FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Aναφορά στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής στο ερευνητικό έργο της Βάσως Αποστολοπούλου

Ημερομηνία: 04-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85868″ img_size=”full”][vc_column_text]Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας Και Τεχνολογίας της Βουλής στις 02-04-2019, τόνισε την σημασία των πρωτοπόρων βημάτων της ιατρικής έρευνας που κάνει η χώρα μας σε θέματα αντιμετώπισης του καρκίνου, θέτοντας την παράμετρο της αξιοποίησης των διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων σε ερευνητικές δομές του εξωτερικού. Αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν η ενημέρωση των μελών της σχετικά με το «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία» που ιδρύθηκε τον περασμένο χρόνο με πρωτοβουλία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Η βουλευτής  τόνισε ότι η ίδρυση του Δικτύου αποτελεί μια επιλογή φιλόδοξη, που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε πρωτοπόρο στο ερευνητικό πεδίο της «Ιατρικής Ακριβείας», δηλαδή της εξατομικευμένης πρόληψης, διάγνωσης και ιατρικής παρέμβασης με βάση τις ιδιαιτερότητες του γενετικού υλικού κάθε ατόμου. Το Δίκτυο έχει σκοπό καταρχάς να συνδυάσει υφιστάμενες ερευνητικές δομές, καθώς και να δημιουργηθούν νέες. Στόχος είναι η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η κατοχύρωση των αποτελεσμάτων της και η διάχυσή τους στην κοινωνία μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, καθώς και δομές, στοιχεία τα οποία δεν επιτρέπουν να παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων της ιατρικής έρευνας στο εξωτερικό.

Η βουλευτής επιπλέον, επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής την ανάγκη διασύνδεσης των εγχώριων δομών και δικτύων ιατρικής έρευνας με αντίστοιχες του εξωτερικού, αξιοποιώντας την ισχυρή παρουσία σε αυτές ελλήνων ομογενών που είναι αναγνωρισμένοι από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έφερε ως παράδειγμα την Καθηγήτρια Ανοσολογίας και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας κα. Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία κατάγεται από την Αμαλιάδα. Η κ. Αποστολοπούλου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε συνέδριο «Ιατρικής Χημείας» που διοργανώθηκε το περασμένο φθινόπωρο στην Αμαλιάδα από το αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και τον Δήμο Ήλιδας και στο οποίο τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η πολυετής, υψηλού επιπέδου έρευνά της στο πεδίο της ανάπτυξης εμβολίων για την καταπολέμηση του καρκίνου, έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία ανακοίνωσε στο συνέδριο. Το εμβόλιο που ανακάλυψε για τον καρκίνο του μαστού βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να βγει στην αγορά.

Διευρύνοντας τα πεδία έρευνας στο φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης του καρκίνου και συνεργαζόμενα με το εξωτερικό όπου οι έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν, οι δομές ιατρικής έρευνας της χώρας θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παραγόμενης έρευνας και τη θέση τους, όπως και της Ελλάδας στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot