FOLLOW US: facebook twitter

«Γηρασμένα» ασθενοφόρα, εξαντλημένοι διασώστες – Το ΕΚΑΒ κράτησε όρθια τη Δημόσια Υγεία της Ηλείας αλλά η ενίσχυσή του είναι επιτακτική

Ημερομηνία: 24-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
-Το ΕΚΑΒ κράτησε όρθια τη Δημόσια Υγεία της Ηλείας αλλά η ενίσχυσή του είναι επιτακτική
-Τι δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δυτ. Ελλάδας, Γ. Θεοδωρόπουλος

Με «πληγές» βγαίνει από την πανδημία το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς αποτέλεσε ισχυρό πυλώνα για να μην καταρρεύσει η Δημόσια Υγεία όταν το δεύτερο «κύμα» σάρωσε την περιοχή και προκάλεσε «ασφυξία» στα νοσοκομεία των δύο νομών. Οι διασώστες έσφιξαν τα δόντια και ρίχτηκαν στη δύσκολη μάχη με ζήλο και αυταπάρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσουν διπλή πρόκληση: αφενός να διακομίσουν με ασφάλεια ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα covid και αφετέρου να προστατευτούν οι ίδιοι από τον ιό, διότι πιθανή διασπορά στο πλήρωμα –πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία τους- θα οδηγούσε το ΕΚΑΒ σε παράλυση και αδυναμία αποτελεσματικής λειτουργίας για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ στην Ηλεία τα κατάφερε παρά τη συσσωρευμένη πνευματική και σωματική εξάντληση και παρά τα σοβαρά προβλήματα στον στόλο των ασθενοφόρων. Πλέον όμως θα πρέπει η πολιτεία να τους ανταμείψει και να βάλει τα θεμέλια για την αισθητή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, σε επίπεδο διασωστών και οχημάτων.

«Η ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα είναι απολύτως αναγκαία, καθώς η πλειονότητα των ασθενοφόρων έχουν υπερβεί τα όριά τους, με συνέπεια να καταλήγουν πολύ συχνά στο συνεργείο λόγω βλαβών. Από τα συνολικά 53 οχήματα, τα μισά είναι ακινητοποιημένα λόγω ζημιάς», δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξοπλιστεί η περιοχή με νέα και σύγχρονα οχήματα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

«Τα περισσότερα οχήματα είναι από την Ολυμπιάδα του 2004 και από το 2007 με τις πυρκαγιές και τις δωρεές που ακολούθησαν. Είναι αναγκαίο να ανανεωθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη χώρα, διότι τα ασθενοφόρα είναι παλιά και βγάζουν συχνά βλάβες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται στο συνεργείο για καιρό.  Σε κάποιες περιπτώσεις, οι συνθήκες δεν είναι καλές, αφού υπάρχουν π.χ. ασθενοφόρα, ειδικά τα Σιτροέν, με κλιματισμό που δεν λειτουργεί σωστά. Δεν μπορούμε να κάνουμε διακομιδές ασθενών υπό τέτοιες συνθήκες», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια ασθενοφόρων να προχωρήσει γρήγορα.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ξεπάγωσε ο διαγωνισμός και ότι είναι στο στάδιο των προσφορών. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να μη λειτουργεί το ΕΚΑΒ διαρκώς στα όριά του και να μπορούμε να κάνουμε τις βάρδιες επαρκώς», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ηλεία.

«Αυτή τη στιγμή βγάζουμε τέσσερα οχήματα πρωί-απόγευμα και τρία το βράδυ. Δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά είναι ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα στις βάρδιες. Όμως αν δεν ανανεωθεί ο στόλος, θα έχουμε συνέχεια βλάβες και ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, οπότε θα επιστρέψουμε αναγκαστικά στα τρία οχήματα πρωί απόγευμα και δύο το βράδυ», σχολίασε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των τριών κινητών μονάδων, οι οποίες προορίζονταν για Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, καθώς η εταιρεία ζήτησε παράταση επικαλούμενη δυσκολίες στο εργοστάσιο λόγω κορονοϊού.

«Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν έρθει οι κινητές μονάδες. Τις είχαμε ανάγκη στη διάρκεια της πανδημίας αλλά η εταιρεία ζήτησε παράταση λόγω μειωμένου προσωπικού στο εργοστάσιό της τους προηγούμενους μήνες. Εμείς ζητήσαμε από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να πιέσει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εξαντλημένοι διασώστες, ανησυχία για το καλοκαίρι

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε στην «Πρωινή» ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας όλους αυτούς τους μήνες, με συνέπεια να φτάσουν –αν όχι όλοι- οι περισσότεροι στα όρια της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης.

«Η πίεση στο ΕΚΑΒ λόγω κορονοϊού έχει αποκλιμακωθεί και προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες άδειες στους διασώστες, γιατί όλους αυτούς τους μήνες ήμασταν στα κόκκινα. Οι διασώστες σήκωσαν πολύ μεγάλο βάρος και έχου κουραστεί», δήλωσε και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το καλοκαίρι.

«Τώρα έχει υποχωρήσει λίγο η πίεση, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι για αυξητική τάση το καλοκαίρι στις διακομιδές, γιατί ο κόσμος βγαίνει έξω και ο τουρισμός σταδιακά ανακάμπτει. Παράλληλα, παραμένει υψηλός και ο αριθμός των διακομιδών από Ηλεία προς τα νοσοκομεία της Πάτρας, εξαιτίας της μειωμένης στελέχωσης στα νοσοκομεία. Είναι αναγκαίο κάθε νομός να έχει από ένα πολύ καλό νοσοκομείο», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος