Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Παρέμβαση για την Τριτοβάθμια Εκ/ση και Έρευνα στην Ηλεία»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”225″ img_size=”full”][vc_column_text]Ομιλία – Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έκανε βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που αφορά μεταξύ άλλων τις συνέργειες του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι συνέργειες αυτές δίνουν διέξοδο στα ΤΕΙ, αναβαθμίζοντας τις σπουδές τεχνολογικού χαρακτήρα, με σχέδιο, φιλοσοφία και άποψη για τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και της σύνδεσής της με το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Σημείωσε τις σημαντικές θετικές μεταβολές που φέρνει το νομοσχέδιο στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων αναβαθμίζεται σε Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με 5ετείς σπουδές διατηρώντας τους φοιτητές και τους καθηγητές. Το ΤΕΙ στον Πύργο που με το «Σχέδιο Αθηνά» μετατράπηκε σε Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, αποκτά ένα σαφές και ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο, αυτό της Μουσειολογίας και επίσης γίνεται Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ταυτόχρονα, ιδρύεται στον Πύργο επιπλέον Τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Πατρών, γνωστικό αντικείμενο με μεγάλη αναγνώριση, μακρά ιστορία, κατοχυρωμένο στη συνείδηση της κοινωνίας και, συνεπώς, με μεγάλες προοπτικές βιωσιμότητας. Το Υπουργείο προβλέπει και την ίδρυση στο μέλλον ενός ξενόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος χάρη στα ιδιαίτερα, όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά της περιφέρειας και τη σύνδεση με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε και έθεσε στον Υπουργό Παιδείας ορισμένες παρατηρήσεις και ανησυχίες της ηλειακής κοινωνίας και των φορέων της, που αφορούν τις κατευθύνσεις των Γεωπονικών Σπουδών που θα έχει το νεοϊδρυθέν Τμήμα Γεωπονίας, καθώς μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο η φυτική παραγωγή, ώστε να γίνει απολύτως βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Η βουλευτής επίσης μετέφερε και έθεσε μια διαχρονική πρόταση και θέση των παραγωγικών και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργική αναβίωση του πρώην Ινστιτούτου οπωροκηπευτικών και αμπέλου στον Κόροιβο και τη σύνδεσή του με το ΤΕΙ – και πλέον Πανεπιστήμιο – στην Αμαλιάδα, κρίνοντάς τη ως κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της πρότασης, η βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό ότι, έπειτα από τις προχθεσινές συναντήσεις εργασίας που είχε με την ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπίστωσε ότι είναι θετικό σε μια τέτοια σύμπραξη με το ανώτατο ίδρυμα, προκειμένου να παραχωρηθούν οι εκτάσεις σε αυτό, σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με αυτό το σκεπτικό, η βουλευτής πρότεινε στον Υπουργό Παιδείας την ίδρυση Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου, εντός του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε αυτό να αποτελέσει τον φορέα μέσω του οποίου θα αναβιώσει το πρώην Ινστιτούτο στον Κόροιβο, σε συνδυασμό με την παραχώρηση των εκτάσεων στο Τμήμα Γεωπονίας.
Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και άλλες σημαντικές δυνατότητες που έχει η Ηλεία, πέραν του ότι είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, και αφορούν τα πανανθρώπινα ιδανικά, όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, η εκεχειρία, η δημοκρατία και η συναδέλφωση των λαών. Με αυτό το επιχείρημα, έθεσε την πρόταση για ίδρυση Ινστιτούτου Πανανθρώπινων Αξιών, επίσης στο ΠΕΚ του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα την αρχαία Ήλιδα, για τη λειτουργία του οποίου ο Δήμος Ήλιδας δεσμεύεται ότι έχει τις αναγκαίες υποδομές. Στο ίδιο πνεύμα σημείωσε ότι στην Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο με την αίγλη και τον πολιτισμό που θα πρέπει να αναδειχθεί, οφείλει η Πολιτεία να δημιουργήσει ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα ανάλογου χαρακτήρα, προτείνοντας ότι αυτή η κοιτίδα του πολιτισμού θα όφειλε να είναι ο φυσικός χώρος του ξενόγλωσσου Τμήματος, που προβλέπεται να ιδρυθεί από το Υπουργείο. Η βουλευτής εξ άλλου, για τον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας στην Ηλεία και της σύνδεσής της με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα και τη διεθνή επιτυχία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει και τους ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και το Υπουργείο, με τη σύνδεση των πολιτιστικών αγαθών που ήδη ανθούν στην περιοχή μας με την εξωστρέφεια και τη διάχυση τους στην κοινωνία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]