Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Συμμετέχει με το έργο στερέωσης & ανάδειξης της αίθουσας Α3 στο Χλεμούτσι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54730″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο εταιρικό σχήμα του ‘Δικτύου Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network – CoHeN) ένα στρατηγικό έργο που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, ανήκει όπως είναι γνωστό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600,00€, έχει διάρκεια 36 μηνών, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2022. Το εταιρικό του σχήμα αποτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής εταίρο, και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας από την ελληνική πλευρά και την Περιφέρεια της Απουλίας από την ιταλική.
Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς και των δύο περιοχών συνεργασίας μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε σημαντικά οχυρά, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος των ακτών της θάλασσας του Ιονίου και της Αδριατικής (συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Ιταλία).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στο πρόγραμμα με το έργο ‘Στερέωση, Αποκατάσταση Και Ανάδειξη Αίθουσας Α3 Κάστρου Χλεμούτσι Ηλείας’ συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00. Σκοπός των επεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η ολική κατάρρευση της αίθουσας Α3, που ταυτίζεται με τα μαγειρεία του κάστρου και να εξασφαλιστεί η προστασία των επισκεπτών του χώρου.
Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις του συνόλου του έργου, θα βελτιώσουν σημαντικά την υφισταμένη κατάσταση διατήρησης των επιλεγμένων μνημείων και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας τους για την πολιτιστική κληρονομιά.
Παράλληλα στόχος του έργου είναι να συνδέσει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς των δύο περιοχών συνεργασίας (Ελλάδας και της Ιταλίας) μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων, που θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας των μνημείων για την πολιτιστική κληρονομιά εφαρμόζοντας καινοτόμα εργαλεία διαχείρισης με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και φορέων σε αμφότερες τις περιοχές για να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους με παράλληλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]