι,  εάν δεν στελεχωθεί σύντομα η Αιμοδοσία με  επιπλέον γιατρούς , αιματολόγους, βιοπαθολόγους κλπ , η λειτουργία της Μονάδας θα είναι πλέον παρά πολύ δύσκολη!  Βεβαίως, για το θέμα της υποστελέχωσης της Αιμοδοσίας, έχουν υπάρξει χρόνιες και επανειλημμένες αναφορές προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου, την 6η ΥΠΕ και ακόμα ψηλότερα, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει!  Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στην προκήρυξη της 6ης ΥΠΕ υπήρχε θέση ιατρού για την Αιμοδοσία, ωστόσο αυτή δεν καλύφθηκε. Προφανώς, τα κίνητρα δεν ήταν ελκυστικά!

Μιλώντας χθες στην Πρωινή η κ. Κ. Πανέτα, παρουσίασε το πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Μονάδα Αιμοδοσίας, καθώς το πρόβλημα είναι διπλό, ελλείψεις σε αίμα και ιατρικό προσωπικό, όπου το δεύτερο επηρεάζει αρνητικά το πρώτο!

«Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, μεταγγίζει όλο το νομό, ιδίως μετά την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας της Αμαλιάδας λόγω έλλειψης Παθολόγων. Οι ετήσιες ανάγκες της Μονάδας Αιμοδοσίας του Ν. Πύργου σε μονάδες αίματος δεν καλύπτονται από τον αριθμό των αιμοδοτήσεων που γίνονται στην Υπηρεσία της Αιμοδοσίας , με αποτέλεσμα να απευθυνόμαστε καθημερινά για βοήθεια στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και σε άλλες υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, διαταρράσσοντας έτσι κατά έναν τρόπο την ασφαλή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας των ασθενών που απευθύνονται στο Νοσοκομείο του Πύργου για μετάγγιση.  Οι ετήσιες αιμοδοτήσεις στην Αιμοδοσία Πύργου αγγίζουν τις 2.500 περίπου ενώ αντιστοίχως οι μεταγγίσεις ξεπερνούν τις 3.500! Η έλλειψη για χρόνια μόνιμων γιατρών στην Αιμοδοσία, γιατί ευτυχώς νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε και μάλιστα πολύ καταρτισμένο, έχει σοβαρές συνέπειες. Η λειτουργία του Ν. Πύργου όσον αφορά τις μεταγγίσεις των ασθενών που νοσηλεύει, είναι επισφαλής αφού μέχρι τώρα μένουν ακάλυπτες 16 μέρες το μήνα λόγω μη εφημερίας ιατρού αιμοδοσίας.»

Οι 16 μέρες χωρίς εφημερία σε λίγο θα γίνουν…23!

Μάλιστα όπως συμπληρώνει εδώ  η βιοπαθολόγος κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη, οι μέρες χωρίς εφημερία σύντομα θα γίνουν… 23,  μετά και την επικείμενη συνταξιοδότηση της Συντονίστριας Δ/ντριας κ. Κωνσταντίνας Πανέτα! Έτσι η Μονάδα μένει πλέον με μια ιατρό, την Ζαχαριαδάκη που αναφέρει:

“H λειτουργία αυτή  με την μη κάλυψη των εφημεριών, είναι επισφαλής επί χρόνια, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, καθώς καθημερινά μεταγγίζουμε ασθενείς καθόλο το 24ωρο είτε εφημερεύουμε, είτε όχι καλύπτοντας άτυπα το τμήμα Αιμοδοσίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο αριθμός των αιμοληψιών των εθελοντών αιμοδοτών  αλλά και εκείνων που δίνουν αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες συγγενικών τους προσώπων , είναι πλέον αρκετά περιορισμένος ακριβώς για το λόγο ότι η Αιμοδοσία λειτουργεί για αιμοληψίες μόνο στο πρωινό ωράριο τις καθημερινές και ένα μόνο απόγευμα την εβδομάδα. Τις Κυριακές είμαστε πάντα σε εξωτερικές αιμοληψίες καλύπτοντας εθελοντικές αιμοδοσίες συλλόγων και φορέων του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής που είναι επίσης αναγκαίο. Έτσι χάνεται πολύτιμος αριθμός αιμοδοτών που δεν μπορούν να δώσουν αίμα μέσα σε αυτά τα ωράρια που προαναφέραμε με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η επάρκεια των μονάδων αίματος στο νομό μας.  Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης της Αιμοδοσίας με ιατρικό προσωπικό και ας ελπίσουμε να υπάρξει επιτέλους κάποια ανταπόκριση. Μετά την αναχώρηση και της κ. Πανέτα, η λειτουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας του Ν. Πύργου θα είναι πλέον οριακή!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος