«Εύφημο Μνεία» κατέκτησε το Γυμνάσιο Πελοπίου!
-Στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝ»
-Συμμετείχε με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Τότε που θάψαν τον Ερμή»
Με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Τότε που θάψαν τον Ερμή», συμμετείχε τοΓυμνάσιο Πελοπίου στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ που διεξήχθη στις 20-25 Μαΐου, στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πώς κρύφτηκε ο Ερμής και άλλα αγάλματα στο Παλαιό Μουσείο Ολυμπίας τον Νοέμβριο του 1940, μέσα από αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες και δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου και στο Φεστιβάλ συμμετείχε στην ενότητα “τα μικρά του ΑΓΩΝΑ”.
Το Φεστιβάλ προβλήθηκε το Σάββατο 24 Μαΐου 2024 και το παρουσίασαν ο σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος, η μαθήτρια Μαρία Βασιλοπούλου και οι εκπαιδευτικοί Τάκης Γεωργακόπουλος και Αργυρώ Σαρρή. Προβλήθηκαν 61 ταινίες από 22 χώρες που επιλέχθηκαν ενώ οι συμμετοχές που υποβλήθηκαν άγγιξαν τις 1.250 από 100 χώρες.
Την Κυριακή, στην Τελετή Απονομής το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με “Εύφημο Μνεία” για το «πως η μνήμη περνά από γενιά σε γενιά Ιστορίες που γίνονται σενάρια για μελλοντικούς Κινηματογραφιστές». Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ομάδας ο Σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος.
Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με τη συνεχή βοήθεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε μια διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο. Στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους πραγματοποιήθηκε εργαστήριο μιας βδομάδας, με τον σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κοσμόπουλο, ο οποίος ασχολείται συστηματικά, πολλά χρόνια, με την έρευνα για την επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων και την στάση των δυνάμεων Κατοχής απέναντι στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας στο πλαίσιο ανάπτυξης σχεδίου ντοκιμαντέρ.
Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου γνώρισαν την επιστημονική έρευνα, την κινηματογραφική αφήγηση, τις τεχνικές οπτικοακουστικής καταγραφής της προφορικής ιστορίας και ενσωμάτωσης της πληροφορίας στην διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, με αφορμή την σημαντική για την τοπική – και όχι μόνο – ιστορία αυτή και άρχισε η δουλειά…
Ο κ. Κοσμόπουλος τους παρουσίασε το επιστημονικό πλαίσιο του θέματος και τα σπάνια τεκμήρια από την Απόκρυψη στην Αρχαία Ολυμπία όπου σώζονται τα ονόματα 43 ντόπιων εργατών και τεχνιτών που συνέδραμαν τους αρχαιολόγους και ξεκίνησε η δύσκολη διαδικασία της έρευνας για την ανίχνευση προφορικών μαρτυριών.
Τον Ιούνιο 2023 έγιναν τα γυρίσματα στο χώρο του Παλαιού και του Νέου Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας με εμψύχωση από τους σκηνοθέτες Βασίλη Κοσμόπουλο και Πέτρο Κολοτούρο και ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για το μοντάζ και την τελική μορφή της ταινίας. Σε όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία ήταν συνεχής μέσω τηλεδιασκέψεων.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Όλα αυτά έγιναν με την αμέριστη συμπαράσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του Διευθυντή κ. Δημήτρη Ρούγκα, του Γραμματέα κ. Φράγκου και όλων των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας που στήριξαν τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Τάκη Γεωργακόπουλο, Ανδριάνα Μπόκιου, Αργυρώ Σαρρή.